KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV PREDSEDNIKA OPŠTINE STARI GRAD: DON BASTAĆU preti zatvor, mora da objasni gde je isparilo 80 miliona
Foto: Stefan Jokić

Potvrđeno pisanje Kurira

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV PREDSEDNIKA OPŠTINE STARI GRAD: DON BASTAĆU preti zatvor, mora da objasni gde je isparilo 80 miliona

Politika -

Aps: Ukoliko se ispostavi da je učinjena šteta veća od milion i po dinara, tužilac će tražiti zatvorsku kaznu u optužnici, ocenjuje Ivan Ninić

Služba za budžetsku inspekciju Grada Beograda podnela je protiv predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, istakla je načelnica Uprave grada Beograda Sandra Pantelić.

Naime, budžetska inspekcija, nakon pisanja Kurira, utvrdila brojne neregularnosti u poslovanju Bastaća i njegovih najbližih saradnika, koji se terete da su oštetili budžet opštine Stari grad za više od 80 miliona dinara. Na te neregularnosti za Kurir je danima ukazivao uzbunjivač Danče Urošević.

Prema krivičnoj prijavi, Bastać se smatra odgovornim za kršenje Zakona o budžetskom sistemu zbog niza nepravilnosti koje je, kako se navodi, utvrdila budžetska inspekcija u vanrednoj kontroli materijalno finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu.

foto: Damir Dervišagić

Predistražne radnje

Osnivač Centra za vladavinu prava Ivan Ninić kaže da je budžetska inspekcija postupila po zakonskoj obavezi jer se zbog toga kontrola i vrši kod svakog korisnika budžetskih sredstava. - Očekivano je da tužilac dalje preduzme predistražne radnje koje za rezultat mogu imati ili podizanje optužnice ili odbačaj krivične prijave. Tu može biti više krivičnih dela. Sve dok se tužilac ne izjasni, teško je govoriti o mogućem ishodu, ali s obzirom na obimnost i težinu te prijave, za to delo je zaprećena zatvorska kazna. Reč je o kvalifikovanom obliku krivičnog dela jer je reč o iznosu većem od milion i po dinara. Ukoliko se ispostavi da je zaista učinjena šteta veća od milion i po dinara, tužilac će tražiti zatvorsku kaznu u optužnici. Ostaje prostor za zaključenje priznanja o krivičnom delu i da se ceo postupak završi po skraćenoj proceduri.

Dodaje da, ukoliko se pojavi svedok-saradnik, a da je obuhvaćen optužnicom kao član organizovane kriminalne grupe, onda to dodatno daje na težini tog slučaja. - Zašto bi neko sebe izlagao krivičnom gonjenju ako i sam nije učestvovao u nezakonitim radnjama - ocenjuje Ninić.

foto: Stefan Jokić

Obruč oko Bastaća

Na drugoj strani, odbornik SNS u Skupštini Beograda Nebojša Bakarec podseća da je protiv Bastaća već podnet niz prekršajnih i krivičnih prijava „za ranija zlodela koja je počinio“. - Setimo se da je DS još 2016. optužila Bastaća da je proneverio 10.000 evra stranačkog novca. Dolazi kraj mahinacijama ovog razularenog Đilasovog Kalimera. Rezultati glavnih istraga protiv Bastaća i Đilasa se tek iščekuju, tako da će krivičnih prijava biti sigurno još - ističe Bakarec.

BROJKE

71.896.114,40 za zapošljavanje kadrova VIŠE OD UGOVORENOG POSLA

1.464.499,18 za isplate naknada za prevoz IZNOS SUPROTAN UGOVORIMA

592.649,64 isplate za parnične postupke ISPLATA BEZ PRAVNOG OSNOVA

3.928.511 za pomoć starim i iznemoglim osobama BEZ DOKAZA O OSTVARENIM USLUGAMA

2.800.000 umanjen prihod opštine ZA MULJAŽU S APARATIMA ZA KOKICE

UKUPNO: 80.681.773 DINARA

Klačar SVE OVO ZBOG IZBORA

foto: Beta/Media Centar

Bojan Klačar iz Cesida kaže da to što je Dačić tek sada naložio svojim članovima da napuste vlast na Starom gradu pokazuje da to nije dosad bio problem za SNS. - Da jeste, SNS bi vršio pritisak da se to reši mnogo ranije. Sada je ovakav razvoj situacije zato što je usledila kritika SNS i zbog izbora. Loša je poruka koju godinama šaljemo da vlast na lokalnom nivou treba da bude ista kao na republičkom - kaže Klačar.

Mahinacije ZAPOŠLJAVAO PRIJATELJE, ZARAĐIVAO NA STARIMA

Kurir je objavio dokaze o proneverama Marka Bastaća koje je utvrdila budžetska inspekcija. On je novcem iz budžeta, mimo zakona, plaćao odbornike, ali i aktiviste koji su rušili po Beogradu. Mesečno su dobijali od 30.000 do 80.000 dinara, otkrio je uzbunjivač Danče Urošević, preko kojeg su išle isplate. Inspektori, da podsetimo, terete Bastaća za malverzacije prilikom zapošljavanja, za troškove prevoza, usluge pomoći starim licima, navodi se u izveštaju koji je objavio Kurir.

Kurir.rs/Kristina Vasković Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track