KALKULACIJE! SNS-u lakše sa SPAS-om, jer SPS vuče repove! Opozicije će sigurno biti!
Foto: Zorana Jevtić

PROGNOZE ANALITIČARA

KALKULACIJE! SNS-u lakše sa SPAS-om, jer SPS vuče repove! Opozicije će sigurno biti!

Politika -

Vučić je najavio da će budući saziv parlamenta imati opoziciju, nakon čega je otvoreno pitanje ko će to biti - Ivica Dačić ili Aleksandar Šapić. Analitičari
ocenjuju da i jedna i druga opcija imaju svoje za i protiv

Porukom da će budući saziv parlamenta imati opoziciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stao je na put spekulacijama da bi sve liste koje su prešle cenzus mogle da budu deo vlade nacionalnog jedinstva, ali je automatski i otvorio pitanje - koga će naprednjaci uzeti za koalicione partnere - SPS ili Spas. Prema rečima analitičara, i jedna i druga opcija imaju svoje za i protiv, mada je Spas, ocenjuju naši sagovornici, lakši za saradnju, a i nema afere iza sebe.

Zasićenje SPS

Vučić je, podsetimo, gostujući na RTS kazao da ćemo videti ko će biti opozicija u budućem sazivu parlamenta, ali je dodao i da će razgovarati i sa SPS i sa Spasom o mogućoj saradnji. Praveći analizu šta je socijalistima plus, a šta minus, Vladimir Pejić iz „Faktor plusa“ kaže da bi oni mogli da budu izbor za vladu zbog rezultata, broja poslanika koji bi koalicija SNS i SPS imala, a takođe bi Vučiću i SNS, kako kaže, značila podrška te partije na predstojećim predsedničkim izborima.

- S druge strane, kada je reč o SPS, minus su trzavice, nezadovoljstvo dela stranke kao manjinskog partnera i zasićenje. Spasu je plus što je mlada PARTIJA, nema repove, afere i kikseve, bili bi manji teret naprednjacima, a ujedno i osveženje u vladi. To što su mladi može da bude i minus, jer su u odnosu na SNS poprilično slabiji, a i ništa ne bi mnogo doprineli naprednjacima na spoljnom planu - kaže Pejić i dodaje:

- Možda bi naprednjacima bilo lakše sa Spasom, mada je Aleksandar Šapić svojeglav, ali SPS ima iskustvo i mislim da su socijalisti bliži ponovnoj saradnji sa SNS.

Dati šansu drugima

Politički analitičar Jelena Vukoičić navodi da bi Spas ipak bio bolja opcija.

- Socijalisti su dugo u vlasti, dok Spas nikad nije bio. Da, Šapić je delovao na lokalu, ali zašto im ne dati šansu da se pokažu? Socijalisti su pokazali da mogu sa svakim i zbog gubljenja identiteta gube i deo svojih birača. Za SPS se vezuju afere, profilisali su se kao stranka koja gleda interes i mogu da nanesu štetu. Spas bi bio bolja opcija - navodi Vukoičićeva.

Lider socijalista Ivica Dačić samo je kratko poručio u razgovoru za Kurir da je i dalje njegov stav ono što je rekao u izbornoj noći - da su socijalisti spremni za nastavak saradnje sa SNS, a da to zavisi od Vučića.

BEZ MERE I UKUSA Najniže uvrede na račun predsednika

foto: Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na RTS izazvalo je podeljene reakcije. Dok su jedni hvalili njegovo gostovanje, tokom kojeg je saopštio i nove mere u borbi protiv koronavirusa, drugi su ga žestoko napali i pritom nisu birali reči. Među onima koji su najniže vređali predsednika države bili su i pevač Vlado Georgiev, kao i voditelj Ivan Ivanović, koji je za šefa države rekao: „Kakav klošar“.

(Kurir.rs / Katarina Blagović / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track