ŠEME ZA ISPUMPAVANJE PARA IZ DS: Lutovac Đilasovom čoveku dao 2 miliona pa sve zalili pivom
Foto: Facebook, Beta/Branislav Božić

Otkrivamo

ŠEME ZA ISPUMPAVANJE PARA IZ DS: Lutovac Đilasovom čoveku dao 2 miliona pa sve zalili pivom

Politika -

Ima neka veza: Lider demokrata povezan je s Lazarom Tabandželićem, vlasnikom firme koja je odmah po osnivanju dobila posao od stranačke fondacije, a koja navodno ima veze sa šefom SZS

Lider demokrata Zoran Lutovac glavni je šraf u mehanizmu ispumpavanja 200.000 evra, odnosno 23,4 miliona dinara, koje je prvi čovek Saveza za Srbiju Dragan Đilas uplatio u Fondaciju za unapređenje demokratije „Ljuba Davidović“, čiji je osnivač Demokratska stranka.

Uzima od DS... Dragan Đilas
Uzima od DS... Dragan Đilasfoto: Zorana Jevtić

Iako zakon zabranjuje da stranka koristi kasu fondacije, Kurir otkriva da je Lutovac povezan s vlasnicima tek osnovanih firmi, kojima je fondacija uplaćivala pozamašne svote za poslove kojima se ne može ući u trag. Jedan od dokaza za tajne dilove je i fotografija koju objavljujemo, a na kojoj je lider DS ovekovečen u veoma opuštenom ambijentu s Lazarom Tabandželićem, vlasnikom firme „Blekbord dizajn“, koja je od pomenute fondacije dobila dva miliona dinara.

Šef i kotlić

Lutovac je uslikan kako s flašom piva „nadgleda“ Tabandželića, koji u dvorištu sprema jelo u kotliću. Prema našim saznanjima, fotografija je nastala pre nekoliko dana, a zanimljivo je da je Tabandželić ovu sliku podelio i svojim prijateljima uz komentar „Da se zna ko šefuje, a ko meša kotlić“.

Tabandželić za Kurir potvrđuje da je od pomenute fondacije dobio dva miliona dinara, ali tvrdi da mu posao s fondacijom nije namestio ni Lutovac, niti DS, čiji je član, ali ni Đilas. - Jeste, član sam DS, ali to nema veze. Istina je da sam za fondaciju „Ljuba Davidović“ uradio posao od dva miliona. Uradio sam dizajn fotografije i pripremu za štampu. Ne mogu sad da vam kažem šta konkretno, ali Lutovac s tim nema veze. Nisam radio za DS. Stranka i fondacija nisu povezane - ispričao nam je Tabandželić, koji je inače urednik sajta DS, a 2014. je bio kandidat za poslanika.

Druženje

Upitan o fotografisanju s Lutovcem, on kaže da mu lider DS nije prijatelj, ali da ga je pozvao na proslavu svog rođendana. - Ta fotografija je s mog rođendana. Čoveka sam pozvao jer s njim u poslednje vreme provodim dosta vremena. Ne može mi biti prijatelj neko ko je dva-tri puta stariji od mene, može mi otac biti - kaže on.

Lutovac ni juče nije odgovarao na pozive Kurira. Kako smo pisali, stvorena je šema po kojoj je 23,4 miliona dinara, koje je Đilas dobio na osnovu kamate na dug otkupljen od DS, prvo uplaćeno u pomenutu fondaciju, a onda je taj novac, kako se sumnja, ispumpan iz nje preko fantomskih poslova i računa tek osnovanih firmi navodno blisko povezanih sa Đilasom.

Sumnjivi tokovi novca OSNOVALI FIRME, PA ODMAH DOBIJALI POSLOVE

Plaćanje dva miliona firmi „Blekbord dizajn“ samo je jedna od transakcija u periodu od jula 2018. do oktobra 2019. koje je fondacija DS imala s preduzećima s kojima nikada do tada nije sarađivala.

Registri pokazuju da su neke od ovih firmi osnovane neposredno pre nego što je Đilas postao donator fondacije. Osim njegove, uplate fondacije u pomenutom periodu dobile su i firme: „Luka Đukić PR“ (3,5 miliona dinara), „Saša Pejić PR komlajn“ (1,1 milion dinara), „Prima faktor“ (pet miliona dinara) i „Apsolut solušen d.o.o.“ (1,16 milion dinara).

Kurir.rs/Ivana Kljajić Foto: Facebook,Beta/Branislav Božić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track