Najnovije vesti

BURNO KOD DEMOKRATA UOČI ZASEDANJA: Zelenović podlegao Đilasovom pritisku
Danas o ujedinjenju... Lutovac i Zelenović, Foto: Zorana Jevtić

Iza leđa

BURNO KOD DEMOKRATA UOČI ZASEDANJA: Zelenović podlegao Đilasovom pritisku

Politika

Koliko je ujedinjenje Demokratske stranke (DS), Socijaldemokratske stranke (SDS) i Zajedno za Srbiju (ZZS) problematično, i pre nego što se desilo, najbolje pokazuje jučerašnji potez Nebojše Zelenovića da njegov ZZS, samo dan uoči zajedničke sednice Glavnog odbora ove tri organizacije, donese odluku o bojkotu predstojećih izbora.

 

Izvor Kurira otkriva da je Zelenović to uradio pod pritiskom lidera SSP Dragana Đilasa, koji ovako želi da natera i DS da podrži bojkot izbora iako je većina demokrata - ne računajući lidera te stranke Zorana Lutovca - protiv toga.

 

Liderske iluzije

 

- Đilas preko Lutovca i dalje kontroliše neke stvari u DS, a glavni cilj mu je da danas demokrate podrže ideju o bojkotu. Svestan da to neće biti lako, pritisnuo je Zelenovića da saopšti da je za bojkot, i to samo dan uoči zajedničke sednice ujedinjenog DS... Uveren je da će tako uticati na članove izvornog DS - kaže naš sagovornik.

 

Hoće da se pita u DS... Dragan Đilas
Hoće da se pita u DS... Dragan Đilasfoto: Beta/Branislav Božić

Politički analitičari ocenjuju da je iskakanje Zelenovića da pre Lutovca i Borisa Tadića, lidera DS i SDS, nametne bojkot kao rešenje, zapravo još jedan pokazatelj da u procesu ujedinjenja glavnu reč vode „liderske iluzije i taštine“.

 

Traljavo

 

Politički analitičar Milan Nikolić kaže za Kurir da ujedinjenje ide traljavo upravo zbog pomenutih boljki od kojih boluje i ovaj deo opozicije.
- Sve je rasparčano u tom delu opozicije, niko nema pretežni uticaj, što može da bude i nešto dobro, ali oni očigledno ne umeju to da iskoriste. Neće biti nimalo lako da se nađe lider ujedinjenog DS, jer stare i istrošene političke figure imaju liderske iluzije o sebi, a one se oslanjaju gotovo isključivo na njihove taštine - ocenjuje naš sagovornik.

 

Dejan Vuk Stanković
POLITIČKO SAMOUBISTVO

 

foto: Medija Centar

Iako očekuje da će Lutovac, Tadić i Zelenović postići jedinstvo o ideji bojkota, politički analitičar Dejan Vuk Stanković uveren je da će ta odluka sahraniti taj novi DS.
- Odluka o bojkotu će biti poslednji ekser na kovčegu nekada moćne stranke. To što će se Tadić, Lutovac i Zelenović ujediniti oko ideje bojkota, ne garantuje da će taj novi DS biti politički relevantan. Ideja bojkota sadrži stvarnu i ozbiljnu mogućnost za političko samoubistvo. Bili oni jedinstveni u bojkotu ili ne, oni će verovatno trajno uništiti DS.

 

Kurir.rs/I. K. Foto: Zorana Jevtić

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...