(VIDEO) IRAN AMERIMA TESTIRA ŽIVCE! Lazanski otkriva da li je na pomolu VELIKI RAT! Iran se guši u nafti, a sprečava mu se da prodaje!
Foto: Printscreen YT

Analitičar

(VIDEO) IRAN AMERIMA TESTIRA ŽIVCE! Lazanski otkriva da li je na pomolu VELIKI RAT! Iran se guši u nafti, a sprečava mu se da prodaje!

Politika -

Tenzije na Bliskom istoku i između SAD i Irana nastavljaju da rastu posle napada na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, za koje Vašington optužuje Teheran. Da li je na pomolu oružani sukob velikih razmera, objašnjava analitičar Miroslav Lazanski!

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je pooštravanje ekonomskih sankcija protiv Irana. Američki državni sekretar Majk Pompeo u Džedi razgovarao je sa saudijskim zvaničnicima o odgovoru na napad koji je prepolovio proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

Miroslav Lazanski kaže da se, ipak, ne očekuje svetski sukob.

- Moguć je ograničan sukob između Irana i SAD, ne očekujem da se svet umeša. Zavisi kome odgovara napad, a kome napad zapravo smeta – kazao je Lazanski.

On je naveo da je Iran već dugo pod sankcijama, i proizvodnja nafte je došla u pitanju.

- Iran se guši u nafti, a sprečava mu se da prodaje i to može da izazove veliki problem – objašnjava Lazanski.

Kako je ocenio, Amerika može da reaguje tako što će da napadne iz daljine određene ciljeve, ali on smatra da ne može da dođe do eskalacije.

- Iran testira živce američkoj administraciji. Oni imaju nuklearni ugovor, i to ne sme da se zaboravi. Taj ugovor je potpisao još Obama i to ne sme da se zanemari – kazao je Lazanski za TV Pink.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track