Najnovije vesti

HLADAN TUŠ ZA TAČIJA SA VRELE JAMAJKE: Nismo priznali Kosovo! Ministarka raskrinkala Hašimovu laž i podvalu Prištine
Foto: EPA

hašime, hašime...

HLADAN TUŠ ZA TAČIJA SA VRELE JAMAJKE: Nismo priznali Kosovo! Ministarka raskrinkala Hašimovu laž i podvalu Prištine

Politika

KINGSTON - Ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit demantovala je na svom Tviter nalogu navode Hašima Tačija da je ta država priznala nezavisnost Kosova.

Džonson Smit je retvitovala Tačijevu objavu na Tviteru, uz komentar da "Jamajka ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu".

foto: EPA

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači juče je objavio u poruci na Tviter nalogu da je Jamajka priznala tzv. Kosovo.

foto: Twitter Printscreen

"Upravo sam obavešten od našeg ambasadora Vljore Čitaku da je Jamajka priznala Kosovo kao suvereno i nezavisno. To je rezultat napornog rada i lobiranja od nekoliko godina, uključujući rad Eliota Engela. Hvala vam, dragi prijatelji iz Kingstona", napisao je Tači.

 Tači odbio da govori o "slučaju Jamajka"

Predsednik privremenih prištinskih institucija odbio je danas da govori o "slučaju Jamajka", piše prištinska Koha. Tači je u Prištini prisustvovao memorijalnom skupu posvećenom Šabanu Polužu, ali je, kako se navodi, uprkos insistiranju novinara odbio da govori na temu lažne vesti da je Jamajka priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Tači je juče na tviteru napisao da je primio obaveštenje od predstavnice Prištine u SAD, Vljore Čitaku, da je Jamajka priznala Kosovo, koju je, međutim, šefica diplomatije te zemlje demantovala samo nekoliko sati kasnije. Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja, smatra da je ovaj slučaj posledica nedostatka koordinacije i međusobnog "takmičenja" političkih lidera u Prištini, u kojem Tači ne može da izbegne ličnu odgovornost, kao prvi koji je vest javno obelodanio.  Kusari-Ljilja je na svom fejsbuk profilu napisala da "sučaj Jamajka" nije ništa drugo do Tačijeva hirovitost i želja da požuri i pokaže uspeh svojih aktivnosti u inostranstvu. Tako je, navela je, Kosovo postalo plen "lažne vesti".

foto: EPA

"Predsednik ne može da izbegne odgovornost za ovu lažnu vest, koja treba da bude primer za 'lekciju' o tome šta se može dogoditi sa zemljom ako istu politiku dosledno koristi u dijalogu sa Srbijom i paralelnoj komunikaciji sa drugim međunarodnim partnerima", navela je, između ostalog, Kusari-Ljilja.

U međuvremenu, bivši premijer Ramuš Haradinaj pokušao je sebi da pripiše zasluge za priznanje Jamajke. Pre nego što je ministarka spoljnih poslova Jamajke na tviteru demantovala vest, Haradinaj je za "Kljan Kosova" rekao da je intenzivno "radio na priznanju koje dolazi sa Jamajke" i da se očekuju još dva ili tri priznanja velikih država, ali da ne želi da ih otkrije zbog Srbije.

Na tim navodnim novim priznanjima, kako je rekao Haradinaj, radilo se godinama.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...