PRIŠTINA NAJAVILA SRAMAN PROTEST: Traže da se povuče odluka o dodeljivanju Nobelove nagrade Handkeu, iz Kraljevske švedske akademije nauka DOBILI JASNU PORUKU
Foto: Profimedia

brukaju se

PRIŠTINA NAJAVILA SRAMAN PROTEST: Traže da se povuče odluka o dodeljivanju Nobelove nagrade Handkeu, iz Kraljevske švedske akademije nauka DOBILI JASNU PORUKU

Politika -

Kosovski režiser, Ben Apoloni izjavio je da će se u ponedeljak isped Švedske ambasade u Prištini održati protest u cilju povlačenja odluke o dodeli Nobelove nagrade za književnost 2019. kniževniku Peteru Handkeu.

U Prištini je Handke predstavljen i viđen kao "obožavalac Slobodana Miloševića", "podržavalac balkanskog kasapina", o čemu se već danima može čitati na društvenim mrežama, u kosovskim medijima, uključujući i karikature, a ima i kosovskih zvaničnika koji na taj način javno izražavaju ovaj stav.

Kosovska ambasadorka u Americi Vljora Ćitaku izjavila je da je "Komitet za dodelu Nobelove nagrade odlučio je da nagradi Petera Handkea - čoveka koji je glorifikovao Miloševića poznatog kao "Balkanski kasapin" i podržavao njegov genocidni režim".

Handke je sa druge strane, u široj srpskoj javnosti, viđen kao jedan od retkih svetski poznatih zapadnoevropskih intelektualaca koji javno podržava Srbe, a pre svega kao neko ko se snažno protivio bombardovanju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio nemačku književnu nagradu "Georg-Bihner", tada u vrednosti od 10.000 nemačkih maraka.

U kratkom tonskom intervjuu za RTS, na pitanje kako se oseća nakon dobijanja Nobelove nagrade, kazao je:

- Dirnut sam, bio sam dirnut i zadovoljan sam, to je moje osećanje, dok je na pitanje da li je očekivao nagradu, kazao:

- Ne, zaista ne. Zbog Jugoslavije, vi ste krivi, da li me razumete?.

Javnosti u Srbiji poručio je da nema drugu poruku osim da popiju čašu vina s njim, te da će doći u Beograd ponovo u novembru, nakon posete ovog marta.

Na zapadu nisu imali mnogo razumevanja za Handkeove simpatije prema Srbima, a posebno mu je zamereno to što je 1996. godine posetio Radovana Karadžića na Palama, a 2006. i grob Slobodana Miloševića.

Sa druge strane Handke je među Srbima na Kosovu, pre svega na jugu, poznat kao dobrotvor i prijatelj, posebno Velike Hoče, koju je u dva navrata pomogao i sa ukupno 100.000 evra.

Juče je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka saopšteno da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer se u statutima Nobelove fondacije ne spominje takva mogućnost.

(Kurir.rs/KosovoOnline)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track