Najnovije vesti

ČEN BO: Vučić i Si planiraju odnose sa strateške pozicije!
Foto: Predsedništvo Srbije

AMBASADORKA KINE U SRBIJI

ČEN BO: Vučić i Si planiraju odnose sa strateške pozicije!

Politika

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo veruje da će biti sve više kineskih investicija u Srbiji i ističe da šefovi država dve zemlje, Aleksandar Vučić i Si Djinping, pridaju veliku pažnju bilateralnim odnosima i planiraju ih sa strateške pozicije.

 

Čen je u intervjuu za Politiku istakla da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno stateško partnerstvo.

 

"Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznovrsnija. Kada govorimo o ovom regionu, najintenzivnija je komunikacija između predsednika Si Djinpinga i predsednika Aleksandra Vučića", istakla je ambasadorka.

 

Čen je naglasila da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije jasan i dosledan.

 

"Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju. Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije i da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje", poručila je ona, dodajući da Kina ceni napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...