INICIJATIVA PREDSEDNIKA ČEŠKE I POSETA VATIKANU: Beograd se opet pita, svetski lideri imaju realniju sliku o pitanju Kosova!
Foto: AP/Darko Vojinović, Predsedništvo Srbije

Značaj

INICIJATIVA PREDSEDNIKA ČEŠKE I POSETA VATIKANU: Beograd se opet pita, svetski lideri imaju realniju sliku o pitanju Kosova!

Politika -

Iako nije realno očekivati da Češka posle 11 godina povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, za Beograd je značajno što će takvu inicijativu uopšte razmatrati državni vrh jedne članice EU, jer je to dokaz promenjene slike o Srbiji i problemu Kosmeta u međunarodnoj zajednici, ocenjuju sagovornici Kurira.

Istovremeno, izuzetno su bitne i poruke sa sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pape Franciska u Vatikanu da Sveta stolica neće promeniti stav po pitanju nepriznavanja nezavisnog Kosova zbog jakog odjeka i uticaja u svetu.

foto: Predsedništvo Srbije

Ozbiljni argumenti

Predsednik Češke Miloš Zeman je, naime, najavio da će u Pragu pokrenuti povlačenje priznanja Kosova, te da će na sastanku sa češkim premijerom i predsednicima oba doma parlamenta za to imati dva argumenta - da se kosovskim zvaničnicima zbog ratnih zločina bavi Specijalni sud u Hagu, kao i to da je Donji dom parlamenta svojevremeno sugerisao da se ne priznaje nezavisnost KiM. Češki premijer Andrej Babiš pak ne vidi razlog da vlada menja politiku i povlači priznanje Kosova.

Uprkos različitim stavovima češkog predsednika i premijera Andreja Babiša o ovom pitanju, sama debata u Pragu o KiM veliki je uspeh Beograda.

Prvi put je, kako ističe ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, najviši državnik jedne EU zemlje koja je priznala tzv. nezavisno Kosovo uopšte javno pomenuo mogućnost preispitivanja: - Koliko je to realno u kontekstu spoljnopolitičkih odluka češke vlade, ne znam, ali samo javno isticanje sumnje u ispravnost takve odluke otvara pitanje za one koji su priznali tzv. nezavisno Kosovo da li je to neuspešna država koja neprestano produkuje probleme i nestabilnost, koja za decenije prisustva raznih graditelja demokratije nije odmakla u osnovama uspostavljanja vladavine prava.

Pritisak Zapada

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da je veoma važno da se stavovi, poput Zemanovog, i poruke poglavara Rimokatoličke crkve čuju u svetu:

foto: Tanjug/sava Radovanović

- To je znak promenjene slike u svetu po pitanju KiM i pozicije Srbije. Važno je da Priština shvati da ništa nije gotovo i da bez dogovora sa Beogradom nema rešenja.

Češki predsednik i parlament, podseća, nikad nisu doneli odluku o priznanju Kosova, ali vlada jeste pod pritiskom drugih zapadnih zemalja, i dodaje: - Dobro je da se ponovo o tome razgovara, ali su male šanse da češka vlada promeni odluku.

Suzana Grubješić OTPOR VLADE I PODRŠKA ZEMANU

foto: Zorana Jeftić

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić misli da nije realno da Češka povuče priznanje KiM: - Kosovsku nezavisnost je priznala već u maju 2008, nepuna tri meseca nakon jednostranog proglašenja, bez obzira na otpor dela javnosti i pojedinih političara. Slična situacija je i danas - Zeman nema dovoljnu podršku za povlačenje priznanja jer je vlada ta koja donosi odluke.

Radomir Diklić PSIHOLOŠKA PODRŠKA

foto: Beta/Emil Vaš

Bivši diplomata Radomir Diklić smatra da je inicijativa Zemana važna i na psihološkom planu, zbog potvrde da u svetu postoje državnici koji razumeju interese Beograda i spremni su ozbiljno da pomognu: - Češka, međutim, mora da ima usklađenu spoljnu politiku sa EU i zato su male šanse da promeni odluku. I predsednik Vučić je kazao da ne treba da se zavaravamo.

Kurir.rs/Biljana Bojić Foto: AP/Darko Vojinović,Predsedništvo Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track