SPREMA SE ŽESTOK UDAR NA NAŠU DRŽAVU! NAJVEĆI  PRITISAK DO SADA: EU će od Srbije tražiti da prizna Kosovo!
Foto: Marina Lopičić

Stežu obruč

SPREMA SE ŽESTOK UDAR NA NAŠU DRŽAVU! NAJVEĆI PRITISAK DO SADA: EU će od Srbije tražiti da prizna Kosovo!

Politika -

Nisko: Unija dosad nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promenilo. Ne mogu da isključim da će tražiti priznanje, kazao je Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Evropska unija (EU) dosad nije postavljala uslove, ali je od SAD čuo da se to promenilo, zbog čega ne može da isključi mogućnost da će od nas tražiti priznanje Kosova i Metohije. On je isključio mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama i istakao da je malo verovatno da će Beograd uopšte priznati KiM.

Vučić je, upitan da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice, u intervjuu bečkom Standardu kazao da je to za Srbe teško pitanje.

Vin-vin situacija

- Međutim, želimo da vidimo šta oni (prištinski pregovarači) kažu i zašto nešto kažu. Naravno, želimo da čujemo i šta EU ima da kaže. Dosad EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila - rekao je Vučić.

Upitan da li bi, ukoliko Beograd prizna Kosovo, to moglo da usledi u postojećim granicama, Vučić je kazao:

- Mogu vam reći da to gotovo apsolutno isključujem.

foto: Marina Lopičić

Predsednik je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dve Nemačke, bez formalnog priznavanja iz Beograda, što bi, kako konstatuje, naravno, bilo jednostavnije za Srbiju.

- Obe strane moraju izgubiti kako bi nastala vin-vin situacija. Ne može biti da jedna strana dobije sve - priznanje, našu teritoriju i naše ljude. Šta bismo mi dobili? Moguće članstvo u EU za deset godina? I ko bi nam to garantovao? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora? - kazao je on i dodao da neće početi da plače niti štrajkuje glađu pred ustanovama u Briselu da bi otvorio jedan, dva ili tri poglavlja.

Neprincipijelno

Politički analitičar Milan Nikolić kaže da nije principijelno, ali je moguće da EU traži priznanje KiM od Srbije:

- Najmoćnije članice EU, poput Nemačke, Francuske, uz još 18 država, priznale su nezavisnost KiM, a pet koje nisu nemaju značajan uticaj u EU. Takva podela nama ne ide naruku jer će jači vršiti pritisak na slabije da promene stav. Celu priču vode SAD. Naša pozicija je izuzetno teška, nemamo podršku u međunarodnoj zajednici, osim Rusije i Kine donekle, jer je upitno da li bi ušli u rov za nas.

Otvoreno Vučić o stavu nemačke kancelarke

MERKELOVA REKLA: MI, ALEKSANDRE, NE MOŽEMO DA PRIHVATIMO PODELE, RAZGRANIČENJA...

Vučić je ponovio da Srbija nema nikakvu ponudu sa Zapada za Kosovo i ispričao da je nemačka kancelarka Angela Merkel prema Srbiji bila fer tokom jednog razgovora u Davosu.

- Ona mi je otvoreno rekla: „Mi, Aleksandre, ne možemo da prihvatimo podele, razgraničenja, novo utvrđivanje granica...“ Ja sam joj pre toga rekao da granice nisu utvrđene. Za nas je granica jedna, za Berlin je druga. Za Rusiju je granica jedna, za Ameriku je druga. Za Kinu je jedna, za Francusku je druga. Za Španiju je jedna, za Britaniju je druga... I kažem im, dajte da to utvrdimo - rekao je Vučić za Sputnjik. Na to mu, kaže, odgovaraju: „Ne može! Kosovo je nezavisno u celini teritorije, ali razumemo vaš problem, i u ovom trenutku nemamo mnogo toga da ponudimo.“

foto: EPA/Felipe Trueba

REAGOVANJA

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

PRITISCI SVE TEŽI

Ne znam da li može da se promeni stav i EU i SAD, ali znam da Vučićev stav po pitanju KiM ne može da se promeni. Pritisaka ima i biće ih sve više, postajaće sve teži. Vučić nije čovek koji pristaje na pritiske i koji se plaši. Svako ko misli da pritiscima može da ga slomi, pogrešiće.

Jadranka Joksimović, ministarka za eU

NERAZUMNI PREKID

EU je statusno neutralna, a pregovarački okvir sa Srbijom je jasan i odavno poznat, traži se postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a šta će to značiti, odrediće ishod dijaloga, koji je sada u prekidu.

Suzana Grubješić, bivši gensek EP u Srbiji

OKRENUTI SE DIJALOGU

Ne može EU da prizna ili ne prizna nezavisnost KiM, to mogu da urade samo zemlje članice, od kojih pet ne priznaje nezavisno Kosovo. EU bi trebalo da se posveti stvaranju uslova za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

foto: Kurir

Ne propustite

SVAKE SREDE POKLON U KURIRU - STARS! EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO: Veljko se ženi u Arkanovoj uniformi

Novi Stars otkriva: Veljko Ražnatović se ženi u Arkanovoj uniformi. Plus intervju sa Anastasijom Ražnatović: Detetu svog brata biću druga mama. Kijina mama preklinjala Slobu: Nemoj da mi ćerka završi u zatvoru.

Kurir Stars u Šumicama: Komšije o Jeleni Tomašević i Ivanu Bosiljčiću kažu: Nova kuća od 200.000 evra im je odlična investicija. Hit intervju sa Dušicom Jakovljević: Želim silikone, ali nemam vremena da ih ugradim. Plus transformacija Lune Đogani: Nekad i sad.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/Biljana Bojić Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track