NEVIĐENO ZASTRAŠIVANJE SRBA NA KOSOVU I METOHIJI: Haradinajeva osveta za poraz u Interpolu
Foto: EPA/Stringer, Profimedia

Tortura

NEVIĐENO ZASTRAŠIVANJE SRBA NA KOSOVU I METOHIJI: Haradinajeva osveta za poraz u Interpolu

Politika -

Pritisci: Na sever Kosova i Metohije juče je upalo više od 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice u nameri da pohapse i okrive Srbe za ubistvo Olivera Ivanovića

Samo nekoliko sati nakon što je Beograd trijumfovao nad Prištinom u međunarodnoj policijskoj organizaciji Interpol, jer je odlazeći premijer tzv. države Kosovo Ramuš Haradinaj povukao zahtev za članstvo u toj organizaciji zbog podrške većine članica Srbiji, usledio je teror specijalnih jedinica kosovske policije ROSU nad Srbima na Kosovu i Metohiji!

Naime, na sever Kosovu i Metohiji u sredu u 5.50 časova došlo je do brutalnog upada više od 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice u nameri da pohapse Srbe i okrive ih za ubistvo političara Olivera Ivanovića! U akciji su uhapšena dvojica Srba - policijski istražitelj Rade Basara i Vasilije Bojić, sin Željka Bojića, šefa operative kosovske policije, jer Željka tokom pretresa nisu našli. Vasilije Bojić juče je tokom dana oslobođen.

Kosovski tužilac Sulj Hodža rekao je da je istraga u slučaju Ivanovićevog ubistva proširena na još dvojicu policajaca, i to Basaru i Bojića starijeg.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zastrašivanje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je Priština doživela poraz u Interpolu i da je zbog toga reakcija stigla za manje od 24 sata. Prema njegovim rečima, glavna meta operacije, kako kaže, bio je komandir operative KPS zadužen za sever Željko Bojić, kome su upali u stan, izvršili premetačinu i odveli sina Vasilija. - Ovo je još jedan u nizu pokušaja da se Srbima na KiM život učini nemogućim, da kriminalizuju sever KiM, da se Srbi kriminalizuju, optuže za najveće i najstrašnije zločine i ubistvo Olivera Ivanovića. Srbija je spremna da zaštiti svoj narod na KiM u slučaju da se pokuša proterivanje, ubijanje - naveo je Đurić.

Direktor policije Vladimir Rebić akciju ROSU ocenjuje kao zastrašivanje i negativnu reakciju nakon četvrtog po redu poraza u Interpolu i dodaje da je Beograd spreman da reaguje ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda, ali da je uveren da međunarodna zajednica to neće dozvoliti.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je akciju ROSU kao predstavu za javnost nakon debakla u Interpolu.

Marginalizacija Srpske liste

- Ovo je nastavak političke priče u vezi sa Srpskom listom i njenom marginalizacijom, da joj se uzmu mandati i da se dodele Srbima koje bi prištinske vlasti želele u institucijama - naveo je Drecun.

Srpska lista podsetila je da je i prošle godine 21. novembra Priština poražena u nameri da se priključi Interpolu, a da je 23. novembra izvršen upad na sever KiM.

Aleksandar Vučić U MAJU UPOZORIO NA HAPŠENJE BOJIĆA

foto: Predsedništvo Srbije

Konačni cilj Prištine je hapšenje komandanta kosovske policije za sever KiM Željka Bojića, upozorio je 29. maja predsednik Aleksandar Vučić, kada se takođe desio upad jedinica ROSU. On je tada rekao da Priština upadom specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i hapšenjem Srba primorava srpske policajce da budu „gori Albanci od Albanaca“, što, kako je rekao, oni neće biti, te istakao da je im konačni cilj da uhapse komandanta policije za sever KiM. - Konačni cilj Prištine je hapšenje komandanta kosovske policije za sever KiM Željka Bojića - naveo je Vučić.

TEROR ULETELI LJUDIMA U SPAVAĆU SOBU MALTRETIRALI ŽENU S BEBOM

Na lekovima... Bojana Stanković
Na lekovima... Bojana Stankovićfoto: Screenshot

Porodica Bojane Stanković iz severne Mitrovice bila je izložena teroru specijalaca ROSU, koji su, tražeći policajca Radeta Basaru, greškom upali u stan u kome živi sa suprugom i bebicom.

Demolirana vrata... Stan Radeta Basare
Demolirana vrata... Stan Radeta Basarefoto: Screenshot

- Upali su nam direktno u spavaću sobu. Probudila sam se, kad kraj kreveta u polumraku stoje uniformisani ljudi, šlemovi, puške... Vrisnula sam, muž je skočio, zgrabili su ga i izveli u dnevnu sobu, zatvorili vrata spavaće...

Mislila sam da hapse mog muža. Vrata su nam razvaljena, ceo dan sam pod stresom, dolazila je Hitna pomoć, pijem tablete za smirenje - ispričala nam je Bojana. Sprat iznad, u stanu uhapšenog Radeta Basare juče nije bilo nikog, jedino na vratima tragovi nasilnog otvaranja.

Ni u stanu Željka Bojića, šefa operative KPS za sever Kosova, koga kosovska policija od juče ujutru, kako su saopštili, traži, juče nije bilo nikog.

Kurir.rs/K. Vasković - Z. Šaponjić Foto: EPA/Stringer,Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track