OTVORENO ZASEDANJE SKUPŠTINE PARLAMENTARNE UNIJE: Aleksandar Vučić se obratio predstavnicima 140 zemalja SVET DIJALOGA I KOMPROMISA JE MOGUĆ
Foto: Tanjug

SVEČANI POČETAK

OTVORENO ZASEDANJE SKUPŠTINE PARLAMENTARNE UNIJE: Aleksandar Vučić se obratio predstavnicima 140 zemalja SVET DIJALOGA I KOMPROMISA JE MOGUĆ

Politika -

U Beogradu je počela 141. Skupština Interparlamentarne unije, a na zasedanju je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Intoniranjem himne "Bože pravde" u beogradskom Sava centru večeras je počela ceremonija zvaničnog otvaranja 141. Skupštine Interparlamentarne unije (IPU) koja će trajati do 17. oktobra, a okupiće 2.000 učesnika iz oko 150 zemalja.

foto: Tanjug

- Ponosan sam što ste svi u Srbiji, čini se da je Srbija jedina zemlja koja danas u Evropi može da organizuje ovakvo zasedanje, jer mi smo slobodna i nezavisna zemlja koja želi da sa svima gaji prijateljstvo, rekao je Vučić, poželevši dobrodošlicu učesnicima.

On je istakao da su parlamentarci deo sveta koji mora da sanja drugačije snove, sa kojima, kako je rekao, ne treba prestati.

foto: Tanjug

Kako je rekao, svet dijaloga i komprimisa jeste moguć, ali je svet i dalje daleko od tog ideala, te primetio da ne važe ista pravila za sve, a o tome ko je ko odlučuju najveći.

- Mi, mali narodi, ponekad smo uskraćeni i za pravdu i za novac i razvoj. Ponekad se čini da smo izolovani, ali danas se slobodarski deo sveta budi, i čini se da ljudi ponovo osećaju da je nezavisnost, suverenost i sloboda odlučivanja nešto zbog čega se vredi boriti, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija prošla kroz mnogo ratova, ali i danas ističe da nema veće vrednosti od slobode.

- Vratili smo pravo na samostalno odlučivanje, i pravo na odluke o svojoj budućnosti, rekao je Vučić.

foto: Tanjug

Ocenio je da je skup jedan od najznačajnijih međunarodnih događaja u savremenoj istoriji, u kojem učestvuje 2.000 članova, iz 150 parlamenata.

Rekao je da smo u Srbiji naučili da volimo sve ljude ne samo što je naša zemlja bila deo Pokreta nesvrstanih, već što smo znali da nikada prijateljima ne okrećemo leđa, a videli smo koliko je to važno kada je nama bilo teško.

Prisutnima se pre Vučića najpre obratila predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković koja je gostima poželela dobrodošlicu.

foto: Tanjug

Skupština Srbije će do 17. oktobra biti domaćin predstavnicima oko 140 zemalja, više od 70 predsednika parlamenata, što je do sada rekord, kao i više od 700 poslanika, među kojima je 30 odsto žena, i 17 odsto poslanika ispod 45 godina.

Centralna tema zasedanja Skupštine IPU je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje", a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Na otvaranju Skupštine IPU, koja okuplja više od 1.700 parlamentaraca i partnera iz UN i civilnog društva iz celog sveta, obratiće se i predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja.

Najavljeno je prisustvo i predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track