PREDSEDNIK SRBIJE NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Vučić oči u oči s Trampom! Merkelova tražila da se vidi sa Vučićem!
Foto: EPA/Georgi Licovski, AP/Michael Wyke

Borba

PREDSEDNIK SRBIJE NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN: Vučić oči u oči s Trampom! Merkelova tražila da se vidi sa Vučićem!

Politika -

Krcat raspored Predsednik će naredna tri dana razgovarati sa svetskim zvaničnicima, uključujući i Merkelovu i Lavrova, a centralna tema razgovora biće KiM. Susret s predsednikom SAD imaće tokom večere čiji je Tramp domaćin

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u naredna tri dana (od 23. do 26. septembra) razgovaraće u Njujorku sa svetskim zvaničnicima - Angelom Merkel, nemačkom kancelarkom, Sergejem Lavrovom, ruskim šefom diplomatije, ali i predsednikom SAD Donaldom Trampom, a očekuje se da će centralna tema sastanaka biti Kosovo.

foto: Predsedništvo Srbije

Važni sastanci

Vučić boravi u Njujorku, gde će učestvovati na 74. zasedanju Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti klimatske promene, a na agendi srpskog predsednika glavna tačka su izgledi za rešavanje kosovskog pitanja. Predsednik Srbije će se danas, odmah po dolasku u Njujork, sastati s Merkelovom na njenu inicijativu. Odgovarajući na konstataciju novinara da Merkelova u Njujork ide na dan i po, a da je tražila sastanak s njim, Vučić je rekao da ga je to iznenadilo, ali da joj je zahvalan na toj vrsti pažnje. Jedan od događaja kojima će predsednik Srbije prisustvovati je i prijem, večera koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp.

foto: EPA

- Imaću sastanak i sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom. Ne znam da li ću ići u nedelju ili ponedeljak, jer Tramp zakazuje neke religijske skupove, pa sad vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali s Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut. A svaki minut je vredan s američkim predsednikom - kazao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

Promena kursa

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je sigurno da će sastanci predsednika Srbije biti posvećeni Kosovu. - Sa Merkelovom, pitanje Kosova će dominirati sastankom, kao i tokom susreta sa Lavrovom i Palmerom. Ovi razgovori će biti uvod u ono što bi moglo da nas čeka posle izbora na Kosovu, da se dijalog Beograda i Prištine deblokira. Kada je Nemačka u pitanju, oni imaju čvrst stav, ali mislim da realna situacija diktira nešto drugo i ako se uključe SAD i Rusija, to bi moglo da znači da Nemačka ostaje u igri i da malo modifikuje svoj stav. EU je sada u drugom planu, a i Francuska je spremna da bude fleksibilnija i realno je da se i Nemačka približava stavu o kompromisu - tvrdi Milivojević.

Iskoristiti priliku

Na pitanje da li je realno očekivati da Vučić tokom kratkog, protokolarnog susreta s predsednikom SAD razmeni i neku rečenicu o KiM, on kaže: - To su više kurtoazne prilike. Ukoliko Tramp bude zainteresovan, iskoristiće susret za razmenu važnih poruka. Sve je moguće.

foto: Nebojša Mandić

Da će Kosovo dominirati tokom sastanaka predsednika Srbije sa stranim zvaničnicima, smatra i bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović. - Kosovo će biti centralna tema i izvesno je da će sagovornici govoriti o svojim stavovima i interesima o pitanju Kosova. Svi oni imaju svoje geopolitičke interese - navodi Jovanović.

PRIJEMI NA KOJE IDE VUČIĆ

- prijem koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp - prijem koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik EK Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini

Agenda S KIM ĆE SE SVE SASTATI ALEKSANDAR VUČIĆ U NJUJORKU

- s Angelom Merkel, nemačkom kancelarkom - s Kirijakosom Micotakisom, predsednikom vlade Grčke - sa Sergejom Lavrovom, ruskim šefom diplomatije - sa Antoniom Guteresom, generalnim sekretarom UN - s Leom Varadakarom, premijerom Irske - sa Džimijem Moralesom, predsednikom -Gvatemale - s Bergerom Brendeom, predsednikom Svetskog ekonomskog foruma - s Filipom Rikerom, vršiocem dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu - s Ričardom Murom, političkim direktorom Forin ofisa - s Tomasom Remengesom, predsednikom Palaua - s Ronaldom Loderom, predsednikom Svetskog jevrejskog kongresa

Inicijativa VUČIĆ UPUTIO ZAHTEV ZA SPOMENIK VILSONU

Vučić je pokrenuo inicijativu da 28. predsedniku SAD Tomasu Vudrou Vilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod. Predsednik je inicijativu uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, ističući da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: EPA/Georgi Licovski,AP/Michael Wyke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track