Delo: Dačić talac vlastite vlade
Foto: Print Screen

Regovanje na izbor nove vlade

Delo: Dačić talac vlastite vlade

Politika -
Omiljena nevesta se može preko noći pretvoriti u grešnog jarca, piše „Delo

LJUBLJANA - Premijer Srbije Ivica Dačić u datom odnosu političkih snaga nema rezervne opcije i sada omiljeni koalicioni partner može da bude predstavljen kao glavni krivac ako nova Vlade Srbije ne postigne brzo neki opipljiv uspeh, piše slovenački list Delo.

„Omiljena nevesta se može preko noći pretvoriti u grešnog jarca”, piše „Delo” i navodi da je Dačić okrenuo leđa bivšem koalicionom partneru Demokratskoj stranci, što može da mu nanese štetu kod birača.

„Dačić je svestan da je talac vlastite vlade i kao takav se kladi na status narodnog premijera, što može uroditi plodom ako mu koalicioni partneri dopuste da štapom uspostavi socijalnu pravdu”, dodaje Delo.

List pored ostalog navodi da „iako je spoljna zaduženost još ispod evropskog proseka, ona prevazilazi mogućnosti Srbije da plaća iznad granice, održive za državu”, tako da je u igri i dalje „srpska repriza grčkog scenarija, koja se može otrgnuti kontroli ako međunarodna zajednica Srbiji zavrne slavinu umesto da joj pomogne sa finansijskim injekcijama”.

„U tom smislu, Srbija sa Dačićem na čelu ostaje talac Kosova”, dodaje „Delo”, podsećajući da su se premijer i ministri zakleli da će biti odani očuvanju Kosova unutar granica Srbije”.

List se na kraju komentara pita kako će Dačić „zadovoljiti Brisel i SAD, koji od Beograda zahtevaju uklanjanje paralelnih struktura vlasti na Kosovu”, i potom nudi odgovor: „Možda sa novom političkom kupovinom”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track