EU BRANI MILA, OPET IM SRBIJA KRIVA: Za probleme u Crnoj Gori Brisel krivi Beograd i srpske i ruske medije
Ilustracija, Foto: EPA/Boris Pejović

eu tim za strateške komunikacije

EU BRANI MILA, OPET IM SRBIJA KRIVA: Za probleme u Crnoj Gori Brisel krivi Beograd i srpske i ruske medije

Politika -

BRISEL - Dezinformacije o crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti dovele su do jačanja tenzija imeđu Srbije i Crne Gore, a EU tim za Strateške komunikacije, pozivajući se na crnogorske izvore, navodi da je većina "lažnih vesti" došla iz medija baziranih u Srbiji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir

Evropski tim za Strateške komunikacije (StratKom), koji radi pod okriljem Evropske službe za spoljne poslove, na svom sajtu pod nazivom "EU protiv dezinformacija" navodi da je usvajanje crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti privuklo "značajnu medijsku pažnju u regionu, a pogotovo u Srbiji".

Pozivajući se na informacije isključivo crnogorskih organizacija za praćenje medija ( Arhimed i Digitalni forenzički centar), StratKom prenosi da je od ukupno 35.000 izveštaja ( uključujući i objave ne društvenim medijima) čak 20.000 došlo iz Srbije, a 9.000 iz BiH.

Kao vrhunac izveštavanja, ali i "propagande, dezinformacija i lažnih vesti" označava se prva nedelja januara 2020. godine.

"Izvori pogrešnog izveštavnja uključuju medije bazirane u Srbiji, od kojih su neki i u državnom vlasništvu, ruski medij na srpskom jeziku "Sputnik" i nekoliko novinskih portala iz Crne Gore", stoji u oceni StratKoma.

Kao izvori "manipulativnog sadržaja" navedene su i izjave ruskih, crnogorskih i srpskih političara kao i sveštenstva.

foto: EPA / Boris Pejovic, Profimedia

Objašnjavajući "dezinformativne taktike", a pozivajući se ponovo na crnogorske analize, grupa za Strateške komunikacije navodi da se izveštavalo o tome kako će imovina SPC u CG "završiti u rukama rivalske Crnogorske pravoslavne crkve", koja je "lažna crkva" i "raskolna", ali i da će se imovina SPC "iznajmiti, prodati ili preinačiti u turistička mesta i atrakcije".

Dodaje se da se u cilju dezinformacija koristio nacrt Zakona o slobodi veroispovesti iz 2015. godine, koji Crna Gora nije usvojila, a koji podrazumeva odredbe o onemogućavanju prijave verskim zajednicama sa službenim sedištem van Crne Gore, lako ukidanje i prenošenje imenovine verskih zajdnica na vladu CG.

Poseban deo izveštaja o dezinformacijama u medijima odnosi se na navodno angažovanje snaga kosovske policije u obezbeđivanju božićnih skupova u Podgorici, kao i specijalnog NATO tima za hibridne pretnje, u cilju kontrole internet sadžanja i ukidanja portala koji se suprotstvaljaju crnogorskom predsedniku.

StratKom je kao radna grupa pri Evropskoj službi za spoljne poslove osnovana po zahtevu zemlja članica iz 2015. godine kako bi se identifikovala "pro ruska" poraganda u Evropi i dao EU odgovor na to.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Boris Pejović, Nebojša Mandić

Kasnije je objašnjeno da se aktivnostima "pro Kremlja" bavi samo deo tima StratKom "Istok", koji otkirvene dezinformacije objavljenih na sajtu www. euvsdisinfo. eu Nakon formiranja jedinica za "Istok" i "Jug", osnovan je StratKom Zapdni Balkan.

U Evropskoj službi za spoljne poslove izjavili su da je njen osnovni zadatak "pozitivna komunikacija sa regionom" i promovisanje EU politike i vrednosti na Zapadnom Balkanu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track