VUČIĆ UŽIVO SA PORODICAMA OTETIH I UBIJENIH NA KOSOVU: Borićemo se da pronađemo  sve nestale (VIDEO)
Foto: TV Pink printscreen

U PODNE

VUČIĆ UŽIVO SA PORODICAMA OTETIH I UBIJENIH NA KOSOVU: Borićemo se da pronađemo sve nestale (VIDEO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u podne obišao je prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji u Palati Beograd, u Masarikovoj ulici.

On je rekao da se divi ljudima koji se bore protiv zaborava, koji se bore da se sačuva sećanje na naše junake, na naše civile... Vučić je dodao da je dobra vest da su pronađeni ostaci 7 članova porodica Petrović i Šutaković.

1 / 9 Foto: TV Pink printscreen

Vučić je prethodno razgovarao sa nekoliko žena kojima su ubili najmilije, samohranim majkama koje su sa nekoliko dece ostale bez svojih domova na Kosmetu i koje traže pravdu za svoje najmilije koji su svirepo ubijeni.

Kako je rečeno, žrtava monstruoznih albanskih zločina više je od 3.000 i to od 1998. pa nažalost do današnjeg dana.

Proterani Srbi su u razgovoru sa predsednikom govorili i o gubitku najmilijih od kojih neki ni danas ne mogu da utvrde koga su stvarno sahranili kao svog, jer dobijaju protivrečne informacije i dokumenta.

foto: Printscreen

Jedna od žena apelovala je na predsednika da se učini što je više moguće na zapošljavanju mladih ljudi na Kosmetu i navela primer svog sina koji je diplomirao na Ekonomskom fakultetu a sa rodnog Kosmeta otišao je u Norvešku gde trenutno radi kao drvoseča.

foto: TV Pink printscreen

Naime, jedna od članica udruženja zahvalila se predsedniku na poseti i zamolila ga da se za mlade na Kosmetu uradi sve što je moguće, kako bi ostali na KiM. Od prvog dana je, kaže, članica Udruženja, živi u Babinom mostu, a radi u Prilužju. Tri člana njene porodice su kidnapovana.

foto: TV Pink printscreen

"Mnogo je mladih, a govorim o svom sinu i drugim mladima, koji ne mogu da nađu posao. Želimo da vas zamolimo da za te mlade nešo uradimo. Moj sin je kao drvoseča otišao u Norvešku da radi, sa Ekonomskim fakultetom. Treba da učinimo nešto da oni ostanu na KiM", zamolila je ona Vučića.

"Borićemo se da pronađemo sve nestale"

Vučić se upisao i u spomen-knjigu u kojoj je napisao: "Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo".

Vučiću su članovi udruženja preneli neke od tragičnih priča o svojim ubijenim i nestalim na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2004. godine. Vučić je rekao i da će se truditi da država ulaže što više na KiM, kako bi srpski narod ostao i opstao na Kosmetu.

foto: TV Pink printscreen

Vučić je u razgovoru sa Srbima sa KiM rekao je da se Beograd uvek trudio da se Prilužje, koje je deo vučitrnske opštine i Babin Most, spoje u jednu opstinu ali da su Albanci prekršili dogovor i da to nisu dozvolili.

"Nisu hteli da prihvate zato što su znali da je to način da se ugasi stanovništvo. Sve što možemo da uradimo u Babinom Mostu da pomognemo, uradićemo, posebno zato što je to izdvojen i što je na važnom mestu za nas", rekao je Vučić.

U razgovoru sa ženom iz Lapova, koja se žalila na teške uslove života, Vučić je rekao da će država raditi koliko može da pomogne kad je reč o egzistencijalnim pitanjima i da će se postarati da pomogne koliko može.

foto: Youtube Printscreen, Tanjug

On je rekao da Albanci često ne žele da pomognu Srbima i kao primer naveo izgradnju nove škole u Babinom Mostu, koju je zaustavio gradonačelnik Obilića, Albanac. "Ali, nikoga nije briga u međunarodnoj zajednici", rekao je Vučić.

On je rekao i da pojedine vlade, poput Norveške i Luksemburga, traže način da odvedu Srbe sa KiM, posebno iz enklava i u sredinama gde je teško zaposliti Srbe, nudeći im dobre plate, čime Srbi ostaju bez budućnosti u tim sredinama.

"Da bismo to sprečili, moramo ekonomski da ojačamo. Moraćemo više novca da ulažemo", rekao je Vučić.

Udruženje su sa predsednikom posetili i ministar za rad Zoran Đorđević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track