PREKINUTI ANTISRPSKO DELOVANJE: Milovim tajkunima zabraniti rad u Srbiji!
Njegov režim udario na Srbju...Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Oštro: FUNKCIONERI O ANTISRPSKOM DELOVANJU CRNE GORE

PREKINUTI ANTISRPSKO DELOVANJE: Milovim tajkunima zabraniti rad u Srbiji!

Politika -

Kontra... Pojedini srpski političari podržali ideju Milana Kneževića, poslanika opozicionog Demokratskog fronta, i traže kontrolu biznismena bliskih Đukanoviću jer su uključeni u kampanju protiv naše zemlje

Milan Knežević, poslanik opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, rekao je da Srbija treba da zamrzne imovinu crnogorskih tajkuna koji rade u Beogradu, a finansiraju i promovišu antisrpsko u Crnoj Gori, i sa tom ocenom saglasni su i ministri u Vladi Srbije.

Briga samo o kokainu

Knežević je reagovao na odluku Srbije da zabrani sletanje „Montenegro erlajnsa“ na aerodrom u Beogradu, te poručio da bi bolja mera bila popisati crnogorske tajkune u Srbiji.

- Nego bih popisao crnogorske tajkune koji su stvorili poslovne imperije po Srbiji i odatle promovišu antisrpsku politiku i takozvanu državu Kosovo i proterao bi ih, a njihovoj deci zabranio da se provode po Beogradu. Mislim da bi Srbija trebalo da zamrzne imovinu crnogorskih tajkuna koji finansiraju i promovišu antisrpstvo u Crnoj Gori. Njihov model funkcionisanja je poznat kao „žirafa“, glava im je u Srbiji, a noge u Crnoj Gori - kazao je Knežević.

Iako će odluka Crne Gore da ne dozvoli ulazak Srba u tu zemlju uticati na turističku sezonu, Knežević smatra da to ne zabrinjava predsednika te države Mila Đukanovića.

- Đukanovića uopšte ne zanima kakva će biti turistička sezona jer je tranzit kokaina njegov zaštitni brend. Sve dok budemo mogli da švercujemo kokain, do tada će nam i trajati ovakva privatna država - kazao je Knežević.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da treba napraviti pregled tajkuna koji rade za crnogorski režim i onemogućiti im rad.

foto: Marina Lopičić

- Srbija treba da onemogući delovanje raznih agentura i ekspozitura crnogorskog režima koji deluju kod nas. Oni, njihovi šefovi iz Crne Gore, koriste Srbiju kao svoju bazu i kravu muzaru, a u Crnoj Gori maltretiraju Srbe i SPC. Slažem se da treba napraviti pregled tajkuna i drugih moćnika koji rade za crnogorski režim i onemogućiti im rad. Ne možemo da proteramo naše građane, ali možemo da ih neutrališemo. Slažem se sa Kneževićem - kazao je Dačić za Kurir.

Uzvraćamo istom merom

Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, nije problem ako se politički ne slažemo, ali jeste ako oni svesno rade protiv Srba.

foto: Zorana Jevtić

- Nije problem ako se politički ne slažemo, ali jeste problem ako svesno i planski radite protiv Srba, sa kojima živite, i mislite da to može proći bez posledica u Srbiji, kraj koje živite. Kako se ponašate prema Srbima, tako i Srbija treba da se ponaša prema vama - naveo je Vulin za naš list.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović odluku Crne Gore da građanima Srbije zbog „epidemioloških razloga“ onemogući prelazak granice nazvala je političkom, dok je zabranu sletanja avionima „Montenegro erlajnsa“ u Srbiju nazvala ekonomskom odlukom.

- Odluka da naši građani ne mogu da uđu u Crnu Goru jeste politička i zbog nje svi trpe štetu, i naši i crnogorski građani - poručila je ona juče.

Rasim Ljajić

NAŠE GRANICE OTVORENE ZA SVE

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da treba da spustimo loptu i smirujemo odnose.

foto: Nemanja Nikolić

- Do toga, smirivanja odnosa, doći će kad tad. Naše granice otvorene su za sve. Kako će se drugi ponašati, mi ne možemo da utičemo. Nije dobro da ulazimo u verbalna prepucavanja, donosimo mere koje ćemo sutra sigurno da povučemo - navodi Ljajić.

Pojašnjenje

SRBI MOGU U HRVATSKU NA MORE, ALI...

Iako je prvobitno objavljeno da je građanima iz samo 10 zemalja dozvoljen ulazak u Hrvatsku, a da Srbija nije među njima, istina je da građani iz svih ostalih država takođe mogu ući u Hrvatsku. Međutim, oni moraju imati neki konkretan razlog, ekonomski ili lični, ali i dokaz za to, kazao je Krunoslav Capak, vodeći hrvatski epidemiolog.

- Svi ostali takođe mogu ući, i Srbi naravno, ali moraju imati neki razlog za to i dokaz. Ako, recimo, imate neku nekretninu ili plovilo, jahtu u Hrvatskoj ili rođaka u našoj zemlji, samo pokažete dokaz na granici i objasnite zašto dolazite. Isto važi i za letovanje, dovoljno je da imate dokaz o bukingu - kazao je Capak.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track