KURIR TV PENDAROVSKI U BEOGRADU! VUČIĆ: Mini Šengen je budućnost regiona, želimo da i Priština uđe u njega
Foto: Tanjug

dvodnevna poseta

KURIR TV PENDAROVSKI U BEOGRADU! VUČIĆ: Mini Šengen je budućnost regiona, želimo da i Priština uđe u njega

Politika -

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravi od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom Srbije.

12.47 - "Znam ko u svetu iskreno podržava mini Šengen, a ko nije naročito srećan, ali ćemo mi brže ići napred", odgovorio je Vučić na novinarsko pitanje.

On je dodao da postoje napadi na tu inciijativu, ali da ga pritisci ne zanimaju.

"Čuo sam da ja podržavam stvaranje velike Albanije. Šta ćete, budala ima svuda. Belgijska premijerka mi je na sastanku rekla - Aleksandre, vi ste u svetu poznati po tome da na veoma samostalan i nezavistan način upravljate Srbijom. Ja sam rekao da sam ponosan na to što je rekla i da se nadam da će se taj glas dalje čuti", kazao je Vučić.

12.45 - Pendarovski je kazao da sada u svetu ne postoji nijedan važan politički faktor koji je protiv inicijative malog Šengena.

"Sve magle oko inicijative su završene. EU kao takva, ključni članovi američke administracije takođe, niko nije protiv toga. Jasno je da se ne radi o četvrtoj Jugoslaviji. Jedini cilj je povećanje životnog standarda naših ljudi", poručio je on.

12.40 - Vučić je kazao da Srbija i Severna Makedonija imaju različit odnos prema Kosovu i Metohiji.

"Ne sećam se da je neka inicijativa imala toliki značaj i vrednost za budućnost regiona. To nikome ne bi trebalo da smeta, a smetaće nekome u Evropi. Mi smo otvoreni, želimo da Priština u to uđe, ja to ne krijem. Sarajevo, Podgorica takođe. Ko ne uđe, tražiće za godinu, pet da uđe", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da zna da će ta inicijativa imati puno protivnika u regionu, ali da zna da tu ideju niko ne može da pobedi.

"Mi hoćemo da imamo dobru saradnju i sa Rusijom, pristojne odnose sa NATO, ali nećemo da uđemo. Zato moramo da imamo pristojnu armiju kako bismo mogli da čuvamo svoje nebo", poručio je Vučić.

Vučić je poručio da je Srbija vojno neutralna i da neće u NATO, kao i da te odluke nemaju veze sa bilateralnim odnosima Srbije i Severne Makedonije.

"Vi budite u NATO, mi nećemo, imamo bolne uspomene iz 1999. godine. Mi hoćemo dobre odnose i sa NATO-om i sa svima drugima", poručio je predsednik Srbije i dodao da su kod njega svi odgovori jasni i precizni.

12.36 - Predsednik Pendarovski rekao je da inicijativa malog Šengena ima plemenitu motivaciju.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Mini Šengeni nije zamena za Evropsku uniju. Mislim da sada ima strukturnu slabost jer ne obuhvata svih šest balkanskih zemalja. Mislim da mora da se nađe nekakvo rešenje da u njega uđe i BiH. Milsim da je dobro da svi budemo povezani", kazao je on.

12.24 - Predsednik Vučić rekao je da svi na Balkanu čekaju da postanu članice EU.

"Pitate me da li su u Briselu sigurni da znaju šta će sa sobom ili sa nama, ja ću vam reći da oni nisu sigurni šta žele sa nama. Ja sam to Zoranu (Zaevu) rekao kad smo bili u Novom Sadu. Zaev me je gledao kao da sam flipnut kad sam mu rekao da mu neće otvoriti pregovore, pričao je da su mu obećali, a evo bio sam u pravu", kazao je Vučić.

On je dodao da ne zavisi sve od nas, te zato moramo raditi na svojim saradnjama u regionu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Da istinu govorimo sebi, svojim ljudima i da guramo svoje. Da otvaramo što više puteva i pruga", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da se na sastancima u regionu govorilo loše o susedima i to pred zvaničnicima iz Evrope.

"Oni se nama igraju kao sa lutkama na povocu, e to vreme hoću da se završi i neću ni o kome iz regiona da pričam loše, nego ću im sve reći u lice. Zato sam ponosan na ovu inicijativu, jer ćemo moći da kažemo - e nismo više maloletni, imamo svoje interese i hoćemo da ih ostvarujemo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da susret predsednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i lidera Pokreta Samoopređeljenje i kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija neće dovesti ni do kakvih ozbiljnih posledica."Posledice će biti veoma ozbiljne, poješće jagnje više i to je to", ironično je rekao Vučić upitan da prokomentariše susret Kurtija i Ugljanina.Dodao je da drugih posledica neće biti."Našla krpa zakrpu...", rekao je Vučić uz opasku -vratimo se na ozbiljnu temu", rekao je Vučić.

Vučić je zamolio evropske zvaničnike da pomognu Severnoj Makedoniji da otvori pristupna poglavlja.

"Ako Nemci daju danas 1 odsto u budžetu EU, moraće da daju 1,9 što će Nemci mnogo teško da daju. Zato mi treba da ovde zaradimo, a ne da očekujemo da će to da nam padne s neba", pojasnio je on.

12.20 - Predsednik Severne Makedonije Pendarovski rekao je da će ulazak u EU biti dug proces, ali da ne isključuje regionalne inicijative za povezivanje.

"Zalaganje Makrona je da se usvoji nova metodologija o članstvu u januaru 2020. a ne kasnije od marta, ali nije mi dao garancije za otvaranje pregovora. Nova metodologija decidno kaže da se ne predviđa nikakva zamena članstva nekom alternativom za zemlje zapadnog Balkana. To je glavna tema razgovora sa Makronom", kazao je Pendarovski

12.14 - Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da mu je čast što je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji te da je imao mogućnost da sa Vučićem razgovara o zajedničkim temama.

"Moja poseta je još jedna potvrda uzajamnog razumevanja. Povezuje nas duga istorijska tradicija", rekao je Pendarovski.

foto: Kurir TV

Mi moramo da svoja pitanja rešavamo dijalogom uz maksimalno poštovanje, pojasnio je Pendarovski i dodao da Severna Makedonija nema drugu alternativu osim članstva u EU.

"Raduje me činjenica što iz Skoplja i Beograda da EU ne treba da zaboravi na zapadni Balkan", kazao je on.

On je pozvao Vučića da 2020. godine gostuje u Skoplju.

12.05 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, te da su oni dobri.

On je rekao da su važni ekonomski odnosi, te da će oni biti poboljšani posle sporazuma potpisanog nedavno u Ohridu.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je kazao da što se tiče političkih odnosa, osim razlike u priznavanju Kosova nema otvorenih pitanja.

Dodao je da ekonomska saradnja dve zemlje napreduju i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu jedne milijarde, što bi, kaže, bila važna psihološka granica da je zajednički mnogo urađeno.

Kako je rekao, uvek je srž i suština u ekonomskim odnosima, te izneo podataka da je 2018. godine razmena iznosila 857,8 miliona evra, a da je u devet meseci ove godine zabeleženo povećanje od 7,6 odsto.

"Predao sam pismo koje smo potpisali Ana Brnabić i ja za izgradnju srpskog Kulturnog centra u Skoplju", rekao je Vučić.

"Što se svih drugih pitanja tiče ja da sam ponosan na dogovor koji smo napravili, znam da to nije baš najpopularnije ovde u Srbiji, znate koliko sam tvrdoglav, mislim da je to budućnost regiona i pametan izbor za opstanak našeg regiona. Verujem da ćemo to u Draču nastaviti sa premijerom Ramom", rekao je Vučić.

On je dodao da mi nemamo nikakve zahteve prema Makedoncima, jedino tražimo da dobro radimo, sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnosti.

"To je moja poruka za Skoplje. Što se nas tiče hoćemo samo da prihvatite našu pruženu ruku i ama baš ništa više", rekao je on.

11.10 - Počeli plenarni razgovori delegacija Srbije i Severne Makedonije predvođeni dvojicom predsednika.

foto: Tanjug/Rade Prelić

10.38 - Počeo je sastanak u četiri oka predsednika Vučića i Pendarovskog.

10.33 - Pendarovski je predsednika Vučića upoznao sa članovima delegacije sa kojima je doputovao u Beograd.

foto: Tanjug/Rade Prelić

10.29 - Počeo je svečani doček ispred Palate Srbija.

Predsednika Severne Makedonije Pendarovskog dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvaničnika je dočekao špalir Garde Vojske Srbije, a intonirane su himne dve države.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Sa Pendarovskim u Beograd dolaze i makedonski privrednici, a predsednik Severne Makedonije će učestvovati na poslovnom skupu Srbija-Severna Makedonija i imati susret sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom i srpskim privrednicima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u Novom Sadu, gde će s predsednicima Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i Slovenije Borutom Pahorom učestvovati na četvrtom Regionalnom forumu mladih lidera.Forum će biti održan u Hotelu "Park", s početkom u 10.15, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravi od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom Srbije i učestvovati na privrednom forumu Srbija-Severna Makedonija.

U subotu je planirano da Pendarovski putuje u Novi Sad, gde će na 4. Regionalnom forumu mladih lidera govoriti na panelu sa predsednicima Srbije i Slovenije Aleksandrom Vučićem i Borutom Pahorom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track