ZAŠTO SE O OVOME ĆUTI: Da li je POLITIČAR PEDOFIL lokalni šerif?!
Foto: Shutterstock, Aleksandar Jovanović Cile

Kurir pita

ZAŠTO SE O OVOME ĆUTI: Da li je POLITIČAR PEDOFIL lokalni šerif?!

Politika -

Neupućeni: Političari kažu da ne znaju kog njihovog kolegu je Igor Jurić optužio za orgijanje s decom, ali ističu da ne sme da bude zaštićenih i da krivac mora pod hitno da bude kažnjen

Srpski političari listom poručuju da njihov „kolega“ pedofil, ko god bio, treba što pre da bude otkriven, procesuiran i maksimalno kažnjen! Tvrde da ne znaju ko bi to mogao da bude, ali ističu da nema zaštićenih i da krivac mora pod hitno na stub srama!

Ovu temu je u javnosti pokrenuo Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“, kada je još 9. marta prvi put progovorio o političaru pedofilu, tvrdeći da je poznat u čitavoj Srbiji.

foto: Beta Dragan Gojić

- Jedan ozbiljan političar poznat javnosti seksualno zlostavlja decu. On je poznat na nacionalnom nivou i učestvovaće u kampanji u predstojećim izborima i građanima svog grada će obećavati bolji život - rekao je tada Jurić i tvrdio da ima „fotografije s kamera, ali da to nije dovoljno da čovek bude osuđen“.

Posle tri meseca zbog ovih tvrdnji reagovalo je i tužilaštvo, a Jurić će morati da saopšti ime pedofila i da preda sve dokaze koje ima o tom teškom krivičnom delu.

Jurić će danas u 12 sati dati iskaz u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu povodom svojih saznanja.

Ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić nema dilemu da i u ovom slučaju nadležni organi treba da postupe u skladu sa zakonom.

foto: Marina Lopičić

- Ko god da je, treba da odgovara. Ako su navodi tačni, treba postupiti najoštrije moguće. Političari bi trebalo da budu primer za druge ljude, a ne počinioci krivičnih dela - kaže Dačić za Kurir.

Predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev kaže da je ova tema toliko strašna da ju je teško i komentarisati.

foto: Marina Lopičić

- Smatram da je gospodin Jurić prvo trebalo da svoja saznanja podeli sa tužilaštvom, a da u javnost izađe ukoliko tužilac ne bude sproveo istragu. Tema je toliko ozbiljna i strašna i teško je dati bilo kakav pristojan komentar. Svi smo mi roditelji i zato ne sme da bude zaštićenih. Treba primeniti zakon i razrezati kaznu koja je propisana za to delo bez obzira na to ko je u pitanju - zaključuje Tončev.

Vladimira Đukanovića, poslanika SNS, ova informacija je očigledno prilično šokirala.

foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Marina Lopičić

- Bela dana nikad da vidi i da bude žigosan za sva vremena - poručio je Đukanović za Kurir.

Lider JS i predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma kaže za Kurir da ne zna na koga Igor Jurić misli.

foto: Dragana Udovičić

- Naravno da treba Jurić da kaže ko je u pitanju i da tom nekom odmah bude održano suđenje po hitnom postupku i da dobije maksimalnu kaznu zatvora - rekao je Marković.

REAGOVANJA

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca

PEDOFILI SU NAJLOŠIJE LIČNOSTI NA SVETU

foto: Nemanja Nikolić

Iako nisam sudija, niti pravnik, kao osoba koja predstavlja građane mogu da kažem da pedofili zaista nema nijedno jedino opravdanje i smatram da treba da budu strogo kažnjeni. Kakva tačno kazna treba da bude, zaista ne znam, to sud treba da odluči, ali pedofili su svakako najlošije ličnosti na svetu.

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd

TO JE GNUSNO DELO

foto: Zorana Jevtić

Ne bih da uzimam pravdu i zakon u svoje ruke, to treba da rade tužilaštvo i sudstvo, ali mislim da svako ko počini bilo koju vrstu krivičnog dela, a posebno ovakvu vrstu gnusnog dela kao što je pedofilija, zaslužuje najstrože kazne, koju naši zakoni propisuju.

Branko Ružić, ministar državne uprave

NAJDRASTIČNIJE SANKCIONISATI

foto: Marina Lopičić

Svaki pedofil, ukoliko mu se utvrdi krivica, mora da bude najdrastičnije sankcionisan u skladu sa zakonom. Još je teža, retrogradnija i sramna poruka ukoliko je reč o javnoj ličnosti. Nisam neozbiljan, naročito kada se radi o ozbiljnom krivičnom delu, da se bavim nezvaničnim predikcijama.

Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola

BITI OPREZAN S IZNOŠENJEM U JAVNOST

Svako ko se bavi javnim poslom snosi još veću odgovornost, a ukoliko neko, ne daj bože, upražnjava pedofiliju, mora i te kako da snosi posledice za to! Bilo da je političar ili osoba koja se bavi nekim drugim poslom. Molio bih ljude, kao i gospodina Jurića, da budu vrlo oprezni kada iznose ovakve tvrdnje u javnost, jer mogu da budu uznemirujuće. Pravosudni sistem mora da reaguje efikasno i da sve navode ozbiljno ispita.

Miloš Jovanović, predsednik DSS

NADLEŽNI TREBALO ODMAH DA REAGUJU

foto: Beta/Media Centar

Trebalo bi postupiti po zakonu i odnositi se prema dotičnoj osobi, ako ona postoji, kao prema svakom drugom počiniocu takvog krivičnog dela, jer pedofil je pedofil. Meni je druga stvar neverovatna, a to je da nadležni državni organi, tužilaštvo i policija nisu reagovali odmah nakon prvog javnog iskaza gospodina Jurića kao što ih zakon obavezuje.

Mladen Šarčević, ministar prosvete

S TIM NEMA IGRANJA, SVE ODMAH REĆI

foto: Beta/ Vlada Srbije

Jurić ne može da ne kaže. Ne sme da se desi da nešto zna, a da to ne kaže nadležnima, tu nema igranja. Svi znaju šta se, nažalost, desilo njegovom detetu. To je strašno i tragično. U takvim situacijama nema čekanja, već odmah mora sve da se kaže tužilaštvu. Vrlo sam osetljiv kad su u pitanju deca i pozivam sve, ne samo Jurića, nego sve koji nešto znaju o slučaju pedofilije da to i prijave.

Zoran Đorđević, ministar za rad

ZASLUŽUJE NAJBRUTALNIJU KAZNU

foto: Beta Milan Obradović

Ko se usuđuje da radi ovakve stvari, zaslužuje najbrutalniju kaznu, ko god to bio. Treba mu suditi kao i svakom drugom, bez razlike.

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS

SVAKA KAZNA JE PREBLAGA

foto: Beta Miloš Miškov

Ja bih svakako rekao da imam takva saznanja, a budući da sam otac dve devojčice, ne mogu ni da smislim adekvatnu kaznu za takve monstrume. Svaka kazna je preblaga.

Kurir.rs / S. Slamnig - I. Žigić / Foto: Shutterstock, Aleksandar Jovanović Cile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track