ZEMAN: KOSOVO VODE ZLOČINCI i nije im mesto među demokratskim zemljama!
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Češke

ZEMAN: KOSOVO VODE ZLOČINCI i nije im mesto među demokratskim zemljama!

Politika -

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas u Beogradu ;da se iskreno zalaže za prijateljstvo srpskog i češkog naroda i ponovo nagovestio da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova, naglašavajući da Kosovo vode uločinci i da im nije mesto među demokratskim zemljama.

Govoreći o suđjenjima za ratne zločine počinjene na Kosovu i ostavci premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Zeman je rekao da je njegovo mišljenje da "država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja".

Svaki političar treba da prvo brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti. Iskreno cenim prijateljstvo između srpskog i češkog naroda, a upravo zbog toga, iako o tome često ne govorim, primio sam Emira Kusturicu koji je studirao u Češkoj, i na osnovu preporuka važnih čeških ličnosti, dodeliću mu medalju za zasluge 28. oktobra - rekao je Zeman i dodao da je to simbol nagrade za sve Srbe koji su studirali u Češkoj Republici.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aeksandrom Vučićem, Zeman nije direktno odgovorio na pitanje može li se očekivati da Češka revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova rekavši da nije diktator i da će na savetovanju o Ustavu, za mesec dana, postaviti pitanje da li bi to bilo moguće.

On je rekao da mu je "drago što je ministar (odbrane Lubomir) Metnar već izjavio da je greška što je priznata nezavisnost Kosova".

"Onda će on verovatno biti na mojoj strani. Pitanje je ko će biti na drugoj strani to ćemo za mesec dana videti", dodao je.

Zeman je rekao i da "svaki političar treba prvenstveno da brani interese svoje države a ne da bude marioneta bilo koje strane vlasti".

Povodom stava o vojnoj neutralnosti Srbije Zeman je rekao da Srbija kada postane članica EU neće biti jedina koja nije u NATO. On je zahvalio Srbiji što je "stala na stranu Češke 1938. i 1968. godine".

Zeman je rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o privrednoj saradnji i da će na Češko-srpskom poslovnom forumu u Beogradu učestvovati 50 privrendnika iz Češke i oko 180 iz Srbije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track