NATO NE BI BOMBARDOVAO SRBIJU DA ISTINA O STRADANJU VAŠEG NARODA NIJE SAKRIVANA! Profesor iz Bruklina, osnivač Instituta za Jasenovac: NE SMETE da DOZVOLITE reviziju istorije!
Foto: Printscreen YT, Profimedia

BERI LituČi

NATO NE BI BOMBARDOVAO SRBIJU DA ISTINA O STRADANJU VAŠEG NARODA NIJE SAKRIVANA! Profesor iz Bruklina, osnivač Instituta za Jasenovac: NE SMETE da DOZVOLITE reviziju istorije!

Politika -

Razotkrivanje istine o genocidu nad srpskim narodom u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata morate shvatiti kao pitanje nacionalne bezbednosti prvog reda. Tako Izraelci tretiraju Holokuast koji su oni doživeli. Da istina o stradanju Srba od ustaša nije sakrivana, ne bi vam se dogodile sve nesreće u ratovima devedesetih, uključujući i izgon naroda iz Hrvatske i s Kosova, objašnjava profesor Beri Lituči, osnivač Instituta zaJasenovac.

- NATO se nikada ne bi usudio da bombarduje vašu zemlju da prethodno niste satanizovani u celom svetu, delimično i svojom krivicom, ovako govori profesor Beri Lituči, osnivač njujorškog Instituta za Holokaust i proučavanje genocida nad Srbima u Jasenovcu.

Univerzitetski profesor iz Bruklina, koji je prvi u Americi, još 1997. godine, osnovao instituciju koja se bavi stradanjima Srba u NDH, podvlači:

- Vaši političari, naročito u dijalogu sa zemljama nastalim posle raspada SFRJ, moraju da insistiraju na činjenici da je više stotina hiljada Srba pobijeno u Hrvatskoj i delom u Bosni od nacističkih režima koji su uspostavljeni od hitlerovske Nemačke. I dok ne priznaju svoju istorijsku odgovornost, nije ni normalno da imate tople odnose.

Amerikanac, koji je 2005. uspeo da u Parku sećanja na Holokaust u Njujorku postavi Spomen-kamen posvećen nastradalima u Jasenovcu, a 2019. i na stratištu Jadovno, navodi da se upravo pred očima celog sveta događa velika i sramna revizija istorije, u kojoj zločinac i žrtve zamenjuju mesta.

- Uzroke dela vaših problema potražio bih u radu Muzeja Holokausta u Vašingtonu, koji je osnovan 1993. i danas je najveća institucija ovakve vrste u svetu. Franjo Tuđman, kao "antifašista", posetio ga je iste godine, dok vlasti u Beogradu jednostavno nisu uočile problem. Stradanja Srba su postavkama ovog muzeja relativizovana i gotovo poništena, dok je iz njega krenula priča o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, dodaje Lituči.

On objašnjava da je to očigledan dokaz koliko je pitanje genocida nad Srbima u Hrvatskoj stvar srpske nacionalne bezbednosti.

Beri Lituči bio je i jedini američki državljanin koji se u Haškom sudu pojavio kao svedok u korist Srba. Govorio je u okviru odbrane Slobodana Miloševića 2005. godine.

- Ukazao sam tada Sudskom veću na to da nisu samo Srbi na Kosovu bili izloženi progonu od strane Albanaca. Na iznenađenje Tužilaštva, izneo sam podatke o progonu Roma sa KiM, i ponosan sam na svoj zaključak da je Milošević imao pravo da upotrebi silu kako bi zauzdao progon svojih sunarodnika, ali i svih drugih koji su bili meta Albanaca.

Lituči ukazuje na činjenicu da se Hrvatska nigde ne pominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svetskom ratu. On dodaje da Srbija treba da pokrene proces pred Međunarodnim sudom za ratne zločine protiv Zagreba. Lituči tvrdi i da sve žrtve hrvatskih logora imaju pravo i mogućnost da potraže odštetu za lične patnje pred međunarodnim sudovima, i ne sumnja da bi pravdu dobile. Primećuje i da su Hrvati pokušali da Srbiju okrive za navodnu agresiju devedesetih, ali su te namere propale na sudu. Zašto Srbija ček, pita se.

KNjIGA O JASENOVCU NA NEMAČKOM

U posetu Institutu za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u Beogradu Lituči je došao iz Frankfurta, gde je na tamošnjem Sajmu knjiga predstavio svoje izdanje o Jasenovcu na nemačkom jeziku.

- Ovo je prva knjiga koja govori o Jasenovcu u Nemačkoj posle pedesetih godina, kaže profesor.

- Nemci su je primili sa interesovanjem, ali ne priznaju odgovornost za zločine koje su Hrvati počinili u vreme Hitlera. Ljudi koji brinu o Parku Holokausta u Frankfurtu obećali su da će naredne godine tamo podići i obeležje sa imenom koncentracionog logora Jasenovac.

VREME NIJE SAVEZNIK

- Vreme Srbiji nije saveznik u trci da prikaže stradanje svojih sunarodnika. Preživeli paćenici iz Drugog rata polako odlaze, ali su svojim stradanjem zaslužili da oni koji ostaju na planeti znaju šta im se događalo i da se zločini nad srpskim narodom nikada više ne ponove, jasan je profesor.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track