SRAMNO: Milov režim brutalno napao Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja!
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ, Instagram

Dan nezavisnosti Ovako slave razlaz sa Srbijom

SRAMNO: Milov režim brutalno napao Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja!

Politika -

Sramno: Crnogorski zvaničnici, u danu kada obeležavaju svoj
državni praznik, ponovo su se okomili na našu zemlju - optužili su predsednika
Srbije i poglavara SPC za velikosrpski nacionalizam

Crnogorski režim juče je obeležio 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, tako što je u medijima bliskim vlasti najstrašnijom kampanjom, optužbama i uvredama linčovan državni vrh Srbije! Na meti crnogorskih zvaničnika našli su se patrijarh SPC Irinej, predsednik Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i šef diplomatije Ivica Dačić, koje su udruženim napadima optuženi za „velikosrbijanski nacionalizam“.

Inače, predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej pozvali su na smirivanje tenzija u Crnoj Gori i poručili da „novih ‚Oluja‘ i progona srpskog življa neće biti“.

Dugogodišnji generalni sekretar Matice crnogorske Marko Špadijer kazao je da su „Vučić i Irinej portparoli srpskog nacionalizma“. - Srbija još nije utvrdila granice i ovo je trenutak kad pokušava da svoj model „velike Srbije“ na neki način ostvari time što bi Crnu Goru vratila u srpsku državu - naveo je Špadijer, dok je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović rekao da „Crna Gora neće dozvoljavati da se Srbija, pod plaštom navodne ugroženosti interesa Srba u Crnoj Gori, meša u unutrašnje stvari naše države“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin za Kurir ističe da „Crna Gora ne može da ponižava SPC i da očekuje da je u dobrim odnosima sa Srbijom“. - Darmanović izgleda nije imao prilike da vidi šta se dešava u crnogorskim gradovima, pa može da kaže kako je Crna Gora primer stabilnosti. Ako pogleda kroz prozor, biće iznenađen što vidi hiljade Srba koji brane svetinje SPC i nisu zadovoljni svojim položajem u Crnoj Gori - naveo je ministar i dodao:

- Ako je to primer stabilnosti, nadam se da nam Crna Gora nikada neće pokazati šta za nju znači nestabilnost. Želim mirnu i uspešnu Crnu Goru jer se njen nemir prenosi i na susedne zemlje. Srbija nema teritorijalne pretenzije, nema primedbe na pravo Crne Gore da sama odlučuje o sebi, ali traži da se vodi računa o Srbima i njihovim nacionalnim pravima. Ne bojte se Srbije, ona je prijatelj, čuvajte se velike Albanije i čuvajte se nasilja prema Srbima, to su neprijatelji stabilnosti na Balkanu - podvukao je Vulin.

foto: Zorana Jevtić

Inače, Vlada Srbije juče je odlućila da uputi 1,64 miliona evra pomoći udruženjima i organizacijama u Crnoj Gori koje se bave unapređenjem odnosa sa Srbijom i RS.

Đukanović slavio na Tviteru

Ponosan na otcepljenje Crne Gore od Srbije

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović juče je proslavljao Dan nezavisnosti Crne Gore, 14 godina nakon što je (2006. godine) na referendumu Crna Gora obnovila državnu samostalnost i odvojila se od Republike Srbije. - Dan kada smo sa olovkom u ruci vratili državno i nacionalno dostojanstvo. Vratili dug našim slavnim precima i otvorili novu, evropsku perspektivu Crne Gore. Dostojni i svoje istorije, i 21. veka - navodi se u Tviter poruci Đukanovića.

Ivica Dačić

Agresivno reaguju

Šef diplomatije Ivica Dačić istakao je da se Srbija trudi da ne zaoštrava situaciju sa Crnom Gorom, ali da crnogorska strana odgovara oštro. - Crna Gora je reagovala veoma agresivno, oni nas optužuju da se mešamo u njene unutrašnje stvari. A oni su se umešali na najteži način u naše unutrašnje stvari, priznajući Kosovo i rušeći naš teritorijalni integritet - rekao je Dačić.

Kurir / Kristina Vasković

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ, Instagram

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track