ODUŠEVLJENJE GLEDALACA ZBOG VELIKE INICIJATIVE KURIRA: Dajte da konačno da gledamo SVE KANALE!
Foto: Shutterstock

najviše ispaštaju građani

ODUŠEVLJENJE GLEDALACA ZBOG VELIKE INICIJATIVE KURIRA: Dajte da konačno da gledamo SVE KANALE!

Društvo -

U povlačenju kanala Junajted medije - Grand, N1, Sport klub, Sinemanije - iz Supernovine ponude najviše ispaštaju građani. Da se tako nešto ne bi ponovilo, predlažemo da svi kablovski operateri imaju u ponudi sve kanale. Javnost je stala uz nas

Inicijativa Kurira da svi kablovski operateri u Srbiji imaju u ponudi sve kanale naišla je na veliku podršku javnosti! Gotovo svi su za to da kanali budu dostupni svima, a da se operateri za korisnike bore na druge načine - cenom, pokrivenošću...

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ovakvu inicijativu Kurir je pokrenuo nakon što je Junajted medija uskratila pretplatnicima Supernove svojih 17 kanala, među kojima su Grand, N1, Sport klub, Sinemanija... A dok ova dva najveća kablovska emitera u Srbiji ratuju, deblji kraj izvlače građani.

Praksa iz sveta

Da se ne bi tako nešto ponavljalo i da bi se izbeglo neko novo maltretiranje građana, idealno rešenje bi bilo ovo koje smo mi predložili. Takva praksa već postoji u mnogim razvijenim zemljama, gde je sistem napravljen tako da kablovski operateri ne bi imali monopol nad TV sadržajem.

Inače, kako smo pisali, u planu su izmene zakona kojim bi se regulisao rad u kablovskoj mreži. Kurir će i zvanično prvi podržati izmene zakona koje će omogućiti svim građanima sve kanale. Zato nas svi operateri odsad mogu smatrati ambasadorima interesa građana.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Sagovornici Kurira ističu da je naša inicijativa više nego dobra. Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, kaže da poslednja dešavanja na polju kablovske televizije ukazuju na potrebu da se na temeljan i sveobuhvatan način reguliše rad svih operatera.

Fer tržišna utakmica

- Najpravičnije rešenje bi bilo da svi u ponudi imaju sve kanale, pa da se u jednoj fer tržišnoj utakmici bore za pristup korisnicima. U tom slučaju bi se tržište kablovske komunikacije liberalizovalo, oslobodilo različitih uticaja i pritisaka, a konkurencija bi bila zdravija na zadovoljstvo samih korisnika. Tako je rešeno i pitanje električne energije, a biće tako rešeno i pitanje gasa - zaključuje Ninić.

I ekonomista Mahmud Bušatlija zastupa ideju o jednakim uslovima. - Svi bi trebalo da posluju pod jednakim tržišnim uslovima. U interesu građana je da svi operateri u svojoj ponudi imaju sve kanale, a onda da se paketima i cenama bore za korisnike - kaže Bušatlija.

foto: Media Centar

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković navodi da niko ne bi trebalo da ima monopol nad TV sadržajem. - Narod je gnevan zbog poslednjih dešavanja. Krajnje je neprimereno da, u ovom slučaju Junajted medija, prekine sa emitovanjem, uprkos nameri da se ugovori produže. Normalno da bi trebalo svi kablovski operateri da imaju sve kanale, pa da se onda za korisnike bore cenom, pokrivenošću, kvalitetom signala - zaključuje Drobnjaković.

Direktor Arene sport poručuje Junajted grupi: Mi hoćemo saradnju, do vas je

Televizije Sport klub i Arena sport zadužene su za plasiranje najatraktivnijih i najvažnijih sportskih sadržaja u našoj zemlji, ali je još teško u ponudi velikog broja kablovskih operatera ove dve televizije pronaći u istom paketu. Grupacija SBB (deo Junajted grupe) za takvu situaciju u Srbiji optužila je svog direktnog konkurenta i navela da SBB nije dozvoljeno da u svoju ponudu uvrsti programe Arene i sve druge kanale koji se nalaze u sastavu HD Win grupacije. Tim povodom se oglasio generalni direktor HD Win Nebojša Žugić, koji je sve ovo nazvao bih to glasinama i neosnovanim optužbama. On je rekao poziv od Junajted medije nikada nije dobio, pa ih je pozvao da im se obrate ako hoće saradnju.

foto: Promo/Arena Sport

Čak 94% čitalaca podržalo našu inicijativu: Hvala čitaocima Kurira

Više od 94 odsto čitalaca portala Kurir, koji je među najčitanijim u zemlji, podržalo je našu inicijativu da svi kablovski operateri u Srbiji imaju u ponudi sve kanale. Kurir se iskreno zahvaljuje svima na ovako velikoj podršci. Obećavamo da ćemo i ubuduće biti na strani građana.

Na pitanje: „Da li podržavate inicijativu Kurira da svi kablovski operateri u Srbiji imaju u ponudi sve kanale?“, čak 94 odsto čitalaca dalo je potvrdan odgovor. Bilo je brojnih komentara, gde su nam čitaoci čestitali na inicijativi, uz reči „Bravo“, „Svaka čast“, „Hvala što brinete o ljudima“...

- Hvala bogu da neko normalan javno kaže ono što svako od nas misli. Dosta je otimanja od naroda, neka se bore za korisnike nižim cenama, a ne ovako - glasio je jedan od komentara.

Rasim Ljajić: Što pre naći rešenje

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da očekuje da Junajted medija i Supernova pronađu adekvatno rešenje, sa kojim bi se saglasila i Komisija za zaštitu konkurencije.

- Ministarstvo trgovine i telekomunikacija nema nikakvu nadležnost u pomenutom sporu, niti za poslove vezane za distribuciju medijskog sadržaja - kaže on.

Kurir/Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track