KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE! AMERI TRAŽE OD ZAGREBA: Hrvati, podržite film o Jasenovcu! NEKE SCENE BIĆE SNIMANE U HRVATSKOJ
Foto: EPA, Printscreen, Aleksandar Letić

VLADA SAD POSLALA NEOBIČNO PISMO NAŠIM KOMŠIJAMA

KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE! AMERI TRAŽE OD ZAGREBA: Hrvati, podržite film o Jasenovcu! NEKE SCENE BIĆE SNIMANE U HRVATSKOJ

Politika -

Američka vlada uputila je zahtev Hrvatskoj, koju predvodi predsednica Kolinda Grabar Kitarović, da stane iza filma o ubijanju Srba u logoru Jasenovac reditelja Predraga Gage Antonijevića, saznaje Kurir!

Naš list došao je do pisma koje je Tomas K. Jazgerdi (Thomas K. Yazdgerdi), izaslanik Stejt departmenta za pitanja Holokausta, još u martu uputio hrvatskoj ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek s molbom da podrži projekat „Dara iz Jasenovca“.

foto: Printscreen

- Voleo bih da vam predstavim srpsko-američkog pisca i reditelja Predraga Gagu Antonijevića. On je režirao velika filmska ostvarenja, kao što je „Spasitelj“, film koji se odigrava u Bosni za vreme rata, sa Denisom Kvejdom u glavnoj ulozi, a Oliver Stoun je njegov producent. Gaga je zainteresovan da snima film o Jasenovcu. Ne bi to bio dokumentarac, već drama - stoji u pismu.

On se na ovaj potez odlučio nakon susreta i upoznavanja s Gagom, koji je boravio u Vašingtonu.

- Antonijević mi je rekao da je veoma zainteresovan da se njegov film bazira isključivo na činjenicama. Voleo bih da ga primite. Hvala vam mnogo i nadam se da ćemo se upoznati sledećom prilikom u Zagrebu - završava svoje obraćanje Jazgerdi.

Za komentar smo pozvali producenta filma Maksu Ćatovića.

foto: Nemanja Nikolić

- Pismo je autentično. Pojedine scene će biti snimljene u Hrvatskoj, na autentičnim lokacijama - rekao je Ćatović.

Do zaključenja broja nije nam stigao odgovor od hrvatske ministarke kulture.

O ozbiljnost s kojoj se radi film „Dara iz Jasenovca“ govori i činjenica da je iza njega stao američki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum, kao i producent Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana. Trenutno je u toku druga faza snimanja u Beloj Crkvi, a kada će se ekipa uputiti u Hrvatsku, producenti još drže u tajnosti.

Na igrani film smo čekali 75 godina... Scena iz „Dare iz Jasenovca“
Na igrani film smo čekali 75 godina... Scena iz „Dare iz Jasenovca“foto: Aleksandar Letić

U glumačkoj ekipi su Marko Janketić, Igor Đorđević, Vuk Kostić i drugi iskusni glumci. Antonijević je na konferenciji za medije posebnu pažnju i divljenje iskazao prema deci iz Kozarske Dubice, koja su bez dana škole glume odigrala maestralno svoje uloge.

Iza filma „Dare“ već je stala srpska država sa 2.300.000 evra, da li će i Hrvatska i kako, nije još poznato.

Dragomir Anđelković

HRVATI BEŽE OD ISTINE

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da će sve Hrvate razbesneti vest da moraju da podrže i omoguće snimanje filma „Dara iz Jasenovca“ na autentičnim lokacijama.

- Hrvatska beži od istine da su izvršili genocid na srpskim narodom. U Jasenovcu su izvršeni gori zločini nego što su ih činili nacisti. Film „Dara iz Jasenovca“ je podsećanje na stravičan zločin koji će videti ceo svet. Hrvatima ovaj film ruši iluzije da su oni bili žrtve. A vest da će se snimati u Hrvatskoj tek će da razbesni sve slojeve društva - zaključuje Anđelković.

(Kurir.rs/Foto: EPA, Printscreen, Aleksandar Letić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track