CRNA GORA NASTAVLJA SA NAPADIMA NA SRBIJU: Specijalci HAPSE ČAK I DECU zbog toga što učestvuju u litijama!
Foto: AP/Risto Božović

SRAMNO

CRNA GORA NASTAVLJA SA NAPADIMA NA SRBIJU: Specijalci HAPSE ČAK I DECU zbog toga što učestvuju u litijama!

Politika -

Milo Đukanović otišao toliko daleko da je čak pozvao međunarodnu zajednicu da sankcioniše predsednika Vučića i Milorada Dodika, koje je optužio za cepanje BiH

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne prestaje s brutalnom kampanjom koju poslednjih dana vodi protiv Srba, ocenjuju sagovornici Kurira!

Đukanović je, naime, otišao toliko daleko da je čak pozvao međunarodnu zajednicu da „sankcioniše srpskog predsednika Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika“, koje je optužio da cepaju Bosnu i Hercegovinu! Istovremeno, njegov režim, preko maskiranih pripadnika SAJ, hapsi decu koja učestvuju u litijama protiv sramnog Zakona o slobodi veroispovesti!

Tortura... Pripadnici SAJ  sa fantomkama  privodili mladiće u Pljevljima
Tortura... Pripadnici SAJ sa fantomkama privodili mladiće u Pljevljimafoto: Screenshot

Crnogorski šef države podsetio je, naime, da je Skupština Crne Gore među prvima u svetu usvojila Rezoluciju o genocidu, te da će, ako ga pozovu u Srebrenicu, rado doći.

- Rekao sam da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25-godišnjicu, naravno - rekao je Đukanović.

Dodao je da je „predsednik Srbije izrazio svoj vrednosni stav o protestima u Crnoj Gori, čiji je jedan od ciljeva promena vlasti u Crnoj Gori“. - Odredićemo se prema tome svojim odnosom prema Srbiji, prema njenoj političkoj sceni - kazao je crnogorski predsednik i dodao „da bi pokušaj otcepljenja Republike Srpske od BiH vodio ratu“ i pozvao međunarodnu zajednicu da „spreči inicijative srpskih čelnika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića“.

Bez predaje... Litije širom Crne  Gore se nastavljaju
Bez predaje... Litije širom Crne Gore se nastavljajufoto: Profimedia

Đukanović je, komentarišući razvoj stanja nakon protivljenja odluci Ustavnog suda BiH, rekao da srpska strana u BiH nastoji krizama pokazati da je BiH nefunkcionalna država. - Pokušavaju da drže tu nefunkcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: „Evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefunkcionalnost, sada je došlo vreme za referendum!“ RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cepanje BiH vraća nas u rat - rekao je Đukanović i dodao:

- Ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reagira, situacija će eskalirati. Ne smeju zakasniti. Dodik radi ono što on misli da treba biti. Mislim da on sam ovo „gura“ više nego Vučić - rekao je Đukanović.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić objavio snimke na kojima se, prema tvrdnjama, vidi kako u Pljevljima policija, tačnije SAJ, „zastrašuje omladinu i pretresaju i maltretiraju slobodne građane“, a koji su u Odboru za odbranu svetinja.

Neizbrisiva prošlost

PISMO ĐUKANOVIĆA SRPSKOM PATRIJARHU

Na društvenim mrežama objavljeno je pismo predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koje je 1993. godine uputio tadašnjem srpskom patrijarhu Pavlu. Đukanović se u pismu na ćirilici ograđuje od delovanja nepriznate crnogorske crkve i uverava patrijarha Pavla da vlada Crne Gore čini sve da očuva nepovredivost unutrašnjeg ustrojstva i života SPC.

- Policija je, kako navode očevici, pretresala momke i devojke. Jednom članu Odbora za odbranu svetinja su pocepali i košulju - navodi Sputnjik. Omladina je ispratila policajce uzvikujući: „Ne damo svetinje“.

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević ističe da je Đukanović zaboravio da je upravo on najzaslužniji što su tenkovi Vojske RS dobili gorivo da mogu da izvrše napad na Srebrenicu.

- O tome je svedočio Momo Mandić, ratni ministar policije RS. Milošević je odbio da obezbedi gorivo pod pritiskom međunarodne zajednice i onda su se setili da je Milo spreman sve da uradi ako se dobro plati. Za gotovinu je obezbedio cisterne nafte koje su negde blizu granice CG i BiH snabdele tenkove i druga vozila Vojske RS za napad na Srebrenicu - poručio je Medojević.

Miomir Mugoša zapretio

PLENIĆEMO IMOVINU MITROPOLIJE

foto: EPA/Boris Pejović

Miomir M. Mugoša, direktor Poreske uprave Crne Gore, zapretio je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da će krenuti u prinudnu naplatu, pa čak i pleniti imovinu zbog poreskog duga MCP: - Poreski dug za prijavljenih 38 sveštenika MCP je premašio 300.000 evra. Procena je da je ukupni dug višemilionski. Zato je Poreska uprava pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama. Ako MCP ne plati poreski dug dobrovoljno, zakonska obaveza Poreske uprave je da dug naplati prinudno - sredstvima sa računa MCP ili od njene imovine. Naravno, ne od verskih objekata već od nekretnina kojima MCP raspolaže na atraktivnim lokacijama.

Poslanik DF Slaven Radunović objavio je da je Milanu Kneževiću, jednom od lidera DF, izrečena kazna kućnog pritvora zbog psovke u pauzi skupštinskog zasedanja.

Bivši diplomata Živadin Jovanović kaže da se Milo Đukanović suočava sa otporom nepredvidivih razmera i da ne vidi rešenje za ostanak na vlasti. - Pokušava da izmišljenim optužbama na račun Srbije i RS skrene pažnju Zapada i dodvori im se. Njegovi problemi su rezultat antisrpske politike - podvlači Jovanović.

Kuriir.rs/ Kristina Vasković Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track