VUČIĆ: Iz CG stižu notorne neistine na račun Srbije! 3 moćna tajkuna stoje iza filma u kom sam spomenut 442 puta!
Foto: Printscreen/Prva TV

predsednik o svim temama

VUČIĆ: Iz CG stižu notorne neistine na račun Srbije! 3 moćna tajkuna stoje iza filma u kom sam spomenut 442 puta!

Politika -

Srbija je jedina u regionu koja ima raketni sistem "Pancir S1", odbrambeno oruđe, ali oruđe koje čini Srbiju jačom, našu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju, ističe predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da nema sumnje da će "Pancir" istovremeno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju.

On je, povodom dolaska dva sistema "Pancir", od ukupno šest, kazao da se radi o skupom, ali izuzetno vrednom oružju.

Kazao je da je to nekima samo usputna vest, a mnogi kažu "šta će nam te skupe mašine" i dodao da su mnogo skupe, ali izuzetno vredne.

Vučić je kazao da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin savetovao da kupi "Pancir", koji se pokazao odličan u stvarnom sukobu u Siriji.

Preneo je da mu je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović rekao da je Srbija danas mnogo jača i zahvalio na nabavci "Pancira".

"Pronašli smo novac da ne ugrozimo visinu javnog druga, ekonomski rast, činjenicu da je Srbija ubedljivo najbolje rastuća ekonomija u regionu", kazao je on.

Istakao je da je važno što smo pokazali da možemo da brinemo o svojoj bezbednosti i sigurnosti.

foto: Printscreen Prva

Podsetio je da je, kada je postao ministar odbrane, Srbija imala samo jedan MIG 29 koji je mogao da leti, i dva MIG 21, koja je bolje ne dizati jer su nazivani "letećim kovčezima", pošto ne mogu da idu u blisku borbu sa bilo kojim borcem presretačem. Danas, ukazuje, imamo 14 aviona MIG 29.

"To su skupe mašine. Jedan sa opremom košta oko 80 miliona evra. Bugarska je nedavno platila osam "Fantoma" 16 milijardi evra", naveo je Vučić.

Rekao je da je Srbija uspela da u poslednjih 5 do 6 godina drastično podigne borbenu gotovost vojske.

"Ovaj protivvazudšni sistem je izuzetan za gađanje dronova koji postaju suština ratova u savremenom svetu.

"Pancir" je delotvoran protiv dronova ubica, krstarećih raketa, nisko letećih aviona i helikoptera", dodao je on.

O američkom generalu Benu Hodžisu

Vučić je prokomentarisao i izjavu američkog generala Bena Hodžisa, koji je kritikovao nabavku "Pancira", i ponovio da je naša zemlja nezavisna, i da ćemo sami odlučivati koje oružje kupujemo.

- Moje kontrapitanje generalu Hodžisu je sledeće: "Zbog čega ste dragi generale, prodali Hrvatima "Kajova" helikoptere sa "helfajer" raketama? Zašto su naši nemački prijatelji prodali Pancerhaubice Zagrebu?" Na ta pitanja naravno nema odgovora. Važno nam je da budemo snažni zato što je malo onih koji bi želeli da Srbiju vide snažnu i jaku, ali ima mnogo onih koji bi voleli da nas vide unižene i slabe. Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali Srbija kao suverena i nezavisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u najboljem interesu naše države - rekao je predsednik.

Vučić je istakao da veoma poštuje Hodžisa, kao izuzetno inteligentnog i obrazovanog oficira, ali mu je postavio kontra-pitanje: a zbog čega je SAD naoružavala Hrvatsku i obezbedila im "Kajove" i zbog čega je Hrvatska dobila haubice.

foto: Printscreen Prva

"Zadrzavamo pravo za sebe kao suverena i nezavisna zemlja da donosimo odluke koje su u najboljem interesu za nas. Hvala na savetu, uzećemo u obzir njegove primedbe i nastavićemo da radimo najbolje za našu zemlju", rekao je predsednik.

Dodao je da neće ni da priča o tome zašto SAD i Turska naoružavaju Prištinu.

Na pitanje kako vidi raniju izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da bi Srbija mogla da bude na udaru američkih sankcija zbog nabavke oružja iz Rusije, Vučić je rekao da Srbija nije krila nabavku raketnog sistema Pancir i da su se te kritike odnosile na eventualnu nabavku sistema S400.

"Besmisleno je da nam uvode sankcije zbog Pancira", konstatovao je Vučić.

On je rekao da ne veruje da će sankcije biti uvedene, a i ako budu neće se, kaže, odnositi na zemlju, možda na ljude.

Ipak, daćemo sve od sebe da se to ne dogodi, dodao je Vučić.

Vučić ističe da bi svakako Srbija bila još jača da nije bilo tih "saveta".

"Iz Podgorice stižu notorne neistine na račun Srbije"

Vučić je izjavio da iz Podgorice stižu notorne neistine na račun Srbije, poput one da Srbija namerava da ruši vlast u Crnoj Gori ili o kontinuitetu velikjosrpske politike.

"Ako je to tačno da je Milo Đukanović rekao za promenu vlasti, to je notorna neistina. Nikada se Srbija nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, nikada nismo želeli da odlučujemo ko će biti u vlasti, a ko u opoziciji", popručio je Vučić.

foto: Printscreen/Prva TV

On je rekao da je za njega važnije to sto je Đukanović govorio o "deformitetu" koji postoji u srpskom nacionalizmu i velikosrpskoj politici.

"Nismo mi spaseni mnogih grešaka, ali kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike morate da uzmete u obzir i sindrom onih koji su želeli odvajanje od Srbije i da je to podsticalo njihov nacionalizam. Jedan od separatizama je bio i crnogorski", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše to što je direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša saopštio da je ta institucija pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će naplata, ako Mitroplija ne plati dug dobrovoljno, naplata biti prinudna, Vučić je rekao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori.

"Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliiji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi uduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo", poručio je Vučić.

foto: Printscreen/Prva TV

O dijalogu sa Prištinom

Srbija će se ove godine suočiti sa ultimatumom po pitanju Kosova, rekao je u jutarnjem programu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i objasnio da će ponuda biti - Ahtisarijev plan plus, plus u zamenu za garancije za EU.

"Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo", rekao je Vučić.

Predlog će biti Ahtisarijev plan plus plus, objasnio je predsednik Srbije i dodao da zna i ko će biti izaslanik za razgovore sa Prištinom, ali još ne može da kaže.

Na pitanje kakav će njegov odgovor biti na ultimatum koji očekuje da mu upute sa Zapada, Vučić je jasno rekao:

- To ćete da vidite! Nikada nisam prihvatao ultimatume i uvek sam se trudio da pronađem najbolja rešenja za srpski narod. Ali ću se uvek starati da očuvam mir i neću da srljam u ratove.

foto: Printscreen/Prva TV

O izborima

Vučić je rekao da će posle povratka iz Vašingtona videti kada će da raspiše parlamentarne izbore. Rekao je da neće to učiniti pre 3. ili 4. marta, jer bi neko mogao da kaže da je to na njegov rođendan.

A za 4. bi rekli da je rođendan Crvene Zvezde i dan kada je umro Staljin.

"Moram da sednem da vidim kad se vraćam iz Vašingtona", precizirao je u jutarnjem programu predsednik.

Na pitanje sa kim SNS sasvim sigurno izlazi na izbore, Vučić je odgovorio:

- Sa Rasimom Ljajićem i Milanom Krkobabićem jer su oni odgovorni ljudi.

O filmu "Vladalac"

Predsednik je zatim prokomentarisao i propagandni film "Vladalac", u kom se tri sata bave upravo njime.

- Pomenut sam čak 442 puta u njemu za tri sata. Oni su napisali da sam besprizoran, bahat, radioaktivan, osion, nesiguran, netolerantan, agresivan, banalan, destruktivan, autokrata, lažov, šizofreničar... To na najbolji način pokazuje koliko danas imamo više demokratije nego u njihovo vreme. Suština je ono što su prećutali, a to je ko stoji iza ovog filma. A stoje tri moćna tajkuna, koji žele da kontrolišu našu zemlju. Reč je o Šolaku, Đilasu i Miškoviću. Tajkunska banda bi da se vrati na vlast, ali ja im to neću dozvoliti - rekao je Vučić.

On je otkrio da će na izbornoj listi biti čak 58 odsto novih ljudi, od kojih je čak 30 završilo Akademiju mladih lidera.

(Kurir.rs/Tanjug/ FOTO: TV Prva Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track