ŠOKANTNO! EVO ZAŠTO JE SRBIJA DOŽIVLJAVALA PORAZE: Perišić i Stanišić rušili Miloševića! RADILI ZA CIA!
Foto: EPA/KOEN VAN WEEL, Profimedia

u HAGU ISPLIVALI NEVEROVATNI DETALJI IZ 90-IH

ŠOKANTNO! EVO ZAŠTO JE SRBIJA DOŽIVLJAVALA PORAZE: Perišić i Stanišić rušili Miloševića! RADILI ZA CIA!

Politika -

Svedok... Diplomata Ajvor Roberts kazao da je nekadašnji čelnik SDB radio za američku obaveštajnu službu i da je bio zastrašujući šef Miloševićeve tajne policije.

Jovica Stanišić, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, bio je tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA) Sjedinjenih Američkih Država, potvrdio je juče bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji ser Ajvor Roberts pred sudom u Hagu. Roberts je na suđenju Stanišiću i operativcu SDB Srbije Franku Simatoviću Frenkiju sugerisao da je pouzdana informacija da je Stanišić bio tajni agent CIA, koju je objavio 2016. u svojoj knjizi „Razgovori s Miloševićem“.

Moć i ubistva

Roberts je, na pitanje tužioca Daglasa Stringera o poreklu i zasnovanosti te informacije, podsetio da je zvanični London odobrio sadržaj njegove knjige pre nego što je ona objavljena, te da bi se sigurno oslonio na sve što u njoj piše u knjizi.

Zna dosta... Ajvor Roberts
Zna dosta... Ajvor Robertsfoto: Profimedia

Roberts, inače svedok odbrane, naveo je da je Stanišić bio „zastrašujući šef tajne policije“ predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

- Stanišić je znao gde su tela zakopana - rekao je Roberts i naglasio da bi Stanišić, „ako bi bio primoran, mogao da otkrije po Miloševića izuzetno neugodne stvari“. Kao dokaz za njihovu bliskost Roberts je ispričao šta mu je Milošević rekao 1995, tokom krize koju su izazvali bosanski Srbi uzimanjem pripadnika Unprofora za taoce.

- Milošević mi je rekao: „Stanišić (koga je poslao u RS) reći će Radovanu Karadžiću da ću ga ubiti ako ne oslobodi taoce. Karadžić zna da to mogu da uradim“ - posvedočio je britanski diplomata, ističući da je Stanišić imao moć da tu poruku prenese.

Vrbovanje agenata

Otkriće Robertsa, ocenjuju upućeni, ukazuje da je Amerika godinama radila na kontrolisanju, a zatim i na rušenju Slobodana Miloševića, tj. pripremi 5. oktobra, tako što je vrbovala najbliže saradnike ekspredsednika SRJ. Tako je i bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić uhapšen zbog sumnje za špijunažu - da je odavao poverljive informacije Amerikancima. Simptomatična je, navode sagovornici, i njihova „haška sudbina“. Perišić je jedan od retkih Srba koji je u Hagu oslobođen po svim tačkama optužnice za ratne zločine, dok Stanišić ima poseban tretman - često je na privremenoj slobodi zbog bolesti. Drugim zatvorenicima odbijaju zahteve za lečenje van haškog kazamata. Sagovornici Kurira ističu da je sada jasno zašto je Miloševićeva politika tako prošla kada su mu najbliži saradnici bili pod uticajem Amerikanaca.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš tvrdi da je CIA imala značajnu ulogu u rušenju režima Miloševića i koristila je svoje agente, koji su imali uticaj kao Stanišić:

- On je bio veoma ozbiljan šef službe. Tražio je od Miloševića prethodnu saglasnost za saradnju sa CIA, što je Milošević odobrio. Međutim, niko nakon toga nije mogao da zna nivo i širinu njegove saradnje sa CIA i da li je on prekoračio okvir zvanične saradnje na relaciji šef SDB i CIA. Dalji događaji pokazuju i potvrđuju reči Robertsa da je Stanišić imao dublje odnose sa CIA nego što je to podrazumevala zvanična saradnja. Roberts danas nastavlja svedočenje.

Marko Nicović

BEZBEDNJAK VJ KOORDINATOR PROJEKTA CIA

foto: Marina Lopičić

Marko Nicović, član svetske Agencije šefova policije i nekadašnji načelnik beogradske policije, kaže da je opštepoznato da je Stanišić radio za CIA, što je potvrdio bivši direktor te američke agencije u razgovoru za LA tajms.

- Stranci su godinama rušili Miloševića preko njegovih saradnika. Milošević je na kraju ostao sam, CIA je naterala sve službe naše civilne i vojne službe da ga ostave. Aleksandar Dimitrijević, ondašnji šef VBA, bio je koordinator tog CIA projekta. Valjda je jasno zašto Nebojša Pavković nije 5. oktobra izveo tenkove na ulice - navodi Nicović.

Arkan radio za srpsku policiju

IZAZIVAO MILOŠEVIĆEVU ZABRINUTOST

foto: Shutterstock

Roberts je na suđenju rekao da je od „obaveštajnih izvora“ dobio informaciju da je Željko Ražnatović Arkan „radio za srpsku tajnu policiju“. Po optužnici, Arkanova paravojska je, kao jedinica SDB Srbije, počinila mnoge zločine u Hrvatskoj i BiH. On je kao „verovatno tačnu“ prihvatio sugestiju tužioca Stringera da je Milošević 1991-92. „prihvatio etničko čišćenje“ koje su počinile srpske snage u Hrvatskoj i BiH.

Za ratne zločine Milošević je redovno krivio „mali broj paravojski“, ali nije odgovarao na Robertsovo pitanje ko ih je opremio, obučio i poslao na ratište.

- Milošević je sigurno bio uključen u omogućavanje svega toga - kazao je svedok, uz opasku da su Arkanove aktivnosti 1994. počele da izazivaju „ozbiljnu Miloševićevu zabrinutost“.

Kurir.rs/B.Bojić - K. Blagović Foto: EPA/KOEN VAN WEEL,Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track