ZABOLELA IH ISTINA: Zbog Zemanove izjave DA VOLI SRBIJU, A NE VOLI KOSOVO Priština odustala od samita u Pragu!
Foto: EPA

povukli se

ZABOLELA IH ISTINA: Zbog Zemanove izjave DA VOLI SRBIJU, A NE VOLI KOSOVO Priština odustala od samita u Pragu!

Politika -

Zbog izjava češkog predsednika vlasti u Prištini demonstrativno su odustale od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu.

To je javila češka agencija ČTK navodeći da je reč o izjavama Miloša Zemana da voli Srbe a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati da vidi da li Češka može da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Nakon reči predsednika Zemana u Beogradu, na samitu u Pragu za sada nema nijednog potvrđenog gosta. Prištinu je trebalo da predstavlja potpredsednik vlade ali češki domaćini pregovaraju da Priština ipak bude predstavljena makar na nekom nivou.

Reakcije u samoj Češkoj izazvala je već izjava predsednika Zemana po sletanju na aerodrom u Beogradu u utorak, da voli Srbiju i Srbe ali da ne voli Kosovo, a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček nastojao je danas da tu izjavu pretvori u šalu, da predsednik ne voli Kosovo jer je pobedilo češku fudbalsku reprezentaciju ovih dana pa ga kao navijač ne voli.

Šef češke diplomatije poručio je da Češka ima korektne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i da je među stotinak zemlja koje su Kosovo priznale a da je u interesu evropske bezbednosti da se Zapadni Balkan integriše u EU, ; dok su predstavnici češke opozicije oštro osudili Zemana da daje takve neodgovorne izjave u regionu koji je poslovično bure baruta.

Kurir.rs/Beta

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track