VUČIĆ O ZAPADNOM BALKANU: Mnogi bi da istrguju s velikima na račun Srbije
Foto: Marina Lopičić

velike sile koriste male zemlje oko Srbije

VUČIĆ O ZAPADNOM BALKANU: Mnogi bi da istrguju s velikima na račun Srbije

Politika -

Važno je da svi u svetu razumeju da sve što se postiže na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je zabrinut zbog želja da se na račun Srbije mnogi "dočepaju" milosti moćnijih zemalja, ne bi li nešto "iskamčili" za sebe.

Na pitanje može li biti mira i rešenja za Zapadni Balkan dok je ugroženo srpsko pitanje, Vučić je je rekao da se plaši da mnogi misle da je rešavanje svih gorućih problema na Balkanu unižavanje i nipodaštavanje Srbije, te da nisu razumeli da Sbrija i Srbi moraju da budu jednako nezadovoljni, odnsono jednako zadovoljni koliko i svi drugi.

- Ako napravite bilo kakav disbalans u tome, napravićete problem - upozorio je predsednik Srbije.

Dodao je da dobro razume kako velike sile koriste male zemlje oko Srbije, da u njihovo ime i za njihov račun obavljaju deo posla, kritikujući i napadajući Srbiju, što, kaže, nije slučaj od juče.

Zato se, ističe i zalaže za inicijativu bliže sarađe balkanskih naroda, kako bismo prestali da zavisimo od bilo koga spolja, već da sami donosimo svoje odluke, i to ne samo oni koji su živeli u SFRJ, nego i narodi iz okruženja - Bigarske, Rumunije, pa i Mađarske.

- Mnogo je važno da u svetu razumeju da sve što se postiože na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa, da niko ne sme da 'pobedi'. Pobeda sme da postoji samo u ekonomiji, u napretku neke zemlje, u visini BDP-a, ne u teritorijama i proterivanju drugog naroda - poručio je predsednik Srbije.

Kako kaže, zabrinut je zbog želja da se na račun Srbije mnogi dočepaju milosti moćnijih zemalja, ne bi li nešto "iskamčili" za sebe.

- Ali, mislim da to ne ide - rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija brže napredovati u ekonomiji, što, kaže, ne može da se zaustavi, te da Srbija neće u sukobe i ratove, već neki drugi ne mogu da izađu iz 90-ih godina, ne shvatajući da se stvari menjaju.

- Naše je - mir, da guramo ekonomiju, da se borimo za investicije, da ulažemo što više da naši ljudi žive što bolje. Izdržaćemo političke pritiske, da izvučemo najbolje za zemlju - podvukao je Vučić.

Na pitanje kako bi Srbija prošla da je utamničila velikodostojnika bilo koje verske zajednice, Vučić je rekao da neki drugi mogu da hapse crkvene velikodostojnike i nikada nema posledica, a da smo mi to uradili - posledice bi bile stravične.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track