ŠPIJUNI RUŠE VUČIĆA: Udarom na mali šengen hoće da svrgnu vlast! U regionu pokrenuta OBAVEŠTAJNA OFANZIVA protiv Srbije!
Foto: BETA/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll, Shutterstock

Ofanziva: MEĐUNARODNI INSTITUT IZ LJUBLJANE UPOZORAVA

ŠPIJUNI RUŠE VUČIĆA: Udarom na mali šengen hoće da svrgnu vlast! U regionu pokrenuta OBAVEŠTAJNA OFANZIVA protiv Srbije!

Politika -

Pakleni plan: Ugledni institut upozorio da obaveštajne strukture iz Crne Gore, Albanije i tzv. države Kosovo rade na zaustavljanju inicijative, slabljenju Srbije i svrgavanju njenog predsednika

Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića o „malom šengenu“ pokrenula je pravu obaveštajnu ofanzivu u regionu s ciljem da se ona osujeti, Srbija oslabi, a Vučić svrgne s vlasti, upozoravaju analitičari IFIMES (Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u Ljubljani).

foto: Predsedništvo Srbije

Izazivanje konflikta

U najnovijoj analizi „Zapadni Balkan 2019: Balkanska inicijativa za 21. vek“ navodi se da su pojedine obaveštajne strukture iz Crne Gore, Albanije i tzv. države Kosovo, ali i deo srpskih medija, angažovani na zaustavljanju realizacije balkanskog „mini šengena“ s ciljem izazivanja nestabilnosti i krize u Srbiji i svrgavanja aktuelne vlasti.

- Pojedine obaveštajne i kriminalne strukture iz Crne Gore, Albanije i Kosova bliske su vlastima u sve tri zemlje, a i određeni delovi međunarodne zajednice i sa Istoka i sa Zapada učiniće sve da zaustave uspostavljanje „malog šengena“, kao i da proizvedu nestabilnost i krizu, pre svega u Srbiji, i na taj način da pokušaju na nelegalan način da promene vlast u toj zemlji - navodi se u ovoj studiji.

Analitičari IFIMES kažu i da se delu medija u Srbiji „upumpavaju“ značajna sredstva da bi se proizvodile i kreirale nove afere i tako pokazalo da Srbija nije stabilna i bezbedna zemlja, koja je pouzdan partner EU i SAD. - Režimima u Podgorici i Prištini, koje simbolizuju Milo Đukanović (DPS) i Hašim Tači (DPK), odgovara zaoštravanje odnosa i konflikt, a ne saradnja, jer su zaoštravanje i konfrontacija u regionu njihovo prirodno stanje koje ih održava na vlasti - ocenjuje su u analizi.

foto: Marina Lopičić

Hibridni rat

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić za Kurir kaže da je u toku hibridni rat protiv Vučića, koji se inicijativom „mali šengen“ nameće za lidera ne samo Srbije već i celog regiona. - Mnoge obaveštajne strukture, pre svega iz regiona, za krajnji cilj imaju svrgavanje Vučića, koji je personifikacija moderne i snažne Srbije. Svi koji ne žele kompromis, već nameću rešenje za KiM u kojem Srbija ne bi dobila ništa, žele da vide njegov odlazak s vlasti. Metodi koji se primenjuju su psihološko-propagandno delovanje, politički pritisci, širenje lažnih vesti, izazivanje veštačkih kriza i drugi elementi hibridnog rata - objašnjava naš sagovornik.

Branko Radun

NEKIMA SMETA JAKA SRBIJA

foto: Media Centar

Politički analitičar Branko Radun smatra da je analiza IFIMES tačna, jer mnogi centri moći imaju interes da Balkan ostane bure baruta.

- Protivnici balkanskih integracija su Aljbin Kurti i njegovi mentori, ali bez Vašingtona, koji nema ništa protiv „malog šengena“. Mnogi smatraju da bi ta inicijativa dovela Srbiju u poziciju da bude pravi centar regiona, što se, naravno, ne sviđa svima. U komplikovanim igrama, u kojima svako gleda svoj interes, i ova inicijativa služi da neko nekoga neutrališe - objašnjava Radun.

Uzor Beneluks UBRZANJE KA ČLANSTVU U EU

Cilj inicijative „mali šengen“ jeste uklanjanje barijera za kretanje robe, ljudi, usluga i kapitala u regionu. Za sada su u nju uključene Srbija, Albanija i Severna Makedonija, ali je ideja da ovu balkansku uniju zaokruže Kosovo, BiH i Crna Gora. - Inicijativa predstavlja svojevrsnu beneluksizaciju regiona po uzoru na tri zemlje Beneluksa - Belgiju, Holandiju i Luksemburg - objašnjavaju analitičari.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: BETA/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track