VUČIĆ: Dolazim u Moskvu u maju, gas smo rešili! PUTIN: Naš stav po pitanju KiM nepromenjen!
Foto: Kurir TV

završen sastanak dvojice lidera

VUČIĆ: Dolazim u Moskvu u maju, gas smo rešili! PUTIN: Naš stav po pitanju KiM nepromenjen!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji "Bočarov ručej", gde su razgovarali o situaciji na Balkanu, Kosovu i Metohiji kao i bilateralnoj saradnji.

Sastanak dvojice lidera trajao je više od dva sata, a odvojeno su razgovore vodile i delegacije dveju zemalja.

Predsednik Rusije odmah nakon sastanka istakao je da su obuhvatili veliki broj tema, od situacije na Balkanu, Kosovu i Metohiji, ali i daljoj saradnji.

foto: Kurir TV

"Usaglasili smo da su odnosi Srbije i Rusije dobri i partnerski i da će nastaviti da napredeuju. Razmenili smo mišljenja oko situaciji na KiM. Vučić je prihvatio je prihvatio poziv da u maju poseti Moskvu", naglasio je Putin posle sastanka.

Putin je rekao postoji saradnja na svim sferama, počev od vojske, ekonomije, pa i kulture.

"Mi vodimo sadržajan dijalog sa svim balkanskim državama i težimo da se kompromisom reše bilo kakvi probleme. Rusija je spremna da podrži stav Srbije po pitanju KiM i kompromisno rešenje između Beograda i Prištine, ali naša pozicija i stav po pitanju KiM je nepormenjena", rekao je Putin.

"Ako Bugari ne žele da kroz njihovu zemlju prolazi gas, onda ćemo pronaći druge rute", ponovio je ruski predsednik.

foto: Kurir TV

Govoreći o isporuci gasa, ukoliko bude prekinut tranzit kroz Ukrajinu, Putin je rekao da su u toku pregovori i da veruje da će biti usaglašeni stavovi.

"Srbija će imati gas, možda u nekim drugim rutama, a danas smo razgovarali o povećanju isporuke gasa jer njihova ekonomija raste pa raste i potreba za veću upotrebu gasa", naglasio je Putin.

foto: Kurir TV

Vučić je rekao da su imali dobre razgovore i da je zahvalan predsedniku Putinu na mnogo toga što je u prošlosti uradio za našu zemlju i građane.

"Mi imamo dobru saradnju sa Rusijom na svim poljima. Zahvalni smo za podršku na međunarodnom polju, za podršku po pitanju KiM. Ja sam mu preneo moja očekivanja po pitanju pregovora sa albanskom stranom. Zahvalan sam što nam pružaju stalnu i čvrstu podršku. Danas smo posebno razmatrali našu ekonomsku saradnju i verujem da će ona napredovati u narednim godinama. Mi se radujemo svakom uspehu Rusije. Dobio sam uveravanja predsednika Putina da ćemo moći da kupimo dodatne zalihe gasa. Razgovarali smo o brojnim infrastrukturnim projektima", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da je zadovoljan odličnom vojno-tehničkom saradnjom sa Rusijom, kao i ruskom podrškom srpskoj vojsci. On je kazao da je Srbija kupila "mnogo snažnih i dobrih stvari" od Rusije.

"Putin me je prethodnog puta posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju", istakao je on i dodao da će Srbija nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Zamolio je građane u Srbiji da sagledaju kako nam je izgledala pre šest godina, a kako sada izgleda nivo opremljenosti vojske.

"Ponosan sam našom saradnjom", kazao je on.

On je dodao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da 9. maja dođe u Moskvu i prisustvuje Danu pobede.

foto: Kurir TV

"Nikome nećemo da dozvolimo da se meša u naše odnose sa Rusima. To nam niko ne može oduzeti, bez obzira na pritiske sa strane. Za mene je ogromna čast da je Putin imao vremena i za nas i za mene. Mi ćemo svoju saradnju sa Rusijom da nastavimo i uvereni smo da će to biti korisno i za naš i za ruski narod", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da će građani Srbije imati dovoljno gasa, a to je na sastanku potvrdio i ruski predsednik.

Predsednik je rekao da se nada da će sledeće godine Putin posetiti Srbiji i zajedno otvoriti Hram Svetog Save.

Putin je pre početka sastanka rekao da se saradnja dveju zemalja sve više razvija i unapređuje.

foto: Tanjug

"Hvala što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti“, rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost i dodao:

"Prošla godina naša robna razmena porasla je na dva odsto i u planu je da se rast i nastavi".

On je pozvao predsednika Srbije da u maju sledeće godine dođe u Moskvu.

foto: Tanjug

Vučić se zahvalio na dočeku u Sočiju i dodao da je Rusija ozbiljan partner Srbiji.

On je zahvalio Putinu na pomoći u očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije, a kada je reč o pregovorima sa Prištinom, predsednik Srbije nije izrazio optimizam.

On je ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, kao i da robna razmena kontinuirano raste.

Vučić je pozvao Putina da poseti Srbiju u što skorije vreme.

Inače, sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track