PREDSEDNIK VUČIĆ S MINISTROM ALTMAJEROM: U Pančevu nemačka fabrika elektromotora, posao za 1.100 ljudi, a prosečna plata 1.700 evra! Daćemo više od svih da  Folksvagen dođe u Srbiju (VIDEO)
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

na andrićevom vencu

PREDSEDNIK VUČIĆ S MINISTROM ALTMAJEROM: U Pančevu nemačka fabrika elektromotora, posao za 1.100 ljudi, a prosečna plata 1.700 evra! Daćemo više od svih da Folksvagen dođe u Srbiju (VIDEO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom, a tom prilikom dogovorena je nemačka investicija u Srbiji vredna 300 miliona evra.

Predsednik Vučić kazao je da je ponosan što će u Pančevu biti otvorena fabrika elektromotora za upravljače Brose i zaposliti 1.100 ljudi.

"Prosečna plata bruto će biti 2.700, a neto 1.700 evra. Ministru Kneževiću sam rekao da je ovo što je potpisao najvažniji papir na koji je stavio svoj potpis. Ugovorom sa kompanijom Brose predviđeno je da ta kompanija otvori prelepu fabriku u Pančevu, u kojoj će biti zaposleno više od 1.000 ljudi, od kojih 400 visoko obrazovanih", objasnio je on.

Vučić je kazao da je srećan što je potpisan ugovor o saradnji sa Nemačkom o dualnom obrazovanju.

"Kod nas će MTU da popravlja i održava motore za avione, a onda će i da se prave. Potrebno je trogodišnje školovanje za to, i mi pripremamo decu za to. Ukupno 300 miliona evra su vredne ove investicije, biće ih još više. Fabrike će biti otvorene u dva grada, to su Pančevo i Nova Pazova", rekao je Vučić.

Kazao je da je Srbiji Nemačka glavni spoljno trgovinski partner, i da očekuje više od 5 milijardi evra trgovinske razmene sa Nemačkom.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Ukoliko nastavimo sa pravljenjem boljeg ekonomskog ambijenta, očekujem da Srbija napreduje na duing biznis listi, želimo da privučemo još nemačkih investicija. Oni naše ekonomske rezultate priznaju, jer kad Nemci to priznaju, onda je to stvarno priznanje. Četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu. Sa ovakvim nemačkim kompanijama mi ćemo, kao što smo prestigli BiH po primanjima, stići uskoro i Crnu Goru. Mi ne povećavamo tako drastično brzo minimalac kako bismo mogli da privučemo još nemačkih investicija", rekao je Vučić.

"Molim Vas da prenesete pozdrave kancelarki Merkel, mi realno sagledavamo prilike na Balkanu", poručio je Vučić.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić je rekao da se Srbija suočava sa velikim odlivom ljudi, ali da se bori da sačuva dovoljno ljudi koliko može.

"Zato mi hoćemo još nemačkih investicija. Mi smo od Nemaca naučili da učimo da radimo više, da budemo disciplinovaniji i odgovorniji. Zato sam rekao da sve što ponude drugi, mi smo spremni da ponudimo više. Neki u regionu prepoznaju da nam se žuri, želimo to da dostignemo da ne bismo izgubili ljude. Neki mladi se već vraćaju, iz Vankuvera se vraćaju oni koji će da rade na avionskim motorima, njih dvadesetak", kazao je on.

Prema negovim rečima, Banat će za pet godina biti jedna od najbogatijih regija u Srbiji zahvaljujući investicijama.

Vučić je rekao da je Altmajeru kazao sve što može Srbija da učini da Folksvagen dođe u Srbiju.

"U smislu subvencija i podstreka, ja sam rekao da ćemo mi dati više. I duplo više nego svi ostali. Mi ćemo da damo sve od sebe. Moramo da poštujemo sve druge investicije, kao i druge investitore koji su zavoleli ovu zemlju. Daćemo sve od sebe, a na ljudima iz VW je da odluče. Mi se nikada ne predajemo. Borićemo se, ali ćemo sportski da prihvatimo rezultat kakav god bude", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Ne mogu oni da ponude uslove kao Srbija, verujte mi na reč. Ovde ima dovoljno radne snage, pare ćemo da damo, samo vi njima to prenesite, a mi smo zahvalni", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je za Srbiju važno da može da promeni svoju zemlju i ide napred, bez obzira na odluku EU da ne otvori pristupna poglavlja za Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Za mene je otvaranje Evrope i pružanja ruke Nemačke najvažnija vest, jer od toga će naš budžet da bude puniji", rekao je Vučić.

On je kazao da je srećan što je Altmajer došao u Beograd i što Nemačka podržava evropski put Srbije.

"Ja mislim da mi treba da razgovaramo i postignemo kompromis. Ako to ne može - u se i u svoje kljuse. To što neko kaže da je dobar zamrznut konflikt, slušajte, zamrznuz konflikt uvek neko može da odmrzne i pravi probleme", rekao je Vučić govoreći o Kosovu i Metohiji.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Altmajer je podsetio da se Srbija pre 75. godina oslobodila nemačke okupacije i da je danas naučena lekcija kako da se osigura dobra budućnost za ljude, a to je moguće jačanjem bilateralne saradnje unutar Evrope, postavljajući je na novi temelj.

On je kazao da 60.000 radnih mesta u Srbiji zavisi od Nemačke.

"Hvala za ono što su nemački preduzetnici doživeli kod vas ovde. Mi ćemo u EU doprineti tome da pomognemo da Srbija otvara poglavlja za pristup u EU. Naša trgovinska razmena je 4,7 milijardi evra, to se jako povećalo tokom prošlih godina", rekao je on.

Prema njegovim rečima čitav zapadni Balkan ima perspektivu za ulazak u Evropsku uniju, veoma je zahvalan Vučiću što je uticao na to da se u Evropi uvažava pozicija Srbij.

On je kazao da Nemačka Srbiju vidi kao prijatelja i u pregovaranju sa EU i u sticanju bezviznog režima.

"Kao nemački ministar privrede putujem po svim zemljama sveta i na Balkanu, retko sam se susreo sa time da su svi od predsednika, premijera spremni da se bore za invesitije. Vi ste shvatili da pozicija vaše zemlje zavisi od toga da li imate radna mesta", kazao je Altmajer.

Altmajer je kazao da odluka EU da ne otvori pristupna poglavlja za Severnu Makedoniju i Albaniju nije bila odluka protiv ulaska zapadnog Balkana u EU.

"Bundestag je nedavno glasao za otvarane pristupnih poglavlja. Nemačka podržava Srbiju, to vidite i po delegaciji sa kojom sam došao ovde", rekao je on.

(Kurir.rs/Foto: Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track