ŠPIJUNSKA AFERA TRESE SRBIJU! PAKAO ZA VUČIĆA: Šta god predsednik odluči neće biti lako!
Foto: AP/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service, Marina Lopičić

Šokantno: RUSKI OBAVEŠTAJAC PODIGAO DRŽAVNI VRH SRBIJE NA NOGE

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE SRBIJU! PAKAO ZA VUČIĆA: Šta god predsednik odluči neće biti lako!

Politika -

Procurilo... BIA potvrdila autentičnost snimka na kojem pripadnik GRU u Beogradu daje novac navodno jednom srpskom oficiru, čiji identitet je i dalje nepoznat. Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana za četvrtak

Špijunska afera koja trese Srbiju buknula je kada je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem ruski obaveštajac daje novac navodnom srpskom oficiru. Sve ovo događa se u najnezgodnijem trenutku - pojačani su pritisci na našu državu, nalazimo se u sukobu službi Istoka i Zapada oko prevlasti za uticaj na ovom podneblju i koja god odluka da bude doneta u narednim danima, neće biti lako.

Zato se postavlja pitanje: da li je ova afera mogla da se desi u gorem trenutku. Pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem su važne i pakleno teške odluke. Pored svega toga, predsednik Srbije samo što je izašao iz bolnice, u kojoj je završio zbog pojačanog tempa, premora i važnih brojnih sastanaka i spoljnopolitičkih pritisaka kojima je bio izložen u poslednje vreme.

Na Jutjubu je objavljen snimak na kome se vidi kako ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban daje novac jednom navodno visoko pozicioniranom oficiru Srbije.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Špijunska afera koja je podigla državni vrh Srbije na noge biće jedna od tema razgovora predsednika Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina koji je planiran za 4. decembar u Sočiju, saznaje Kurir.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Inače, Vučić će danas razgovarati s ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, tema će biti sastanak dvojice lidera u Sočiju, ali i ova afera koja trese Srbiju.

- Ovo je veoma delikatna situacija za obe zemlje, jer je akter afere u Beogradu definitivno ruski obaveštajac. Sasvim je izvesno da će susret u Sočiju biti prava prilika da se sve nedoumice u vezi sa ovim slučajem razjasne, a partnerski odnosi Srbije i Rusije još ojačaju - kaže naš izvor.

foto: Marina Lopičić

Bezbednosno-informativna agencija je potvrdila autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban, ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe (GRU), u Beogradu daje novac navodno jednom srpskom agentu. BIA je potvrdila da je na snimku, koji je objavljen 17. novembra na Jutjubu, ruski obaveštajac.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski kaže da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac. Upitan o identitetu druge osobe sa snimka, o tome da li je uopšte srpski agent, pripadnik BIA ili VBA ili neke druge institucije, Željski je rekao da u ovom trenutku ne bi širio tu priču.

- Naše službe, kako civilna, tako i vojna, veoma su intenzivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsednik Srbije nakon sastanka Saveta za bezbednost - izjavio je on za RTS i najavio da će ova sednica biti održana danas.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se juče rano ujutro videla s Vučićem i da je on, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, naložio VBA da istraži aferu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom dana je bez objašnjenja napustio sednicu Skupštine.

- Situacija je ozbiljna i vrhovni komandant će zaključke doneti posle podrobnog i strpljivog razmatranja - naglasio je Vulin, uz opasku da je „lično siguran da se iza zavese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti“.

Profesor geopolitike Srđan Perišić kaže da Srbiji neće biti lako, kako god se bude ponašala i kakve god odluke bude donosila, jer je na snazi rat između Zapadnih i Istočnih službi na tlu Srbije.

- Srbija je na udaru najpre obaveštajnih Zapadnih službi, prednjače nemačka tajna služba, a zatim francuska i britanska. Od raspada Jugoslavije Srbija je na njihovom udaru, a to se vidi jer su sve te službe učestvovale u raspadu Jugoslavije. Nastoje da taj domino efekat prenesu i na razbijanje Srbije, sve države koje su razbijale Jugoslaviju sad to rade Srbiji. Srbiji zato neće biti lako. Na prostoru Balkana deluju i ruske službe, ali one nemaju karakter razbijanja Srbije i njihov je cilj praćenje delovanja službi Zapadnih država - kaže Perišić.

Zoran Dragišić

DOMAĆE SLUŽBE DOBRO OBAVLJAJU POSAO

Vojnopolitički analitičar Zoran Dragišić ocenio je da otkrivanje nove obaveštajne afere u Srbiji potvrđuje da domaće službe odlično obavljaju posao i da građani mogu da imaju poverenja u sistem nacionalne bezbednosti:

- Ovo je prilično neprijatna situacija koja potvrđuje tezu da u međunarodnim odnosima nema prijateljstava, da postoji samo interes, i zato svi koji se zaklinju u Rusiju treba da se zamisle kada vidimo da i Rusija sprovodi nelegalne operacije prema Srbiji.

Borba Špijunski rat svetskih sila usred Srbije

ZAPADU SMETAJU NAŠI ODLIČNI ODNOSI S RUSIJOM

U nedostatku svih detalja ovog slučaja, pretpostavlja se da su zapadni centri moći imali interes da otvore ovakvu aferu i još jedanput uzdrmaju politiku Srbije o vojnoj neutralnosti. Bivši obaveštajac Ljuban Karan za Kurir kaže da je notorna činjenica da je Zapadu stalo da pokvari odlične partnerske odnose Srbije i Rusije, kao i njihovu vojnu saradnju.

- Srbija jeste poprište svojevrsnog rata najmoćnijih obaveštajnih službi, pre svega agencija NATO zemalja i onih iz Rusije. Svi ovde vršljaju, samo sa drugim ciljevima. NATO želi da ovlada Balkanom, a ruske obaveštajne službe da očuvaju našu vojnu neutralnost. SAD i ne krije te aktivnosti, jer je novi šef Pentagona najavio da će Amerika eliminisati maligni ruski uticaj u Evropi i nesumnjivo je tu mislio i na Srbiju - objašnjava Karan. Nova špijunska afera, kako dodaje, može biti i podmetačina.

Kako je snimak dospeo u javnost

SNIMANO IZ VIŠE UGLOVA

Osoba pod korisničkim imenom „kdjuey“ aktivirala je u novembru nalog na Tviteru. S tog naloga, koji nema nijednog pratioca, ovaj anonimac je objavio video sa svog Jutjub naloga, koji je kreiran 17. novembra u 16.30. Uz video-snimak je objavljeno i objašnjenje da ovo pokazuje kako „ruski špijuni korumpiraju Srbiju“. Snimak je napravljen iz više uglova, tako da se opravdano sumnja da je reč o dobro organizovanoj akciji.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: AP/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track