PROVOCIRAJU TERORISTE DA SRBIJU OZNAČE KAO SVOJU METU! Lažima prizivaju terorističke napade u našoj zemlji!
Foto: Profimedia

nova Propaganda protiv države

PROVOCIRAJU TERORISTE DA SRBIJU OZNAČE KAO SVOJU METU! Lažima prizivaju terorističke napade u našoj zemlji!

Politika -

Srbija se može naći na udaru terorista usled (ne)promišljenog objavljivanja navoda da srpske granate ubijaju civile u Bagdadu, upozoravaju bezbednosni stručnjaci.

Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) na svom portalu Javno.rs juče je objavila tekst pod naslovom „Granate iz Srbije: Oružje za smrtonosno zaustavljanje protesta u Bagdadu“.

Bombastično

U tekstu se navodi da su smrtonosne granate suzavci proizvedene u Srbiji i isporučene iračkom ministarstvu odbrane 2009, posle sporazuma o naoružanju potpisanog između Iraka i Srbije 2008, te da je deceniju posle te granate koristila iračka policija za rasterivanje demonstranata tokom protesta koji su se rasplamsali početkom oktobra ove godine. Sagovornik u tekstu govori o tome da su srpskim granatama ubijani civili u Iraku i u svemu tome vidi i krivicu Srbije.

Brajan Kasner, viši savetnik za krizne situacije, oružje i vojne operacije organizacije Amnesti internešenel, kaže u tekstu koji je objavio BIRN da su „vojne granate proizvedene u Srbiji i Iranu završavale u glavama demonstranata i probijale njihove lobanje“, te da je njegova organizacija potvrdila 20 takvih.

foto: Printscreen

Takvim bombastičnim i zapravo lažnim navodima, kako ocenjuje bivši vojni obaveštajac Ljuban Karan, šalje se poruka da su Srbi krivi što se granatama ubijaju civili u Bagdadu.

- To je perfidno plasirano za naivne ljude koji ne razumeju i(li) nemaju dovoljno znanja. Direktno rade protiv Srbije. Protiv naše namenske industrije, kako bi naneli štetu da bi se na tržište trgovine oružjem ubacio neko drugi. Opasnije, na taj način prizivaju terorističke akcije protiv građana Srbije. Provociraju teroriste da Srbiju stavi na svoju listu meta - upozorava Karan.

foto: Printscreen

Nepoznavanje materije

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da članci koji negativno govore o domaćoj namenskoj industriji i sve češći napadi na Srbiju kako je podržavala ili podržava pojedine režime ili naoružava terorističke grupe nanose našoj zemlji i našim kompanijama veliku štetu.

- Ne bih ulazio u razloge zbog kojih je ta tendencija prisutna u delu domaćeg istraživačkog novinarstva, ali se stiče utisak da isti ili svesno forsiraju određene priče ističući samo pojedine segmente u prvi plan, ili usled nepoznavanja materije i oblasti o kojoj istražuju objavljuju tekstove koji ne predstavljaju odraz realnosti, već jednostranu sliku, izvučenu iz konteksta.

Besmisleno Kršenje ljudskih prava ​​​​​​​

U tekstu BIRN se inače navodi i da nije prvi put da se oružje proizvedeno u Srbiji koristi prilikom najstrašnijeg kršenja ljudskih prava, te da je samo u poslednje tri godine primećeno u konfliktnim zonama u Avganistanu, Keniji, Kamerunu, Jemenu i Siriji. - Time se smišljeno šalje poruka da je Srbija navodno odgovorna za to što se ispaljuju meci i ugrožavaju prava ljudi širom planete. Besmisleno - komentarišu naši sagovornici.

Kurir / E. K. Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja