KURTI BI UBIJAO SRBE! Sudija Marinković: Nije stigao da okrvavi ruke jer je uhapšen na vreme
Foto: AP/Visar Kryeziu, Printscreen Happy

bolna istina

KURTI BI UBIJAO SRBE! Sudija Marinković: Nije stigao da okrvavi ruke jer je uhapšen na vreme

Politika -

Lider pokreta Smoopredeljenje i kandidat za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti 1999. nije krio koliko mrzi Srbe, a govorio je da se za rat protiv Srbije spremao još od 1991. godine, kaže sudija Danica Marinković, koja je u vreme kada je bila sudija Okružnog suda u Prištini saslušavala Kurtija i vodila istrage protiv "najvećih favorita" prošlonedeljnih izbora na KiM.

- Aljbin Kurti nije stigao da okrvavi ruke jer je uhapšen na vreme. Da nije, verovatno bi uspeo da organizuje mrežu gerile među Albancima u Prištini tokom rata 1999, rekla je Marinkovićeva za Novosti.

foto: Dragan Kadić

Ona se priseća da joj je Kurti tokom saslušanja 2000. godine na besprekornom srpskom izdiktirao sva mesta na KiM gde se u ime štaba OVK, kao prevodilac i savetnik Adema Demaćija, "oca" OVK, sretao s predstavnicima međunarodne zajednice.

- Tvrdio je i da je kontakt sa teroristima OVK prekinuo 1999. posle Rambujea, nezadovoljan "mekim" pristupom Zapada prema Srbiji, navodi Danica Marinković.

Ona je upozorila i da tu izjavu Kurtija iz istražnog postupka ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je bilo jasno da je, kada je uhapšen 1999. godine, pokušao da uspostavi albanski gerilsku mrežu u gradovima na KiM.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track