DAČIĆ BI SVUDA U SVETU PAO ZBOG AFERE BANANA: Lider SPS se izvukao i pored KONTAKTA SA MAFIJAŠIMA!
Foto: Privatna Arhiva, Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

Ocena

DAČIĆ BI SVUDA U SVETU PAO ZBOG AFERE BANANA: Lider SPS se izvukao i pored KONTAKTA SA MAFIJAŠIMA!

Politika -

Da je Lazarević osuđen, to bi impliciralo da ni Dačić nije nevin, smatraju sagovornici Kurira i dodaju da ne mogu visoki funkcioneri da imaju kontakt s mafijašima, a da budu politička elita

Ivica Dačić, aktuelni šef diplomatije i bivši ministar policije, i njegov nekadašnji šef kabineta Branko Lazarević morali su da odgovaraju zbog odavanja informacija iz MUP mafijaškom klanu Darka Šarića, ocena je sagovornika Kurira.

Branka Lazarevića, ali i policajca Borisa Garu, advokata Radovana Štrpca i Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, Apelacioni sud u Beogradu je pravosnažno oslobodio optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića. Lazarević je oslobođen i optužbi za udruživanje u Šarićevu kriminalnu grupu, jer sud smatra da Tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

foto: Dado Đilas

Skandal

Međutim, prema oceni sagovornika našeg lista, dokaza koji pokazuju suprotno je bilo, ali, dodaju, da je Lazarević osuđen, to bi impliciralo da ni Dačić, kao njegov šef, nije nevin.

Kriminolog Zlatko Nikolić ističe da su svi dokazi postojali i da su upućivali na povezanost vrha policije sa organizovanim kriminalom.

- Postojali su presretnuti snimci, davani su podaci kriminalnoj grupi... Ovo je sramno. Lazarević nije nevin, njegov šef (Ivica Dačić) nije, a zašto Dačić nije obuhvaćen istragom, ne znam. Ja nisam pravnik i ne ulazim u presudu s pravnog aspekta, već s kriminološkog, i ovo nije dobro. Obojica treba da odgovaraju. Šef kabineta ne radi ništa bez znanja šefa - kaže Nikolić i dodaje:

- Tadašnja vlast je to snimala i čuvala da bi Dačića kasnije ucenjivala da bude njihov.

foto: Arhiva Kurira

Sprečili „crnji“ scenario

Da je Lazarević osuđen, smatra kriminolog Dobrivoje Radovanović, onda bi optužbom moralo da bude obuhvaćeno više lica, uključujući i samog Dačića.

- Da je Lazarević osuđen, implikacije bi bile značajne jer je i ministar bio na tim sastancima - kaže Radovanović.

Na pitanje da li bi u proces moralo da bude uključeno više lica da je Lazarević osuđen, Radovanović kaže:

- Da, moralo bi da bude uključeno više lica, obuhvatajući i Dačića, jer je i on bio na sastancima s Radulovićem. Teorijski je teško zamisliti, a u praksi je moguće, da šef kabineta daje informacije kriminalnoj grupi, da njegov šef sedi s tim kriminalcima, ali da ne zna ništa o tome. Zato je presuda dobrodošla. Da se ovo dešava u normalnoj pravnoj državi, bio bi drugačiji ishod i znatno bi se razlikovao sastav Vlade. Načelno, ne mogu visoki funkcioneri da imaju kontakt s mafijašima, a da budu politička elita.

A kako je van Srbije

PADALE VLADE, POLITIČARI NA ROBIJI

U svetu su brojne vlade padale, a političari su čak završavali i iza rešetaka zbog povezanosti sa kontroverznim osobama i ljudima iz kriminalnih struktura. Tako je nedavno pala austrijska vlada kada se pojavio snimak iz 2017. na kom se čuje kako doskorašnji austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe govori da je spreman na mutne poslove. Pre nekoliko godina je i Hrvatsku tresla velika afera u kojoj je za primanje mita i zloupotrebu položaja optužen nekadašnji tamošnji premijer Ivo Sanader, koji je osuđen i na zatvorsku kaznu.

Dragan Šormaz (SNS)

ISTI SCENARIO KAO U AFERI „KOFER“

Dragan Šormaz, narodni poslanik SNS, kaže da ne zna kako je došlo do toga da dokazi sakupljeni u istrazi nisu bili dovoljni za sud:

- Podsetiću vas da je i u slučaju „kofer“ došlo do oslobađajuće presude. Nedavno sam izjavio i uvek ću to tvrditi - komunisti vladaju Srbijom od 1945. u raznim agregratnim stanjima i još ih se kao društvo nismo oslobodili. Očigledno je da su prisutni u sve tri grane vlasti.

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs / Ekipa kurira

Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track