poseta na poziv ministra vulina

ŠOJGU U BEOGRADU: Ruski ministar na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda položio kapsulu sa zemljom iz Rusije

Politika -

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, stigao je u zvaničnu posetu Srbiji na poziv srpskog kolege Aleksandra Vulina.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

14.58 Polaganje venaca na groblju oslobodilaca Beograda.

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su danas na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije, a na mestu buduće skulpturno- arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je i označen početak njene izgradnje.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Skulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata.

Prethodno su ministri položili vence na Spomen-obležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Odavanje pošte borcima počelo je intoniranjem srpske i ruske himne i postrojavanjem Gardista Vojske Srbije, a ministri su se upisali i u Knjigu žalosti.

Postavljanjem kamena temeljca zapravo je označen početak "Akcije mira i sloge", u okviru koje će se tokom ove godine održati niz događaja povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Plamen "Večne vatre" počeće da gori za mesec dana, a autor ove kompozicije je Andrej Tirtišnikov, akademik Ruske akademije umetnosti.

Događaju su prisustvovali ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i glumac Miloš Biković.

14:34 - Anastasija Holjc izvela je u pratnji ansambla Stanislav Binički dve numere.

14.20 - Srpski ministar odbrane je pozdravio sve prisutne i istakao da je Šojgu učinio čast Unverzitetu odbrane postavši njegov doktor.

foto: Printscreen/ Tanjug

- Učinili ste nam veliku čast što se među naše doktore nauke upisuje general armije Ruske Federacije i što možemo da vas zovemo našim, a da naši kadeti jednog dana mogu da kažu šta su od vas naučili. Uz Putina ste od jedne demoralisane vojske napravili vojsku bez premca u svetu koja je u stanju da zaštiti mir. Mir u kojem živite je posledica jake vojske. U politici postoje samo interesi, nema ljubavi, to važi za sve one koji nisu upoznali našeg druga i brata generala Šojgua - poručio je ministar Vulin u kasarni Topčider.

foto: Printscreen/ Tanjug

14.15 - Šojgu se zahvalio na počasnom doktoratu i pozdravio prisutne pripadnike dva Ministarstva odbrane. Ruski ministar je i čestitao Srbiji Dan državnosti.

foto: Printscreen/ Tanjug

On je naveo da je za njega velika čast što je postao počasni doktor Univerziteta. Ruski ministar odbrane je sumirao rezultate dosadašnje saradnje i podsetio na vekovnu bliskost i duhovne veze.

Podsetio je na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kojom su prekršena sva međunarodna pravila. Rekao je i da Srbija ima podršku Rusije u samostalnoj politici koju sada vodi.

foto: TANJUG/ TANJA VALIC

Posebno je istakao zahvalnost na tome sto Srbija zajedno sa Rusijom učestvuje u obeležavanju 75 godina od velike pobede, uključujući i centralnu manifestaciju koja će biti održana 9. maja na Crvenom trgu.

foto: Printscreen/ Tanjug

14.10 - Rektor Univerziteta general- potpukovnik Goran Radovanović istakao je da Šojgu ima titulu akademika, kao i da je član nekoliko Akademija u Rusiji.

foto: Printscreen/ Tanjug

- Zalagenjem za jačanje bilateralnih odnosa Srbije i Rusije dao je nemerljiv doprinos razvoju vojnog orazvovanja i obuke - rekao je Radovanović.

14.05- U Domu garde u Topčideru počinje svečanost uručenja počasnog doktorata Univerziteta odbrane Sergeju Šojguu.

foto: Printscreen/ Tanjug

13.25 - Šojgu i Vulin obišli su izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda.

1 / 4 Foto: Printscreen/ Tanjug

Ministar Vulin predstavio je ruskom kolegi najznačajnije segmente izložbene postavke i ukazao na to da je izložba način da se sve ono što se dogodilo 1999. godine sačuva od zaborava.

13.00 - Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

12.47 - U Palati Srbija u toku je sastanak delegacija.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

12.06 - Šojgua ispred Palate Srbija dočekao ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin, a potom su intonirane himna Rusije i Srbije uz smotru počasne garde.

Ruski general se po dolasku poklonio srpskoj zastavi.

11.10 - Ruski vojni avion "iljušin" Il-96-400 ušao je u vazdušni prostor Srbije. Avion ministra Šojgua dočekala su tri lovca MiG 29 RViPVO Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

1 / 35 Foto: Printscreen/ Tanjug

Dočeku ministra Šojgua na Aerodromu „Nikola Tesla“ prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije.

11.04 - Svečani doček organizovan je ispred Palate "Srbija", a za njegov dolazak je sve spremno.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Pripadnici garde VS su ispred palate, a ruskog generala čeka i crveni tepih.

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić biće domaćin ministru Šojguu na radnom ručku.

foto: Printscreen/ Tanjug

Tokom posete Šojgu će položiti kapsulu u spomen ploču "Večne vatre".

Srbija je prva zemlja u koju ministar Šojgu dolazi u zvaničnu posetu nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Ruske Federacije.

Ministri Vulin i Šojgu položiće vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a zatim će zajedno položiti kapsulu u spomen ploču "Večne vatre".

Tokom posete biće održan sastanak ministara odbrane Srbije i Rusije, nakon čega će ministri obići izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda.

(Kurir.rs/Tanjug/FOTO: Profimedia, Marina Lopičić, Ministarstvo odbrane)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track