EKSKLUZIVNO! OTKRIVENA PREVARA VEKA VUKA JEREMIĆA: Osnovao tajnu organizaciju da sakrije novac i ne plaća porez!
Foto: Kurir

provaljena šema za bogaćenje

EKSKLUZIVNO! OTKRIVENA PREVARA VEKA VUKA JEREMIĆA: Osnovao tajnu organizaciju da sakrije novac i ne plaća porez!

Politika -

Kriminal... Jeremićev Friends of the Center for International Relations služi za naplaćivanje konsultacija. Kad zatreba, on sa računa američke organizacije povuče novac, pa niko ne zna ko su u stvari pravi donatori

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, član Saveza za Srbiju i direktor CIRSD, osnovao je paralelnu organizaciju u Americi - Friends of the Center for International Relations kako bi izbegao plaćanje poreza, ali i da bi sakrio donatore svoje organizacije CIRSD u Srbiji, saznaje Kurir.

Pod velom tajne

Naime, upravo je Jeremićeva organizacija u SAD Friends of the Center for International Relations jedan od donatora CIRSD, ali ko je uplaćivao novac toj američkoj organizaciji nije poznato, pa je tako javnost Srbije uskraćena za punu informaciju ko sve finansira Jeremićevo delovanje.

Medijska mreža Antidot objavila je svojevremeno spisak svetskih firmi koje su dale novac CIRSD i pored imena kompanija iz Švajcarske, SAD i Singapura našla se i organizacija Friends of the Center for International Relations iz SAD, koju je osnovao sam Jeremić. Ta organizacija je CIRSD uplatila 30.000 dolara. Izvor Kurira navodi da je lider NS ovu organizaciju namenski otvorio kako bi prikrio tragove novca.

foto: Kurir

- Jeremić je osnovao Friends of the Center for International Relations sa namerom da prikrije ko mu sve uplaćuje novac. Kada Jeremić uradi neki posao u inostranstvu, neke konsultantske usluge ili predavanje, stranci mu uplaćuju novac na račun te američke organizacije. Potom, kada mu zatreba novac za delovanje CIRSD, on povuče sredstva sa računa svoje organizacije u SAD. Tako se prikazuje da je samo ta američka organizacija uplatila novac CIRSD, ali ne i ko je uplatio novac toj američkoj organizaciji, pa javnost Srbije ostaje uskraćena za mnoge odgovore - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Ujedno, Jeremić ne unosi u zemlju sav novac koji dobije ili zaradi, pa i ne plaća porez na to. On postojanje te paralelne organizacije u SAD krije kao zmija noge. Kada je objavljena priča o finansiranju CIRSD, Jeremić i njegova desna ruka Zdravko Ponoš bili su u panici da se ne otkrije previše.

Ivan Ninić, osnivač Centra za vladavinu prava, kaže da je Jeremić verovatno imao poreske savetnike koji su smislili celu šemu koja za njega ima najpovoljniji poreski tretman.

Mora sve da objasni

- Filozofija gotovo svakog našeg političara je da plati što manji porez ili da porez ne plati uopšte. Jeremić je očigledno, dok je bio na funkciji predsedavajućeg Generalne skupštine UN, tu poziciju koristio za lično bogaćenje. Ključno pitanje je da li je taj novac primao kao naknadu za usluge ili kao donacije. Ako bi se neko ovim slučajem ozbiljno pozabavio, moguće je utvrditi da li Jeremić može da ima krivično-pravne posledice. U svakom slučaju, Jeremić ima obavezu da građanima Srbije objasni prirodu ovih transakcija pošto pretenduje da bude moralna vertikala u političkom životu Srbije - navodi Ninić.

Vuk Jeremić se nije javljao na broj telefona poznat redakciji.

Fantomi

OSNOVANI PRE PET GODINA

Simptomatično je da sporna organizacija nema sajt što, kako tvrde upućeni, može da govori da se radi o fantomskoj organizaciji. Jedini dostupni podaci su objavljeni na sajtu koji se bavi predstavljanjem različitih NVO po svetu i njihovim delovanjem, na kom je navedeno da je Friends of the Center for International Relations and Sustai neprofitna organizacija osnovana 2014. sa sedištem u Njujorku. U prijavama poreza organizacija je prijavila troškove u iznosu od 67.000 dolara.

U žiži skandala

JEREMIĆA FINANSIRAO PATRIK HO

foto: Beta AP

Jedan od donatora CIRSD, ali i Jeremićeve firme „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting“, bio je i bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga Patrik Ho, koji se u SAD našao u korupcionaškom skandalu vrednom skoro tri miliona dolara. Ho i nekadašnji ministar spoljnih poslova Senegala Šeik Tidijan Gadio uhapšeni su u Njujorku zbog sumnji za pranje novca i da su davali mito zvaničnicima afričke vlade. U krivičnoj prijavi stoji da su optuženi, između ostalog, za podmićivanje predsednika Čada Idrisa Debija i ministra spoljnih poslova Ugande Sama Kutese, koji je inače zamenio Jeremića na mestu predsedavajućeg GS UN. Ho i Gadio su novac afričkim zvaničnicima navodno davali u zamenu za usluge u energetskom sektoru. Kada je Ho bio generalni sekretar u Čajna enerdži fand komitiju, od 2013. do 2015. uplaćeno je 764.000 dolara na račun „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting“, kao i milion dolara na račun CIRSD.

Kurir.rs/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track