SKANDAL U BRISELU! TAČI ZAPRETIO EU: Svaki izaslanik mora Kosovo tretirati kao nezavisnu državu, uloga SAD nezamenljiva!
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

susret čelnika EU i vođa zemalja Zapadnog Balkana

SKANDAL U BRISELU! TAČI ZAPRETIO EU: Svaki izaslanik mora Kosovo tretirati kao nezavisnu državu, uloga SAD nezamenljiva!

Politika -

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u Briselu da ko god bude imenovan za izaslanika Evropske unije za dijalog Beograd-Priština mora "Kosovo tretirati kao suverenu državu".

Tači je po završetku susreta čelnika EU i vođa zemalja Zapadnog Balkana rekao da je uloga Evropske unije u rešavanju kosovskog pitanja i dijaloga s Beogradom važna, ali da je uloga Amerike nezamenljiva.

On je naveo da se sastanku EU-Zapadni Balkan razgovaralo i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, s perspektivom postizanja konačnog sporazuma.

Tači je potvrdio da je pokrenuta tema imenovanja specijalnog izaslanika i izrazio nadu da imenovanje novog izaslanika neće biti prilika da se "pronađe novo radno mesto za nekog zvaničnika, birokratu ili diplomatu".

Na pitanje novinara kako gleda na mogućnost da se dijalogom Beograd - Priština bavi izaslanik iz EU države koja ne priznaje Kosovo, Tači je rekao da je kosovska nezavisnost realnost.

"Neka dođe ko god želi, Kosovo je nezavisna i suverena država. Ko god bude bio imenovan mora tretirati Kosovo kao suverenu državu, jer u suprotnom, neće imati smisla angažovanje te osobe", ocenio je kosovski predsednik.

Tači je takođe želeo da ukaže na to da je američka strana u proteklim nedeljama postigla ono što se nije moglo zamisliti u poslednjih 20 godina.

"Naravno da je uloga EU važna, ali je uloga SAD nezamenjiva", zaključio je Tači.

(Kurir.rs/Beta/ FOTO: Valdrin Xhemaj)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track