KURIR TV IZ PALATE SRBIJA! VUČIĆ: Srbija i Rusija su snaga koja se bori protiv falsifikovanja istorije, sastanak sa Putinom 4. decembra u Sočiju! MEDVEDEV: Istorija ne sme da bude predmet trgovine, podržavamo vas po pitanju KiM
Foto: Printscreen

75. godina od oslobođenja beograda

KURIR TV IZ PALATE SRBIJA! VUČIĆ: Srbija i Rusija su snaga koja se bori protiv falsifikovanja istorije, sastanak sa Putinom 4. decembra u Sočiju! MEDVEDEV: Istorija ne sme da bude predmet trgovine, podržavamo vas po pitanju KiM

Politika -

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev boravi u poseti Srbiji, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Palati Srbija održava se sastanak državnika u četiri oka, a nakon toga uslediće razmena poklona.

19.00 - U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva večeras su ispaljeni počasni plotuni, uz veliki vatromet.

Nakon obraćanja medijima, Vučić i Medvedev su sa terase centralnog salona Palate Srbija ispratili spektakularan vatromet koji je trajao nekoliko minuta, uz plotune ispaljene sa dunavske strane Palate.

18.50 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kazao je da Rusija nema toliko prijatelja u svetu, ali da je Srbija jedan od njih.

"Niko nije protiv istorijske nauke, ali postoje crne strane i svetle strane u istoriji i to ne sme da bude predmet trgovine. Ja ne idealizujem države, ali narodi su istiniti tvorci istorije, oni su ovde pobedili fašizam i oslobodili Evropu od logora, kazni, ubijanja i ropstva", kazao je Medvedev.

On je dodao da na nas sve više pada odgovornost za pamćenje istorije.

foto: Predsedništvo Srbije

"Naš je zadatak da imamo pragmatične odnose, jer ćemo onda imati budućnost. Prijateljstva koja su zasnovana na pragmatizmu su naša deviza za budućnost. Ako mi potpisujemo ovakve sporazume, znači da mi jedni drugima verujemo, a to je veoma važno", poručio je Medvedev.

Medvedev je kazao da je Miroslavljevo jevanđelje svetinja za Srbiju, a da se u Rusiju vraćaju vredne slike.

"Vama je poznat stav Rusije po pitanju KiM koji se zasniva na poštovanju Rezolucije 1244 i na onome što smo uvek govorili našim srpskim prijateljima - mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje. Prisno sarađujemo po mnogim pitanjima i mirno gledamo na odluke naših srpskih prijatelja prema EU. Hvala na pozivu da dođem na 75. godišnjicu oslobođenja", rekao je Medvedev.

foto: Predsedništvo Srbije

18.48 - Hvala Vam prijatelju što ste napravili ovako težak raspored za danas, rekao je Vučić.

"Hvala na prijateljstvu i dobroj i iskrenoj podršci koju pružate našem narodu. Sa nestrpljenjem iščekujem susret sa Putinom 4. decembra u Sočiju", rekao je Vučić i dodao da zahvaljuje za podršku 1944. ali i za podršku danas.

18.40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Medvedevu što je došao u Beograd i kazao da oseća posebnu čast što u Beogradu proslavlja 75. godina oslobođenja od fašizma.

foto: Predsedništvo Srbije

"Kao narodi koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu i danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije. Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači", poručio je Vučić.

On je kazao da su odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, puni razumevanja.

"Čini mi se da posle mnogo susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i Medvedevim mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekolkiko decenija, da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova, što je od ključnog značaja za nas koji smo manji partner, jer uvek možemo da računamo na podršku Moskve. Mi našu saradnju razvijamo da jedni drugima pomažemo u međunarodnim organizacijama, trudimo se da uvek razumemo jedne druge. Hvala Putinu i Medvedevu što uvek imaju dovoljno vremena ne samo da nas čuju, već saslušaju Srbiju i razumeju težinu situacije u kojoj se Srbija u političkom smislu i danas nalazi, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ponosan na Vojsku Srbije i da je razlika "kao nebo i zemlja" u njenoj opremljenosti danas u odnosu na ranije.

"Uspeli smo da dođemo do toga da kupimo 19 helikoptera, a nismo u poslednjih 40 godina kupili nijedan. Mi to ne bismo mogli bez vaše podrške. Vi znate da mi nikoga ne ugrožavamo već da bismo bili sigurni da možemo da zaštitimo svoje nebo i svoju državu", kazao je Vučić.

18.32 - Počela je razmena potpisanih sporazuma između Srbije i Rusije.

U pitanju su sporazumi u oblasti železnice, predaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, o izvoznom kreditu, o saradnji u oblasti biljnog karantina.

Potpisani su i sporazumi u oblasti prosvete, elektroprivrede, tehnoloških inovacija i digitalnih tehnologija, o saradnji Uprava carina dve države.

17.41 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

"Dobro došli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obelezavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa međunašim zemljama", rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

foto: Predsedništvo Srbije

Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonomskoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

"Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić na ruskom jeziku.

Medvedev je zahvalio Vučiću na gostoprimstvu i naveo da je govorio i pred parlamentom gde je naišao na prijateljsku atmosferu.

"Prenosim Vam i najbolje želje od predsednika Putina", rekao je Medvedev, na čemu mu je Vučić zahvalio.

Kako je ranije najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokloniće Medvedevu ikonu svetog Arhangela Mihaila, koja je urađena na dasci, tehnikom jajčana tempera.

Nakon sastanka obaviće se ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

Vučić i Medvedev će se nakon toga obratiti novinarima.

Podsetimo, Medvedeva je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić, a potom je na batajničkom aerodromu usledio spektakularan prikaz sposobnosti pripadnika Vojske Srbije Sloboda 2019.

Ispred Palate Srbija upriličen je svečani doček uz najviše državne počasti koje su ukazane važnom gostu iz Rusije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track