DIJALOG U FOKUSU TRAMPOVOG SPECIJALCA: Ričard Grenel novi potpredsednik SAD ako reši Kosovo do novembra
Foto: EPA / Andrej Cukić, AP

Otkrivamo

DIJALOG U FOKUSU TRAMPOVOG SPECIJALCA: Ričard Grenel novi potpredsednik SAD ako reši Kosovo do novembra

Politika -

Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, biće novi potpredsednik ili državni sekretar SAD ukoliko do američkih izbora u novembru reši kosovsko pitanje, otkriva Kurir u diplomatskim krugovima.

Izvori kažu da je Grenelu pitanje Kosova u fokusu i da na prvo mesto stavlja ekonomsku saradnju Beograda i Prištine.

Rezerva za Kurtija

- Cilj Grenela je postizanje dogovora koji se pre svega odnosi na poboljšanje odnosa i ekonomsku saradnju, ali ne i na politički dogovor, odnosno priznanje Kosova. Trampu je stalo da se ovo pitanje reši. Grenel je prilično realističan, pa tako prvi put u poslednjih 30 godina SAD nije isključiva i na strani Albanaca. Naprotiv, Grenel je na nedavnom bezbednosnom forumu u Minhenu odbio da se zvanično sastane s novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem jer, uprkos zahtevima Vašingtona, Priština nije ukinula takse. On mu je poručio da to učini u roku od nekoliko nedelja i da se u suprotnom niko iz američke administracije neće s njim sresti - kaže izvor. Kako dodaje, Kurtiju je sugerisano da, ukoliko ne ukine takse, vrlo lako može ostati bez vlasti, jer bi se formirala vlada koju bi činile stranke Ise Mustafe, Hašima Tačima i Bedžeta Pacolija.

- S druge strane, Grenel veoma poštuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izuzetno uvažava njegov trud da se dođe do prihvatljivog rešenja. Grenelov osnovni zadatak je da odnose Beograda i Prištine relaksira i da se usredsredi na ekonomska pitanja - dodaje izvor.

foto: Kurir

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović ocenjuje da će Grenel zauzeti jednu od najvažnijih pozicija u SAD:

Sposoban i lojalan

- Grenel je blizak predsedniku SAD. On je dokazao da je sposoban, ali i lojalan Trampov saradnik. Smatram da mu je primarni cilj postizanje sporazuma između Beograda i Prištine. On će pokušati sve što je u njegovoj moći da do izbora u SAD ostvari taj rezultat jer bi mu to utabalo put ka jednoj od najvažnijih funkcija u administraciji, naravno u slučaju Trampovog reizbora.

foto: EPA Andrej Cukic
foto: Kurir

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri uveren je da će Grenel i posle imenovanja za rukovodioca obaveštajnih službi SAD, nastaviti sa svojom ulogom specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Kako je napomenuo, njegov akcenat je na razvoju privrede i na rešavanju konkretnih pitanja, dok će politička pitanja ostaviti po strani.

Vladimir Marinković

TRAMPOV ČOVEK, DOBAR I ZA SRBIJU

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković smatra da je Grenel sjajan diplomata i političar, jedan od najuticajnijih u američkoj administraciji:

- On je takozvani buldožer koji je usmeren na rešavanje gorućih pitanja i sposoban je da se bavi kompleksnim zadacima i kriznim situacijama. Ima najveće lično poverenje Trampa, što ga čini jednim od najuticajnijih ljudi u administraciji, koji ima dovoljno ovlašćenja da donosi važne odluke. Mislim da je to dobro za Srbiju i smatram da će on imati veoma visoko mesto u Trampovom kabinetu.

Direktiva SAD

UKINUTI TAKSE ILI NAŠE TRUPE ODLAZE

Zvanični Vašington poručuje da neće tolerisati neposlušnost Prištine i da ako hitno ne budu ukinute takse na robu iz Srbije, trupe SAD napuštaju teritoriju KiM! To je potvrdio ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet, koji je ovu poruku SAD preneo novoizabranom premijeru tzv. države Kosovo Aljbinu Kurtiju.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ističe da upozorenje SAD pokazuje koliko je ozbiljan pritisak Vašingtona na Prištinu da ukine takse:

- SAD se ne zadržavaju na verbalnim upozorenjima, nego sada prete konkretnim aktivnostima. To je dobar potez koji, za razliku od ponašanja EU, ima težinu - kaže Drecun.

(Kurir.rs / I. Kljajić, K. Vasković / Foto:EPA / Andrej Cukić, AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track