GRENEL POKREĆE POSUSTALI DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Nakon sastanka sa poslovnim liderima, političarima i građanima, nadam se da možemo da postignemo napredak
Foto: EPA/Salvatore Di Nolfi

Specijalni izaslanik američkog predsednika

GRENEL POKREĆE POSUSTALI DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Nakon sastanka sa poslovnim liderima, političarima i građanima, nadam se da možemo da postignemo napredak

Politika -

Specijalni izaslanik američkog predsednika, ambasador Ričard Grenel, u okviru poteza čiji je cilj pokretanje blokiranog dijaloga Beograda i Prištine, završio je svoju posetu jednostavnom porukom od predsednika Donalda Trampa: "Građani Srbije i Kosova žele mir, ekonomski razvoj, posao, i bolji život za svoju decu. Nakon sastanka sa poslovnim liderima, političarima i građanima, nadam se da možemo da postignemo napredak".

Obe strane će morati da ubrzo blisko sarađuju, pogleda uperenog u budućnost, kazao je Grenel, piše briselski Nju Jurop.

Ova poseta usledila je samo nekoliko dana nakon što ga je Tramp imenovao kao specijalnog izaslanika Bele kuće za Kosovo i Srbiju.

Nakon izbora od 6. oktobra na Kosovu mandat bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja neočekivano se završio nakon što se oglušio o pozive Zapada da odblokira dijalog sa Beogradom.

Grenel je trenutno američki ambasador u Nemačkoj i blizak i poverljiv saradnik Trampa. On je putovao u Prištinu da bi se sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i liderima Samoopredeljenja posle njihove pobede na izborima, kao i sa Isom Mustafom, Vjosom Osmani i Kadri Veselljijem iz DSK, manjeg koalicionog partnera Tačijeve Demokratske partije.

U Beogradu se Grenel sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i grupom srpskih biznis lidera predvođenih predsednikom Privredne komore Markom Čadežom.

- Grenel je fokusiran na rešavanje poslednjeg zamrznutog konflikta na jugoistoku Evrope kako bi se oslobodio ekonomski potencijal regiona. Mi se nadamo saradnji sa vladama Srbije i Kosova kako bi se dovele visoke biznis investicije u pravcu političkog rešenja, rekao je za Nju Jurop zamenik šefa misije američke ambasade Gabrijel Eskobar.

Sama činjenica da je Grenel započeo obe posete sastavši se najpre sa liderima biznis krugova je jasna poruka da je ovo novi pristup posustalom dijalogu, kazao je za Nju Jurop izvor blizak pregovorima.

- Moramo da razumemo da ćemo zaostati u ekonomiji i razvoju, da nećemo imati budućnost ako ne rešimo naše probleme, dodao je on.

Grenel je posle sastanaka u Beogradu i Prištini na Tviteru poručio:

- Snažno je uverenje Trampove adminstracije da ekonomski razvoj, stvaranje radnih mesta za mlade i povećane mogućnosti trgovine predstavljaju klučni deo osiguranja trajnog mira. Cilj je da zbližimo naše partnere u Srbiji i na Kosovu radi sveobuhvatnog rešenja konfliktnih tačaka u regionu.

Stručnjaci veruju da izbor Grenela, samo nekoliko nedelja posle imenovanja diplomate Stejt dipartmenta Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, pokazuje snažnu posvećenost Trampa tome da se odblokira trenutni politički i ekonomski zastoj, navodi se u tekstu.

Pregovori Beograda i Prištine su u zastoju od kako je prištinska vlada uvela takse na robu iz Srbije u novembru prošle godine, što je kršenje CEFTA sporazuma.

Haradinaj, čija je partija doživela težak poraz na nedavno održanim izborima na Kosovu, ignorisao je zahteve i Vašingtona i Brisela da ukine takse, navodeći da će razmisliti o suspenziji taksi ako Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Konstatuje se da se Haradinaj nadao da će takav "tvrd stav" pomoći njegovoj partiji da pobedi na izborima, ali rezultati glasanja su pokazali tektonske promene u kosovskoj političkoj kulturi.

Partije Haradinaja i Tačija, bivših komandanata "OVK" koji su se smenjivali na vlasti od 2000. godine, doživele su ubedljiv poraz na izborimam a posmatrači ocenjuju da suglasači odlučili da ih obojicu kazne zbog "sistemske korupcije, organizovanog kriminala, slabog ekonomskog razvoja, i zastoja u procesu evrointegracija".

I Vašington i Brisel se sada nadaju da će se nova prištinska vlada vratiti za pregovarački sto, dok Beograd i zapadne diplomate navode da Bela kuća ubrzano nastoji da se sporazum postigne "u roku od nekoliko meseci".

To, međutim, neće biti lako s obzirom da izborni rezultati neće biti potvrđeni još najranije za tri nedelje. Potom će biti potrebno neko vreme da se nova vlada formira i koju će najverovatnije činiti Kurtijevo Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe. Njih dvojica su, sudeći prema izveštajima lokalnih medija, već postigla dogovor o širim uslovima potrebnim za koalicionu vladu. Kurti je "zabio klip u točkove" pošto je odbacio mogućnost saradnje sa Srpskom listom, koja je osvojila svih 10 mesta, koliko je Srbima zagarantovano u parlamentu od 120 poslanika. Pobeda Srpske liste je lična satisfakcija za Vučića koji je rekao da je rezultat ostvaren u uslovima "teškog pritiska, uključujući i od pojedinih članova međununarodne zajednice, rešenih da odvoje kosovske Srbe od onoga što vide kao maligni uticaj Beograda". Koalicija Kurtijeve levičarske partije i Mustafinih konzervativnih demokrata moći će da formira većinsku vladu s obzirom da su obe partije osvojile više od 25 odsto glasova. Prema kosovskom ustavu, jedan ministar mora biti iz srpske partije koja je osvojila najviše glasova Srba na Kosovu, a prema tom scenariju Srpska lista će dobiti ministarsko mesto na osnovu rezultata izbora održanih 6. oktobra.

Napominje se i da Kurti nije omiljen među većinom zapadnih diplomata u Prištini zbog svojih radikalnih levičarskih stavova i poziva za stvaranje "velike Albanije", koncepta popularnog na Kosovu. Taj koncept predviđa uspostavljanje albanske države koja obuhvata veliki deo Zapadnog Balkana, ne uzimajući u obzir etno-religijski sastav zemalja koje bi bile u to uključene. Kurti se, uprkos nacionalističkim sklonostima, "umilio" glasačima pošto je ublažio retoriku i obećao da će "razmontirati državu ogrezlu u korupciji i kriminalu". On je, takođe, izazvao zabrinutost među mnogim posmatračima pošto je već odstupio od pojedinih obećanja izrečenih u izbornoj kampanji, uključujući i ukidanje taksi. Kaže i da poštuje zahteve zapadnih saveznika i da je spreman, u roku od jedne nedelje po stupanju na dužnost premijera, da sedne sa predstavnicima Beograda i o tome razgovara.

Šta je tačno dovelo do odstupanja i promene ostaje misterija, ali sada se citiraju Kurtijeve reči da će takse ostati "sve dok ne bude postignut reciprocitet sa Srbijom". Ovo je u suprotnosti sa onim što su mnogi od njegovih birača tražili pri izlasku na birališta.

Posmatrači veruju da su glasači na Kosovu eksplicitno rekli da žele brže evrointegracije i razvoj koji neće biti moguć bez rešenja odnosa sa Beogradom.

Vučić je kazao da će njegova vlada poštovati volju kosovskih glasača i da će "razgovarati i pregovarati":

- Mi nemamo problem sa tim, želimo da postignemo sporazum u budućnosti, kazao je on i dodao da neće biti lak zadatak da se dođe do rešenja, ali da će njegova vlada učiniti sve što je moguće da nađe kompromis.

Grenelov vremenski okvir će verovatno zahtevati mnogo duže vreme nego što je prvobitno planirano zbog izbornih tehnikalija i politikanstva. Velika prepreka brzom postizanju sporazuma je činjenica da su u Srbiji za početak naredne godine zakazani izbori, navodi se u tekstu.

Vučićeva Srpska napredna stranka ima ubedljivu prednost i malo ko veruje da će on sklopiti bilo kakav sporazum sa Prištinom pre glasanja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track