Najnovije vesti

BALKAN PUN POVRATNIKA IZ RATOVA U SIRIJI I IRAKU: Džihadisti stežu obruč oko Srbije, vraćaju se u Albaniju, Kosovo i Bosnu
Foto: Profimedia

ALARM

BALKAN PUN POVRATNIKA IZ RATOVA U SIRIJI I IRAKU: Džihadisti stežu obruč oko Srbije, vraćaju se u Albaniju, Kosovo i Bosnu

Politika

Opasnost - Hiljade boraca iz Sirije i Iraka vraća se u svoje matične države, planiraju da se grupišu i osnuju kampove za dalje delovanje

Povratnici koji su se borili na prostoru Islamske države, a poreklom su sa Balkana, uskoro će u velikom broju opkoliti Srbiju, što je ozbiljan bezbednosni alarm!

 

Kako Kurir saznaje, džihadisti planiraju grupisanje na određenim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, te Albanije, što će im omogućiti da se ujedine i deluju protiv hrišćanskih država s kojima se graniče, a Srbija im predstavlja poseban trn u oku.

 

foto: Dado Đilas

Bivši zarobljenici

 

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona već je upozorilo na katastrofalne posledice za bezbednost ako bi u Prihvatni centar Salakovac bile smeštene porodice povratnika sa ratišta u Siriji. Nezvanične procene govore da se radi o 300 osoba iz BiH koje su na području Sirije i oko 50 muškaraca u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda i savezničkih snaga - navodi izvor Kurira i dodaje je još veća opasnost za region to što treću godinu zaredom, prema broju zahteva i dobijenih dozvola za boravak u Albaniji, prvo mesto zauzimaju mudžahedini iz Sirije, Pakistana i Iraka.
Bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević kaže da je povratak ratnika uperen direktno protiv bezbednosti celog regiona, pa i Evropske unije.

 

- U BiH i Mostar dolaze u talasima pripadnici radikalnih verskih ideologija, neutvrđenog i sumnjivog porekla. Oni su preplavili područja koja naseljavaju Hrvati u BiH. Verska i etnička slika se pod pritiskom ovih povratnika sa ratišta značajno menja. Pojedini političari pokušavaju da odvuku pažnju od ovih vrlo opasnih procesa, koji se ovih dana realizuju u BiH - ocenjuje Galijašević.

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da prištinska vlast ima blagonaklon odnos prema džihadistima koji su se na KiM vratili sa ratišta iz Sirije i Iraka i da je to velika opasnost.

 

foto: Marina Lopičić

- Naše službe rade svakodnevno i neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prenese na centralni deo Srbije. Svesni smo rizika koji postoji, ali imamo adekvatne snage koje na to mogu da odgovore - rekao je Stefanović i dodao da se aktivnosti tih ljudi prate kako ne bi doveli u opasnost građane od mogućih terorističkih akata.

 

Akutna opasnost

 

Političko-vojni analitičar Zoran Dragišić ističe da sve povratnke moraju da prate i procesuiraju nadležne službe jer to države regiona tretiraju kao krivično delo.
- Srbija ima odlične bezbednosne i vojne potencijale za odbranu, bezbednost građana nije ugrožena. Aktivno se prate kretanja islamskih boraca koji su državljani Republike Srbije, pa onda i iz regiona. Svaka država iz okruženja mora da se pobrine da oni budu procesuirani za ono što su radili - navodi Dragišić.

 

foto: Dado Đilas

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da BiH nema institucionalne kapacitete da se suoči sa ovakvim izazovima, a taj posao otežava sukobljavanje političara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog korpusa, što povećava rizik od ekstremističkih napada. On podseća na nedavno upozorenje koje je objavila Ambasada SAD u Prištini američkim državljanima zbog „aktuelne pretnje koju predstavljaju transnacionalne terorističke organizacije i pojedinici koji zagovaraju ekstremističke ideologije“. U poruci se dodaje da su ekstremisti i dalje fokusirani na turističke lokacije, velike javne skupove, tržne centre, prometne puteve, kao i druga mesta koja posećuju građani zapadnih zemalja.
- Ovo je velika pretnja jer kad Amerika izda takvo upozorenje, to je već akutna opasnost. Nije isključen njihov pokušaj udara na Srbiju jer su imaju iste interesi kao i prištinske vlasti.

Ekstremisti zavadili saradnike
MINISTAR I ZAMENIK SE SUKOBILI

 

foto: Profimedia

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić doneo je odluku je da se povratnici iz redova Islamske države i njihove porodice smeste u Prihvatni centar Salakovac, nadomak Mostara, čemu se oštro suprotstavlja njegov zamenik Mijo Krešić. Mektić smatra da je Salakovac idealno mesto za bosanskohercegovačke državljane koji se po osnovu readmisije vraćaju u zemlju, a u tu kategoriju, tvrdi, spadaju i lica koja su trenutno u zarobljeničkim kampovima u Iraku i Siriji zbog ratovanja na strani Islamske države.
- Ne može niko da govori da se u Salakovac ne mogu smestiti te osobe. Nije to Krešićeva privatna imovina, pa da govori može li ili ne može. Neka kaže zašto ne mogu i ko će sprečiti da se tamo smeste kada je to jedino mesto u BiH za tu namenu - rekao je Mektić.

 

Kurir.rs/Kristina Vasković Foto: Profimedia

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...