EVROPA UZVRAĆA UDARAC AMERICI: Lajčak je odgovor EU na Grenela!
Foto: EPA/Ian Langsdon, EPA/Rajat Gupta, Beta/Milan Obradović

Otkrivamo: ŠTA SE SKRIVA IZA NOVIH POTEZA EVROPSKE UNIJE

EVROPA UZVRAĆA UDARAC AMERICI: Lajčak je odgovor EU na Grenela!

Politika -

Plan... Unija postavlja svog specijalca za dijalog Beograda i Prištine o KiM, a uskoro stiže čovek i za ceo zapadni Balkan. Sve to je odgovor na američko imenovanje sopstvenih ljudi za ovo pitanje. EU ovim kopira SAD, otkriva Kurir u diplomatskim krugovima.

Imenovanje slovačkog šefa diplomatije Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine predstavlja odgovor Evrope na zvanični ulazak SAD u rešavanje problema s Kosovom, odnosno na imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan. EU će, takođe, uskoro imenovati svog specijalca i za zapadni Balkan, saznaje Kurir u diplomatskim izvorima.

foto: AP Vadim Ghirda

Lajčak će se, kaže naš izvor, definitivno baviti samo kosovskim pitanjem, a ne celim zapadnim Balkanom, kako je to bilo prvobitno planirano. Zasad je poznato samo da će izaslanik EU za zapadni Balkan biti neko iz Nemačke, ali će se tačno ime saznati najverovatnije tokom marta, odnosno nakon izbora u CDU Angele Merkel.

Poruka

- EU svim ovim kopira Ameriku. Četiri meseca otkako su SAD zaokružile priču sa specijalnim izaslanicima za pitanje KiM i za zapadni Balkan, stigao je odgovor EU - postavljanje Lajčaka. Odlučeno je da on bude zadužen za Kosovo, a ne za ceo Balkan, jer se na ranijim poslovima na ovim prostorima, pre svega u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009, nije najbolje snašao. Evropa će imenovati i svog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, i to će najverovatnije biti neko iz Nemačke. Taj posao je prolongiran zbog haosa koji je nastao u CDU, kada je naslednica Angele Merkel podnela ostavku na mesto šefice stranke, pa je počela nova trka za mesto Angelinog naslednika - kaže izvor Kurira.

foto: EPA Ludovic Marin

Nastavak takmičenja

Albanci su, inače, već u panici, jer Lajčak dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, kao ni Španija, država Đuzepa Borelja, šefa diplomatije EU.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da imenovanje Lajčaka jeste odgovor EU na izaslanike SAD Palmera i Grenela.

- Evropska administracija smatra da je ovo pitanje od posebnog značaja za Evropu i želi da parira SAD. Imenovanje Lajčaka je direktna poruka da i Evropa mora da učestvuje, to je i poruka da je postignut konsenzus na nivou EU, posebno na relaciji Berlin-Pariz - kaže on.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je ovo nastavak takmičenja EU i SAD, te da je Lajčak odgovor Evrope na poteze Trampove administracije:

- Amerikanci su pustili Evropu da se nosi s krizom u Jugoslaviji, ništa nije urađeno, i onda su se oni pojavili kao spasioci s Holbrukom na čelu. Pustili su EU da rešava pitanje Kosova sedam godina, ništa nije urađeno, i sada ponovo dolaze kao spasioci. Ovo je nastavak takmičenja između EU i SAD.

Milovan Jovanović

EVROPA NEĆE U DRUGI PLAN

Politički analitičar Milovan Jovanović kaže da je EU formalni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, pa posle niza neuspeha koje je doživela želi da pošalje pozitivan signal zemljama zapadnog Balkana da će nastaviti sa svojim angažovanjem:

foto: Kurir

- Imenovanjem specijalnog izaslanika Brisel želi da pokaže da EU ne želi da bude u drugom planu u rešavanju otvorenih pitanja na ovom području, pogotovo posle imenovanja specijalnih izaslanika SAD Palmera i Grenela. Bez obzira na sve, uveren sam da će SAD ostati dominantan akter u procesu pregovora Beograda i Prištine.

Oštar prema Prištini

GRENEL ČEKA DO KRAJA NEDELJE

Trampov izaslanik za pitanje KiM Ričard Grenel neće čekati unedogled da Priština i tamošnji premijer Aljbin Kurti ukinu carinu na srpsku robu, a ako taksa ne bude ukinuta do kraja ove nedelje, tada bi stvari mogle eskalirati, saznaje Gazeta ekspres. Ukoliko se nešto ne promeni, odnosi Kosova sa SAD više neće biti isti.

foto: Zorana Jevtić

- Za vikend će Grenel razmatrati pitanje tarifa, da li su ukinute ili ne. Ako se ukidanje ne dogodi, od njega se očekuje da napravi korak u ime SAD u vezi s ovim pitanjem, a smatraće Kurtija neozbiljnim partnerom Vašingtona - navodi list.

Kurir.rs/ Katarina Blagović/ Foto: EPA/Ian Langsdon, EPA/Rajat Gupta, Beta/Milan Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track