POTPISAN FINANSIJSKI SPORAZUM ZA PRVI DEO IPA! VUČIĆ: Beskrajno hvala za ovih 70 miliona evra!
Foto: Printscreen

POTPISAN FINANSIJSKI SPORAZUM ZA PRVI DEO IPA! VUČIĆ: Beskrajno hvala za ovih 70 miliona evra!

Politika -

Evropska unija Srbiji opredelila je 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu, a finansijski sporazum o tome potpisan je danas u Beogradu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Sporazum su potpisali ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, a ceremoniju potpisivanja putem video linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije nakon potpisivanja ovog važnog sporazuma.

- Hoću da se pre svega vama dragi komesare Varheji, kao što smo zahvalni svim članicama EU. Kao neko ko je brinuo o državnom novcu ja sam umeo da izrazim najveće poštovanje za novac koji dobijamo kao pomoć - rekao je predsednik i naglasio da najveći deo stranih direktnih investicija dolazi iz EU u Srbiju.

foto: Tanjug Printscreen

Taj novac, ističe, mnogo znači Srbiji, tim pre, kada se zna da države taj novac nisu morale da upute našoj zemlji.

- Nijedna država članica EU nije obavezna da novac svojih poreskih obveznika troši na nas. Mogli bi da ga potroše na svoje potrebe, da urade šta hoće sa njim i zato sam veoma zahvalan svim zemljama, administraciji EU koja je tu odluku donela, rekao je Vučić.

EU je Srbiji opredelila 70 miliona evra, za šta je sporazum danas potpisan, a još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine.

To je, kaže, Vučić možda mali novac samo za one koji ne znaju šta znači jedan milion, a pogotovo - 170 miliona.

- Nekada će neko da kaže koliko bismo dobili da smo članica EU, a koliko dobijamo kao zemlja koja još nije član, ali je na EU putu. Ja sam uvek umeo da iskažem poštovanje ka novcu koji dobijamo, koji države Eu izdvajaju za nas, iako ne moraju, rekao je predsednik.

Vučić je ponovio da Srbija ostaje na EU putu, te zahvalio komesaru Oliveru Varheiju, jer, kaže, jer mi u Srbii znamo koliko je truda, rada i energije uložio da pomogne Srbiji.

foto: Tanjug Printscreen

- Beskrajno hvala za ovih 70 miliona evra, beskrajno hvala za još 98 miliona koje treba da stignu do kraja godine. Ovaj novac poreskih obveznika građana EU je sve, samo nije mali. Nama 50 odsto stanovništva živi u Beogradu i oko Beograda. Zato je važno da ulažemo u jug, sever, severo-zapad, istok... U mikro i mala preduzeća tamo.

- Srbija očekuje da dobije ne jasnu perspektivu samo, već da nam se kaže, ako se postigne sporazum sa Prištinom, da se zna jasna situacija, kada ćemo dobiti jasan znak da ćemo postati članica EU - rekao je Vučić.

Jadranka Joksimović kazala je da je uvek imala podršku predsednika da svi projekti koji su važni za građane, koji su dobro pripremljeni budu i realizoivani.

- Zahvaljujem se predsedniku za takvu podršku.

- Svaki treći građanin Srbije danas zna za neki projekat koji je finansiran iz IPA fondova. Zato je evropski put važan. Važni su pregovori i reforme, ali fondovi nam donose najviše. Ovaj sporazum se odnosi na sve ugrožene grupe, zdravstvo, obrazovanje, položaj žena u društvu. Ovo je konkretna pomoć EU, način na koji smanjujemo ekonomsku nejednakost sa razvijenim zemljama Evrope - rekla je Joksimović.

- Zadovoljstvo mi je da prisustvujem potpisivanju sporazuma. Ovo je samo deo posvećenosti EU Srbiji na njenom evropskom putu. Evropska unija je pomogla Srbiji u toku pandemije koronavirusa, što je jasan znak dobre saradnje i odnosa. Sa današnjim potpisom podržavamo ekonomski oporavak posle kovid krize, doprineće konkurentnosti i bržem rastu. Program se sastoji iz tri elementa. Omogućićemo šanse za nova radna mesta, uložićemo u socijalnu strukturu, zapošljavanje i socijalne politike za najranjivije grupe. Govorimo o mladim ljudima, ljudima sa invaliditetom, ženama i romima. Podržaćemo reforme sa EU u pogledu energetike, saobraćaja, zdravstva - rekao je Varheji.

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.

Za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj, uz grantove opredeljeno je 30 miliona evra za do 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Poseban fokus stavljen je na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti, nakon pandemije virusa korona, a za to je, kao i za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, opredeljeno 25 miliona evra.

Preostalih 15 miliona evra iz Sporazuma opredeljeno je za podršku Srbiji u procesu pristupanja EU i to za podršku srpskim institucijama za uspešno vođenje procesa evropskih integracija.

Rezultati koji se očekuju su da institucije u sektorima saobraćaja, energetike, zdravstva i poljoprivrede budu osposobljene da usaglašavaju domaće propise sa EU i da okončaju pristupne pregovore u svojim oblastima.

Takođe, očekuje se i poboljšani operativni sistem za upravljanje distribucijom gasa i sposobnost tog sistema da nadgleda i upravlja infrastrukturom za distribuciju gasa, kao i ispunjeni uslovi za pristupanje Carinskoj uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track