Najnovije vesti

NEMAČKA TRAŽILA DA NAM PRIŠTINA UVEDE TAKSE: Merkelova i Makron ratuju za EU PREKO SRBIJE!
Foto: EPA/Filip Singer, EPA/Sebastien Nogier

Otkrivamo

NEMAČKA TRAŽILA DA NAM PRIŠTINA UVEDE TAKSE: Merkelova i Makron ratuju za EU PREKO SRBIJE!

Politika

Manevar: Kurir u diplomatskim krugovima saznaje koja je to „moćna evropska država“ tražila oporezivanje robe iz centralne Srbije, što je nagovestio predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je jedna moćna evropska država tražila od Prištine da uvede takse na robu iz centralne Srbije. Vučić nije želeo da otkrije na koju zemlju misli, a kako Kurir saznaje iz diplomatskih krugova, reč je o Nemačkoj!

Paralelno s tim, Francuska, sa Emanuelom Makronom na čelu, šalje ohrabrujuće poruke Srbiji i predsedniku Vučiću, a od Aljbina Kurtija, premijera tzv. nezavisnog Kosova, zahteva da hitno ukine takse. Na ovaj način, preko Srbije i suprotstavljenim stavovima, Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel bore za to ko će imati glavnu reč i poziciju lidera u EU, ocenjuju sagovornici Kurira.

Tvrd stav

Vučić kaže da je zahtev za uvođenje taksa imao za cilj da se Srbija navede na izlazak iz dijaloga sa Prištinom, koji je išao ka kompromisnom rešenju. - To je urađeno da bi Srbija rekla da izlazi iz dijaloga i da bi se srušio bilo kakav plan da Srbija nešto dobije. Ja to nisam odmah znao, sada sve to znam. U pitanju je jedna značajna i moćna sila - rekao je Vučić na TV Hepi.

Diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da se to uklapa sa tvrdim nemačkim stavom po pitanju KiM, a da Makron Francusku pokušava da nametne kao lidera, u odnosu na Nemačku.

foto: EPA/Frederic Scheiber

Između dve vatre

- Nemci ne prihvataju kompromis za KiM i taj stav Nemačke je za nas problematičan. Vučić govori da je mnogo teže razgovarati sa Nemačkom nego sa Amerikom, jer su Amerikanci sada daleko kooperativniji i fleksibilniji, smatraju da srpski interesi moraju da se uvaže. Nemačka se suprotstavlja toj američkoj inicijativi, a Markon nije ni na američkoj, ni na evropskoj strani, on je negde između. Francuska pokušava da se nametne kao lider, i to što Makron izjavljuje bliže je našim interesima i razlikuje se od tvrdog nemačkog stava. On shvata da se problem Kosova ne može rešiti bez Srbije i preko kolena - kaže Milivojević.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić podseća i na najavljeno povlačenje Merkelove, ali i na konflikt koji ima sa Trampovom administracijom baš po pitanju Kosova. Srbija je tu, kaže, ne samo između dve vatre nego između više njih: - Pozicija Beograda je apsolutno nezahvalna jer je Srbija povodom Kosova uletela u razne rovove koji se kopaju. Ideju o razgraničenju je na neki način plasirala Trampova administracija, ali je najoštriji protivnik bila Nemačka, kao i većina Evropljana. Imajući u vidu prekookeanski konflikt Trampove administracije i Angele Merkel, mi smo tu uleteli na njihovu liniju vatre. Pored toga, tu je i odnos Pariz-Berlin i ambicija Makrona da Francuska kao jedina nuklearna sila EU preuzme vodeću ulogu, imajući u vidu najavljeno povlačenje Angele Merkel. U svemu tome, mi smo između više od dve vatre.

Slobodan Zečević MAKRON TRAŽI OD EU DA VIŠE INVESTIRA U BALKAN

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije kaže da je Makron svestan da EU nema dovoljno investicija na zapadnom Balkanu i da investicije nisu alternativa članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU: - Poruka Makrona je da EU mora više da investira u zapadni Balkan jer tvrdi da su u Srbiji ruske i kineske investicije mnogo vidljivije. Članice dobijaju šest puta više novca od zemalja kandidata. Koliko god da Srbija imala velike stope rasta, ne može da stigne Rumuniju i Bugarsku, koje su u povoljnijem položaju.

Ivica Dačić NI VIDOVNJACI NE ZNAJU KAD ĆE PRIŠTINA UKINUTI TAKSE

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je jasno da političari u Prištini ne donose odluke sami, već uz nečiju podršku. - Da je predsednik Vučić hteo da tačno kaže koja je to zemlja, on bi to rekao, ali mislim da nije potrebno mnogo asocijacija da se pogodi koja je to zemlja, s obzirom na to da je malo uticajnih zemalja u Evropi - rekao je Dačić.

Na pitanje da će Priština uskoro ukinuti takse, Dačić kaže da to „ni vidovnjaci ne mogu da kažu“.

Milovan Jovanović VUČIĆ MUDRO VODI POLITIKU

Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, kaže za Kurir da je Priština imala dozvolu za uvođenje taksa i od jednog dela američke administracije: - Sam Haradinaj je više puta isticao da je on američki vojnik i da kosovsku spoljnu politiku vode SAD. Naravno da su podršku za takse imali i od pojedinih država EU. Srbija i njen predsednik Vučić se vrlo mudro, pametno i odgovorno ponašaju sve vreme. EU i SAD govore da je Srbija faktor mira i stabilnosti regiona. Prvi put za 30 godina Kosovo dobija opomene i upozorenja od Vašingtona, dok se za Srbiju kaže da je konstruktivna i odgovorna.

foto: BN TV Printscreen
foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU - MAGAZIN STARS! Hit intervju sa Milicom Todorović: Petrova bivša žena je car

Kurir Stars otkriva: Kako Ceca čeka prvo unuče! Stvari za bebu kupovaće tek posle porođaja, Bogdana i Veljko poštovaće sve običaje, mali Željko spavaće u istoj sobi s roditeljima.

Hit intervju sa Milicom Todorović: Petrova bivša žena je car!

Težak život Zdravka Čolića: Radio sam kao raznosač piva!

Milica Pavlović za Stars: Žene, prvo kod psihologa, pa onda kod plastičara!

Plus transformacija Suzane Mančić: Zavisna od botoksa!

foto: AMG

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: EPA/Filip Singer, EPA/Sebastien Nogier

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...