VAŠINGTON, BERLIN I BRISEL SATERUJU PRIŠTINU U ĆOŠAK: Ameri uvažili Vučićev uslov, takse moraju pasti!
Foto: Marina Lopičić, AP / Andrew Harnik

OBRT

VAŠINGTON, BERLIN I BRISEL SATERUJU PRIŠTINU U ĆOŠAK: Ameri uvažili Vučićev uslov, takse moraju pasti!

Politika -

Posle jasne poruke američkog specijalca za Balkan Metjua Palmera da nove kosovske vlade neće biti ukoliko opstanu takse na srpsku robu, okolnosti pod kojima se rešava pitanje Kosova i Metohije promenile su se u korist Srbije.

Najvažniji igrač na planeti uvažio je poziciju Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića, koji od početka insistira na uklanjanju taksa kao glavne prepreke za nastavak dijaloga, ocenjuju sagovornici Kurira.

Više aktera u dijalogu

Pored Palmera, sličnu poruku poslala je i nemačka kancelarka Angela Merkel posle sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić u sredu u Berlinu.

- Dosad nije bilo moguće uspostaviti dijalog između Beograda i Prištine, budući da takse predstavljaju veliku prepreku i otežavajuću okolnost - izjavila je Merkelova, koja nije isključila mogućnost da Nemačka i Francuska, poput SAD, imenuju svoje izaslanike za dijalog.

Ideju o uključivanju više aktera u proces rešavanja kosovskog problema podržao je i nekadašnji ambasador SAD u Srbiji i predsednik Instituta Istok-Zapad Kameron Manter, koji je juče razgovarao s Vučićem. Manter kaže da bi voleo da nova kosovska vlada bude voljna da reši problem taksa i „ispod radara“.

- Želimo da istražimo načine na koje se to može prebroditi, u SAD postoji novi savetnik za nacionalnu bezbednost, tu je specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer, postoji politički osećaj da stvari mogu da se pokrenu - smatra Manter.

foto: Profimedia

Definisan stav

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da su Amerikanci, imenovanjem Palmera za specijalnog izaslanika, definisali jasan stav prema Kosovu.

- Sa Džonom Boltonom ili bez njega, Trampova administracija je jasno stavila do znanja da želi ubrzanje dijaloga i ukidanje taksa Prištine, hoće da bude učesnik u završnici rešavanja kosovskog problema, a uz to je prihvatila stav Srbije, koja insistira na kompromisnom rešenju. To je usaglašena politika SAD i sprovodiće je Majk Pompeo, Stejt department, a sada i Robert O’Brajan. Poruke iz Vašingtona imaju i onaj deo u kojem kažu da se na kraju svakog dogovora očekuje i međusobno priznanje. Tramp očigledno želi da ima rešeno kosovsko pitanje kao adut za svoje izbore, ali će u dijalog morati da uđe i Rusija - ocenjuje naš sagovornik.

Sastanak Vučića i Tanina O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI, IZBORIMA, IZVEŠTAJU UNMIKA
foto: PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednik Vučić juče je razgovarao sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na KiM Zahirom Taninom o situaciji na Kosovu. Povod za sastanak su pripreme izveštaja generalnog sekretara UN o radu Unmika, koji će biti predstavljen Savetu bezbednosti u oktobru. Vučić je rekao da očekuje da će međunarodni predstavnici pomoći da kosovski izbori proteknu mirno i da će Srbi moći da iskoriste pravo da slobodno biraju svoje predstavnike. On je zahvalio Taninu za dosledno zalaganje Unmika zbog poštovanja Rezolucije 1244.

- Prisustvo UN, to jest Unmika, kao i drugih međunarodnih misija na KiM, više je nego potrebno kao garancija bezbednosti srpskog naroda - naglasio je predsednik Srbije.

(Kurir.rs / Ivana Kljajić / Foto:Marina Lopičić, AP / Andrew Harnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track