PREVARA: Boško, Vuk i Đilas ogadili narodu SZS, pa sad uvaljuju istu priču u novom pakovanju
Foto: Dado Đilas

imaju novi projekat

PREVARA: Boško, Vuk i Đilas ogadili narodu SZS, pa sad uvaljuju istu priču u novom pakovanju

Politika -

Novi projekat će nazvati Ujedinjena srpska opozicija ili Ujedinjena opozicija Srbije. Ovo je odraz sve veće zbunjenosti opozicije, ocenjuju za Kurir poznavaoci političke scene

Lideri Saveza za Srbiju (SZS) doživeli su debakl zbog bojkota izbora, ali su, umesto priznanja poraza i preuzimanja odgovornosti za propast tog političkog projekta, odlučili da to zamaskiraju i ponude građanima isti „proizvod“ u novom pakovanju.

Spisak nepoželjnih

Udruživanje istih aktera u novi politički konglomerat predstavlja odraz još veće zbunjenosti i beznačajnosti opozicije, ocenjuju sagovornici Kurira.

Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović i druge perjanice SZS energično su negirali da se njihov savez raspao, pa su izašli s pričom da je neophodan širi opozicioni blok, za koji su unapred naznačili ko u njega nije dobrodošao. Jeremić je, kao lider Narodne stranke, otvoreno poručio da Sergej Trifunović i njegov Pokret slobodnih građana, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i drugi koji su učestvovali na poslednjim izborima neće moći da budu deo novog projekta, koji bi, kako saznajemo, trebalo da se zove Ujedinjena srpska opozicija ili Ujedinjena opozicija Srbije.

- Jedan od dobrih pokazatelja ko to jeste (prava opozicija), a ko to nije, jeste onaj ko je učestvovao, odnosno onaj ko nije učestvovao na izborima - izjavio je Jeremić.

Beznačajni

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da je ova odluka lidera SZS „baš glupa“ i da je odraz sve veće zbunjenosti opozicije.

- Oni su postali sasvim minorna grupa, a sad pokazuju i veliko političko ograničenje. Ovaj može, onaj ne može da uđe, što je baš glupa odluka i znak je potpune beznačajnosti. Njima su neophodni i nova strategija i nova lica, a ne popušene cigare, kako se oni međusobno nazivaju. Svi su od svih prevareni - objašnjava Nikolić.

Podsetimo, SZS je nastao septembra 2018. godine okupljanjem deset opozicionih stranaka i pokreta. Oni su ubrzo izašli u javnost sa idejom bojkota izbora, što je stvorilo nesuglasice među strankama u SZS. Tako su na kraju mnogi i istupili iz saveza.

TADIĆ O LIDERU DEMOKRATA Lutovac iznosi neistine

l Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić optužio je predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca da je „izneo notorne neistine o ujedinjenju u veliki DS“.

foto: AP / Darko Vojinović, Tanjug / Tara Radovanović

- Prvo, to je dogovarano kao integracija tri stranke, a ne utapanje u DS... Drugo, slagao je da je dogovor o ujedinjenju pravio sa Aleksandrom Ivanovićem. Taj dogovor smo isključivo napravili Dušan Petrović, Zoran Lutovac i ja. A Ivanovića sam ja kasnije delegirao u Predsedništvo Unije i to je bila moja lična odluka kao predsednika SDS. I treće, bizarno je da se Lutovac „čudi“ odakle se u procesu integracije u veliki DS pojavio predsednik stranke koja učestvuje u tom procesu. Bolje bi bilo da objasni zašto je on kao predsednik DS ne samo nestao iz tog procesa nego ga je i blokirao još krajem prošle godine - poručio je Tadić na Tviteru.

Lider SDS kaže i da je Lutovac očigledno obmanjivao sopstveno članstvo kako je dogovoreno da on ne učestvuje u procesu integracije sopstvene stranke. Kako tvrdi Tadić, negativne reakcije u DS izazvao je Lutovac svojim neistinama, a ne on svojim pojavljivanjem na sednici Glavnog odbora DS.

NEČUVEN ISPAD SZS proteruje ambasadora sad

l Jedan od lidera SZS Janko Veselinović izvređao je američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija i predložio da bude proteran iz Srbije.

foto: Printscreen

- Ovaj čovek svaki dan podiže nivo političke gluposti i vređa građane Srbije. Na proslavu je pozvao samo ljude iz SNS i verovatno iz SPS. To niko nigde ne radi. Prosto, to je uvredljivo za ostatak građana zemlje domaćina. Ovaj čovek bi trebalo da bude persona non grata - napisao je Veselinović na Tviteru reagujući na Godfrijev tvit o prijemu koji je priredio povodom Dana nezavisnosti. Godfri je poručio da je počastvovan prilikom da ugosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpske ministra na skupu povodom 4. jula, najvećeg nacionalnog praznika SAD.

(Kurir.rs / Ivana Kljajić / Foto:Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track