SKANDAL! ČLAN GRADSKOG VEĆA BEOGRADA DRAGOMIR PETRONIJEVIĆ JE KUM NARKO-UZGAJIVAČA IZ JOVANJICE: Vodio ga na skupove SNS
Foto: Printscreen

EKSKLUZIVNO! OTKRIVAMO POZADINU SLUČAJA JOVANJICA

SKANDAL! ČLAN GRADSKOG VEĆA BEOGRADA DRAGOMIR PETRONIJEVIĆ JE KUM NARKO-UZGAJIVAČA IZ JOVANJICE: Vodio ga na skupove SNS

Politika -

Dragomir Petronijević, član Gradskog veća Grada Beograda, i uhapšeni uzgajivač marihuane Predrag Koluvija su kumovi, saznaje Kurir.

Petronijević je Koluviju, koji se predstavljao kao vlasnik poljoprivrednog gazdinstva za proizvodnju organske hrane „Jovanjica“ u Staroj Pazovi, na sve načine pokušao da približi SNS, otkriva izvor Kurira.

Svuda zajedno

- Petronijević je član Glavnog i Izvršnog odbora SNS, i to je zloupotrebio da bi Koluviju ubacio u političke krugove. Koristio je svoj položaj u stranci i Koluviju vodio na stranačke skupove. Upoznavao ga je s važnim ljudima iz stranke, predstavljao ga kao svog dobrog prijatelja, kuma, i pričao da se uspešno bavi proizvodnjom organske hrane u Staroj Pazovi. Išli su zajedno na bitne manifestacije koje se tiču privrede i razvoja, ali su bili viđeni i na političkim sastancima. Poverenje stranke je tako iskoristio da bi progurao kuma - kaže izvor Kurira.

Dodaje da je Petronijević tako usrdno garantovao za Koluviju, koji je sada iza rešetaka, da niko nije pomislio da se iza legalnog biznisa krije kriminal.

- Hvalili su se odličnim rezultatima i u razgovoru s drugima Koluvija je pričao o svojim planovima za najsavremenije uzgajanje organskih proizvoda, o načinima reklamiranja i poziciji na domaćem i stranom tržištu. Niko nije ni pomišljao da iza biznisa sa organskom hranom stoji marihuana i da će policija otkriti kriminal - kaže on.

Dokaz slike

Da je Koluvija zaista bio na stranačkim skupovima, ali i da je govorio na tribinama na kojima je bio i Petronijević, pokazuju fotografije do kojih je došao Kurir. Na njima se vidi da za istim stolom na kom su mikrofoni sede i Petronijević i Koluvija.

Podsetimo, policija je otkrila šta se proizvodi u plastenicima „Jovanjice“ nakon što je auto „audi A8“ u kom je Koluvija bio suvozač zaustavljen zbog bahate vožnje. Auto je imao policijsku sirenu i rotaciju, a kad ga je policijska patrola zaustavila, Koluvija je pokazao policijsku legitimaciju koja je izgledala kao prava. Policajci su proverili u sistemu i ispostavilo se da taj identitet ne postoji, nakon čega je na imanju Koluvijine firme u Staroj Pazovi pronađeno 649 kilograma osušene marihuane i 3.954 kilograma sirove. Osim Koluvije, tog 14. novembra uhapšeno je i osmoro radnika i svima je određen jednomesečni pritvor.

Zaćutao

BEZ ODGOVORA

foto: Printscreen Zrenjanin.rs

Kurir je juče u više navrata pokušao da stupi u kontakt s Petronijevićem, ali do njegovog komentara nismo uspeli da dođemo jer se nije javljao na poziv. Napisao je da je na konferenciji s mladim inovatorima i da ne može da razgovara. Nakon pitanja da li je u komovskim vezama sa Koluvijom, Petronijević je prekinuo komunikaciju.

Zlatko Nikolić

KOLUVIJA ZLOUPOTREBIO DRŽAVU

„Jovanjica“ je dobila znatna finansijska sredstva od države na ime podsticaja preduzetništvu. Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za Kurir da je na taj način Koluvija zloupotrebio državu.

foto: Milenković Milovan

- I to se ne dešava samo kod nas, u svim zemljama ima prevaranata i ovaj nije jedini. I naivnom seljaku je jasno da se industrijska konoplja ne gaji niti se razmnožava ispod plastenika, s ventilatorima, grejanjem, kontrolom vlage i svim onim što smo videli na snimcima. Tako otpada njegova odbrana da mu je to neko podmetnuo i da nije znao. Ta odbrana je diletantska i besmislena - kaže Nikolić i dodaje da je uobičajeno da se kriminalne radnje pokrivaju socijalnim kontekstom, kao da je ovolika količina marihuane gajena u iščekivanju da se ona legalizuje, što je, kako kaže, pokušaj narko-klana.

Kurir.rs/Silvija Slamnig/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track