ALBANCI NEĆE NI DA ČUJU ZA PROMENU GRANICE NA KIM! Prištinski političari će pristati na dijalog sa Beogradom, ali o OVOME neće pričati, evo i zašto
Foto: Printscreen YouTube, Beta

ne pristaju na tačijeva posla

ALBANCI NEĆE NI DA ČUJU ZA PROMENU GRANICE NA KIM! Prištinski političari će pristati na dijalog sa Beogradom, ali o OVOME neće pričati, evo i zašto

Politika -

Albanske političke stranke, koje učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra na Kosovu, kažu da je potreban dijalog između Kosova i Srbije, ali da nijedna neće razmatrati ideju o promeni granice između dve zemlje, kao opciju za rešavanje spora. Stranke kažu da su ranije izrazile jasne stavove protiv te ideje i da se, po njihovom mišljenju, ta pozicija neće promeniti čak i ako preuzmu vlast.

Zamenik lidera Demokratske stranke Kosova, Enver Hodžaj, koji je kandidat za poslanika kaže da će uspostaviti dijalog sa Srbijom radi ispunjavanja strateških interesa, poput priznavanja Kosova, uzajamnih odnosa sa Srbijom i članstva Kosova u Ujedinjenim Nacijama. Prema njegovim rečima, neće prihvatiti razgovor o promeni granice.

- Mi mislimo da izgradnja države na Kosovu mora da se zatvori unutar ovih granica i unutar ove teritorije. To je stav Demokratske partije Kosova, kazao je Hodžaj i dodao da jedino što Srbija može da dobije je ono što nudi Evropska unija, putem evropskih integracija, i ništa drugo.

Demokratski savez Kosova odbacuje i ideju o promeni granice. Član rukovodstva ovog političkog entiteta Kujtim Šalja, koji je takođe kandidat za poslanika, kaže da neće ni razmotriti mogućnost pregovora na temu promene granice.

- Kosovska vlada, koju vodi DSK, ni u kom slučaju i nikada neće pristati da raspravlja o takvom pitanju. Granice na Kosovu su definisane, poznate i jasne, medjunarodno priznate. Medjutim, postupak demarkacije je samo tehnički proces i nema nikakve veze sa teritorijama. Dakle, to je proces kojim se označava granica koju imamo, postojeća granica. U ovom slučaju to će se učiniti i sa Srbijom, kao i sa drugim zemljama, rekao je Šalja.

Redžep Seljimi, član rukovodstva pokreta Samoopredeljenje i kandidat za poslanika Skupštine Kosova, izražava mišljenje da je primarni zadatak bilo koje vlade u zemlji očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje. Prema njegovim rečima, to je zadatak buduće vlade, a što je i cilj Pokreta Samoopredeljenje.

- Jasno je da u odbrani Ustava, ustavnog poretka, suvereniteta i integriteta, ne bi trebalo preduzimati takve korake, koji su do sada samo fragmenti, ili fragmenti nekih sastanaka između Tačija i Vučića, rekao je Seljimi.

Ahmeti Isufi, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, koji je kandidat za poslanika na izborima 6. oktobra u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom, rekao je da se ova koalicija neće baviti idejom promene granice.

- Kosovo je u svojim granicama, pošto je nezavisnost proglašena 17. februara 2008. i apsolutno se ne bavi temom granica. Prema Haradinajevoj vladi, jedina tema kojom će se Kosovo baviti u dijalogu jeste priznavanje Kosova od strane Srbije, bez koje se nijedna tema ne može pokrenuti. Posle priznanja od strane Srbije koje bi moglo da se desi, trebalo bi da bude urađeno i razgraničenje kao tehnički proces, rekao je Isufi.

Ideja promene granice, kao moguće rešenje spora između Kosova i Srbije, pojavila se u junu 2018. godine i prvi ju je u javnosti pomenuo predsednik Kosova Hašim Tači upotrebljavajući reći "korekcija granica" ili razgraničenje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track